Ge dina sinnen en grön njutning – besök genuina Forsa Handelsträdgård

Det är något alldeles speciellt med Forsa Handelsträdgård strax utanför Hudiksvall. Väl här händer det något med din andning, med lugnet i kroppen och med det estetiska sinnet. Här är kunskapen från förr i högsta grad levande. Och det känns i väggarna.

FRÅN FRÖ TILL PLANTA. – Det går inte att snabbodla fram bra plantor. Växterna måste ha kvalitetsjord, gödsel, vattning och omsorg för att hålla kvalitet, säger Jeanette Melin ägare till Forsa Handelsträdgård utanför Hudiksvall.

Det är full fart nu. Jeanette Melin är trädgårdsmästare. Hon står och toppar blommor i ett av de fem växthusen.  Dem som kunderna gärna botaniserar i och som ligger i anslutning till det gamla binderiet, numera butiken som man först passerar.

– Jo vi toppar alla växter för hand, säger hon. Vi gör förresten allt för hand: Sår från frö, plockar av blommor och vattnar.

Plockar av blommor?

– Javisst, så att växten får möjlighet att bli riktigt livskraftig innan vi till slut släpper upp dem i blom.

Det kan kanske fungera för några växter hemmavid. Men för drygt 100 000? Jeanette skrattar.

– Så gjorde Sven-Olof Snell. Han som ägnat 50 år åt denna fantastiska trädgård och som kan allt. Jag vill gärna föra vidare hans otroliga kunskap.

”Odlingskvalitet som sitter i väggarna”

Det var för fyra år sedan som Jeanette visste att hon skulle sadla om. Och att hon ville jobba med odling. Men att hon skulle bli egen företagare var inte planerat.

– Jag såg att den anrika handelsträdgården i Forsa från 1932 var ute till försäljning och sa till en kollega: En sådan skulle man ha.

Och sen gick tanken inte att släppa. På den vägen är det och det hållbara sätt att odla växter som var så typiskt för trädgården har Jeanette bevarat och förädlat.

– Alla sommarblommor odlar vi själva från frö och plugg i våra fem växthus, berättar hon och hälsar samtidigt glatt på kunderna i växthusen som flanerar, byter några ord och framförallt njuter av växterna.

– Här, säger Jeanette, är Kameliaträdet som funnits sedan Henning Karlsson tog med det från Skåne 1932 när han startade handelsträdgården. Och i växthuset här borta står Myrtenträdet, också det 86 år. Träden har skötts om under alla år. Trädgården har ju aldrig stängt ner.

Missa inget: Följ vår facebook!

I växthusen myllrar det av plantor: Penséer, tagetes, rosenskära, lobelia, millionbells och dahlia för att nämna några.

– Alla sommarblommor är egen odling. Plus lite ätbart som smultron, broccoli, purjolök, tomater, gurka och grönkål.

En bit längre ner mot Forsasjön ligger perennaavdelningen där växter samsas med inspiration.

– Ibland ritar vi tillsammans med kunderna upp deras planteringar i grusgångarna för att se och placera växter som passar deras rabatt.

En bit längre bort finns rosenpergolan som påbörjades förra året och som Rosensällskapet nu vidareutvecklar.

– Rosor är populära och jag har beställt massor med nya sorter i år.

Så långt det är möjligt är Forsa Handelsträdgård tillgänglig för alla.

– Jag vill att alla, verkligen alla ska kunna njuta av den här fina miljön. Vare sig man har barnvagn, rullstol, permobil eller rullator. Hit ska man kunna komma och bara vara.

Och så drömmer Jeanette om att kunna erbjuda fika på handelsträdgården.

– Någon gång i sommar hoppas jag att ett nytt glasat rum i anslutning till Kameliaväxthuset är klart. Där kommer man att sitta lite lagom högt med fin utblick över trädgården och sjön. Det är en helt underbar plats, avslutar Jeanette Melin på Forsa Handelsträdgård.

Jeanette är nominerad till Årets Företagare

Jeanette Melin på Forsa Handelsträdgård är nominerad till Årets Företagare.

För att bli nominerad till utmärkelsen ska följande kriterier uppfyllas:

>> Äga och driva
Man ska ha majoritetsägande och vara verksam i företaget. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.

>> Vara ledare och förebild
Exempelvis ta samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.

>> Uppvisa kreativitet och innovation
Exempelvis gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.

>> Uppvisa lönsamhet och tillväxt
Långsiktigt lönsamhet eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.

>> Uppfylla formella krav
Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid eller nyligen vara dömd i domstol.