Läs Jeanettes tips: Så här får du en lättskött trädgård

Med smarta val kan din trädgård bli riktigt lättskött. – Helt skötselfri blir den förstås aldrig, säger Jeanette Melin trädgårdsmästare som driver Forsa Handelsträdgård utanför Hudiksvall. Men visst finns det knep som gör trädgården enklare att sköta.

LÄTTSKÖTT. – Stommen för en lättare trädgård är väldefinierade ytor samt lättskötta och anpassade växter, säger Jeanette Melin trädgårdsmästare som driver Forsa Handelsträdgård strax utanför Hudiksvall.

– Det absolut viktigaste är att du skapar din trädgård efter dina förutsättningar. Trädgården ska inte bli en belastning för då tappar man glädjen, fortsätter Jeanette samtidigt som hon vattnar sommarblommorna i ett av Forsa Handelsträdgårds växthus. Det gäller att hitta sin nivå.

I växthuset ståtar tusentals sommarblommor i sin färgprakt. Samtliga odlade här från frö till robusta plantor.

– Sommarblommor i krukor är ett enkelt sätt att göra trädgården fin. Många av dem är enkla att sköta. Som Million Bells och pelargoner exempelvis. Och pröva gärna att kombinera med grönsaker i krukorna. Grönkål är vackert och gör att det händer något i planteringen.

Missa inget: Följ vår facebook!

För Jeanette tycker att det ska finnas något icke förväntat i krukor och rabatter. Och de märks i Forsa Handelsträdgårds visningsrabatt för perenner.

– Strunta i att plantera symmetriskt, säger Jeanette. Lägg en stor sten någonstans i rabatten och håll samman färgskalan i ett par färger om du vill ha en lugn effekt. Eller välj många färger om du vill ha en busigare känsla. Det är trend just nu.

I växthuset ståtar tusentals sommarblommor i sin färgprakt. Samtliga odlade här från frö och plugg till robusta plantor.

Rabatten byggs med växter i olika höjder, gärna med träd eller buskar som den högsta punkten.

– Dvärgsyrén är lättskött och blir fin tillsammans med lavendel och ett silvergrått bladverk. Marktäckare behövs också. Gärna nävor, Dreamland exempelvis är enkel att sköta.

Själv är Jeanette också förtjust i gräs i perennarabatter.

– Blåtåtel finns i vår visningsträdgård här på Forsa Handelsträdgård. Den är vacker och fordrar nästan ingen skötsel alls.

”Hämta idéer i visningsträdgården”

Ogräs tar tid och det vill Jeanette absolut undvika i den lättskötta trädgården.

– I öppen jord blir det ogräs om man inte täcker jorden. Antingen med växter eller täckbark.

Perennaavdelningen på Forsa Handelsträdgård är mycket välfylld och där finns en hel del ätbart att odla. Som fruktträd och bärbuskar exempelvis.

– Många perenner är lättskötta och det gäller också bärbuskar som vinbär, krusbär och hallon. Det är jättetrevligt att blanda in ätbart i sina vanliga rabatter. Apropå det oväntade. Smultron som inte revar sig är goda att äta och fina som kantväxt.

Läs mer på vår hemsida

Att klippa gräs tar tid och vill man undvika det så minska ner på gräsmattans storlek. Släpp istället upp gräset och låta det bilda en äng.

– Så i lite ängsfröblandning – Svenska arter för svenska ängar – så gynnar du insektslivet på samma gång.

På Perennaavdelningen på Forsa Handelsträdgård finns många idéer för den lättskötta trädgården. Det märks för handelsträdgården sjuder av odlingslust bland nyfikna besökare. Här finns buskar, medelshavsväxter, träd och buskar, fruktträd, barrväxter plus perenna blom- och bladväxter.

– Välkommen hit och bli inspirerad. Just nu är det så fint att bara strosa runt och njuta av årstiden, avslutar Jeanette Melin på Forsa Handelsträdgård.

Blomtips från Forsa Handelsträdgård

5 lättskötta sommarblommor  

Sommarljus

Verbena

Million Bells

Pelargoner

Snöflinga

 

5 lättskötta perenner

Stäppsalvia

Nävor

Alunrot

Lavendel

Blåtåtel