Folkpool har svalkat örebroarna ett halvt sekel

I år fyller pool och spa-försäljaren Folkpool i Örebro 50 år. Mycket har hänt på poolfronten under åren, och längtan efter möjligheten att ta ett svalkande dopp i den egna trädgården har bara blivit större.

Systrarna Jessica Bäckström och Louise Engkvist jobbar i butiken i Örebro och driver företaget tillsammans med sina män.

Systrarna Jessica Bäckström och Louise Engkvist jobbar i butiken i Örebro och driver företaget tillsammans med sina män. De berättar att poolförsäljningssäsongen drog i gång redan i februari och att det är många kunder som minns förra sommarens värme och vill förbereda sig om den här sommaren blir likadan.

Sedan 20 år tillbaka erbjuder butiken också spa-anläggningar från Jacuzzi och en rad andra tillverkare.

— Det är en pooltrend nu över huvud taget. Människor är mycket mer för att vara hemma och man satsar mycket på sina hus och trädgårdar. Då blir det viktigt att kunna ha en möjlighet att bada precis utanför dörren. Poolen blir både ett smycke i trädgården och en samlingsplats, säger Jessica.

Kontakta oss på Folkpool Örebro

Till skillnad från när företaget startade finns det idag ett stort urval för kunderna att välja på. Förr var linern (poolduken) så gott som alltid turkos och poolen försedd med en metallstege och presenning att dra över. I dag går det att skräddarsy sin egen pool i olika färger och utformningar och Folkpool i Örebro erbjuder hembesök för att hjälpa kunden att hitta den bästa lösningen.
— Det finns integrerade trappor där man kan sitta och ha det skönt och det finns pooltak, saltklorinatorer som sköter rengöringen och värmepumpar som förlänger säsongen, berättar Jessica.

Vissa kommer in och köper tillbehör och reservdelar till de pooler de köpte av pappa i början på 1970-talet

Sedan 20 år tillbaka erbjuder butiken också spa-anläggningar från Jacuzzi och en rad andra tillverkare.
— Det blir ju ett lite mindre projekt med en mycket enklare installation. Och eftersom det är två olika varor finns det de som skaffar både och, berättar Louise.

Håll dig uppdaterad: Följ vår facebook för uppdateringar och inspiration! 

Systrarna var inte ens födda när deras pappa 1969 fick kontakt med det då nystartade företaget Folkpools ägare. Folkpool i Örebro blev företagets första återförsäljare och några av kunderna från den tiden handlar idag hos Jessica och Louise.
— Vissa kommer in och köper tillbehör och reservdelar till de pooler de köpte av pappa i början på 1970-talet. Det säger väl en del om kvaliteten, säger Jessica och skrattar.

När de var barn följde de ofta med pappan ut på kundmöten och det finns en och annan pool i Örebrotrakten som de också passade på att provbada när den var ny. Sedan blev det sommarjobb i butiken, men de hade nog aldrig tagit över efter sin pappa om inte deras båda män hade börjat jobba i företaget dessförinnan. Men det går bra att arbeta ihop med sin syster bedyrar de båda, och familjerna umgås flitigt även på fritiden, och brukar semestra tillsammans. Och så blir det förstås ett poolbad då och då.
— Vi badade hemma varje kväll förra året, som så många andra poolägare, säger Jessica.

Folkpool Örebro

Folkpool startades 1968 av Lars och Gitte Biörck i Järna, som såg en möjlighet att ta fram en poolkonstruktion som folk kunde bygga själva hemma. I dag är de Sveriges största pool- och spaleverantör med 31 återförsäljare runtom i Sverige, av vilka Folkpool Örebro som startade 1969 är det äldsta. Vid Folkpool i Örebro är det 50-årsfirande hela året med jubileumserbjudanden. Helgen 14-15 september har de öppet hus med extra erbjudanden i butiken.