Bada med gott vattensamvete

Vatten, detta härliga element som verkligen förgyller utomhuslivet. Men också något som vi ska vara rädda om och inte slösa med i onödan. Har du en pool eller ett spabad finns det många enkla åtgärder som gör den stora vattenskillnaden.

Bada med gott vattensamvete

Att dyka ner i en pool eller ta en svalkande dusch en varm sommardag – finns det något härligare? Det skulle kanske vara att få krypa ner i ett varmt spabad en stjärnklar kall kväll och känna det varma vattnet omsluta kroppen. Vatten är vår viktigaste och mest älskade naturresurs och något som vi ska vara rädda om. Dessbättre finns det många smarta sätt att kunna bada i pool och spabad utan att slösa på vatten i onödan.

Fyll poolen med sjövatten
Att fylla poolen med sjövatten är ett perfekt sätt att spara vatten på, men kräver förstås tillgång till ett vattendrag. Det som behövs när man fyller med sjövatten är extra desinficering och att man balanserar vattnet. Det kan man med lite noggrannhet göra själv. Ta gärna även bort termolocket eller pooltaket en regnig dag så fylls det på med färskt vatten. De flesta pooler har ett sandfilter som rengörs genom backspolning. Då spolas vatten rakt ut i avloppet. Folkpool har gått över till att använda filterglas istället för filtersand och får därigenom bättre filtrering och längre mellan backspolningarna. Det är även längre livslängd på filterglas jämfört med filtersand. För att minska behovet av backspolning kan man även använda ett finmaskigt förfilter som fångar upp mindre partiklar och då behöver man inte heller backspola så ofta. En annan lösning är att installera ett centrifugalfilter, vilket också gör att behovet av backspolning minskar.

Kontakta oss så hjälper vi er

Renare vatten och energibesparing
Med en frekvensstyrning som reglerar varvtalet och därmed vattenflödet genom poolpumpen kan du spara mycket energi samtidigt som vattnet blir renare. Folkpools frekvensrening Cleverpool går att koppla både till nya och befintliga poolpumpar.

Solfångare och rätt poolöverdrag
Det billigaste sättet att värma upp en pool är med en solfångare och miljövänligare kan det inte heller bli. En solfångare fungerar även vid låga utetemperaturer och omvandlar instrålningen till värme oavsett väderlek. I en pool utan överdrag förlorar du en hel del vatten genom avdunstningen som blir när temperaturen mellan luft och vatten är stor. Det här förhindrar du genom att använda ett vatten- och ångtätt överdrag.

Här kan du ta del av våra senaste kampanjer

Tänk långsiktigt och håll rent
Även om ett spabad inte fylls med på långa vägar lika mycket vatten som en pool, är det smart att vara rädd om vattnet för att slippa byta det för ofta. Ta hand om filterpatronerna genom att skölja ur dem mellan varven så håller kvalitén på vattnet längre. Genom att göra något så enkelt som att duscha av dig innan du hoppar i spabadet eller poolen sparar du på både behovet av rening och kemikalier. Folkpool har flera solfångarduschar som enkelt kopplas ihop med trädgårdsslangen. I stolpen sitter en vattentank som värms upp av solen och omgivande lufttemperatur, vilket innebär att vattnet blir varmt och skönt att duscha i även under halvklara dagar.

Tre korta med poolexperten Joakim Engkvist, Folkpool Örebro

 

Varför ska man välja frekvensstyrning Cleverpool?
 – När man ändrar frekvensen på pumpen får man flera fördelar. Ljudnivån sänks, energiåtgången minskar och man får även en bättre filtrering. Det man bör tänka på är att när poolen är öppen vill man gärna ha en högre cirkulation för att få bra ytrening men när den är stängd kan det vara bra att sänka farten på pumpen.

 

Största fördelen med att välja pooltak till sin pool?
 – Det blir snabbt varmt under ett pooltak, vilket såklart gör uppvärmningen lättare men det gör också att poolen kan användas så mycket mer. Uppskattas av alla men särskilt av barnen.

 

Vad är det bästa med filterglas?
 – Smuts fastnar i vanlig filtersglas, något det inte gör i filtersand. Rengöringen blir därför effektivare och enklare.