Mer än 100 års färgerfarenhet på Colorama!

Börjar det bli dags att se över fasaden på sommarhuset eller villan? Då kan du tryggt vända dig till Colorama i Bollnäs och Edsbyn som har mer än 100 års sammanlagd erfarenhet. Vi träffar Peter och Gunnar som ger sina bästa tips inför att du ska måla husfasaden.

Mer än 100 års färgerfarenhet på Colorama!

Peter och Gunnar arbetar för Colorama i Bollnäs respektive Edsbyn. Om du ska måla om ditt hus så har de all erfarenhet som krävs för att du ska få ett bra slutresultat som håller i längden.

– Slår man ihop vår erfarenhet i respektive butik så är det en bra bit över 100 år. Vi trivs här och har kul tillsammans med kunderna. Det är stimulerande att kunna hjälpa till och ge råd så att kunderna får ett bra slutresultat. En bra kvalitativ färg är grunden för att det ska bli bra och vad gäller färg är det faktiskt så att du får vad du betalar för. Rätt handhavande är samtidigt lika viktigt som en bra färg annars blir det helt fel berättar Peter.

Ta hjälp och boka in en husbesiktning

På Colorama kan de hjälpa dig göra rätt från början så att du inte behöver måla om för snabbt igen. Gunnar förklarar att gör du fel så blir det i slutändan både dubbelt så mycket arbete och dubbelt så dyrt.

– Varför chansa när vi har kunskapen och är tillgängliga? Det är mycket att tänka på inför val av färger så därför rekommenderar vi alla kunder att de bokar en husbesiktning. Det kostar 595 kr, en kostnad som vi sedan drar av när de köper färg. Under husbesiktningen så kollar vi på fasaden, är det liggande eller stående panel, hur är skicket och om ytan är angripen av mögel etc. Vi tittar även på antalet lager av färg, ju fler färglager desto sämre är det att lägga på ett nytt lager.

När fasaden är i riktigt dåligt skick så händer det i värsta fall att de rekommenderar kunden att byta ut fasaden hellre än att måla om förklarar Peter.

– Sedan är det otroligt viktigt vilken typ av färg som fasaden målats med tidigare. Vi har en kemilåda med oss där vi kan testa vilken färg det är men oftast så ser vi med blotta ögat vilken färg det är. Är det riktigt svårt och vi går bet så kan vi skicka ned ett färgprov till labbet på Alcro.

Vad har det för betydelse vilken färg som det är målat med?

– Det är fullständigt avgörande. Är det till exempel målat med en slamfärg som Falu Rödfärg så går det inte måla på med annat än slamfärg. Är det en oljefärg som ligger i botten så kan man måla över med en akrylatfärg, däremot fungerar inte det omvända att måla en oljefärg över en akrylat. För dig som privatperson så behöver du inte lära dig det här utantill, efter husbesiktningen så hjälper vi dig välja rätt färger till din fasad säger Gunnar.

Tvätta inte fasaden med såpa

Vad är då det vanligaste misstaget som folk gör när de ska måla om sitt hus?

– Jag skulle säga att det vanligaste är att de underskattar betydelsen av förarbetet som verkligen är nummer 1. Ju renare yta som man kan få till, desto bättre fäster färgen. Tvättning av fasaden är jätteviktigt. Är det dessutom angrepp på ytan, svarta eller gröna prickar, så krävs det rätt rengöring. Här är ett vanligt misstag att folk använder såpa eller vanligt diskmedel, det rengör inte lika bra dessutom så lämnar det en fet yta som gör att det i slutändan bara kommer bli än fler angrepp efter ni målat. Så målartvätt eller alg- och mögeltvätt är nödvändigt för ett bra resultat. Fasaden blir lika smutsig som era fönster, tänk själv om ni inte skulle tvätta era fönster på 10 år? Lika smutsig är er fasad även om det inte syns alltid säger Peter

Snåla inte med antalet strykningar

Gunnar berättar vidare att bra underarbete är avgörande för ett bra slutresultat.

– Om man ska ta bort färglager så finns det maskiner att köpa eller hyra. Traditionell handkraft med skrapor är faktiskt fortfarande det allra bästa. Vi har ett brett utbud av skrapor, där det finns speciella skrapor för fönster till exempel. Och det är definitivt värt mödan med ett gott förarbete.

Ett annat viktigt område att överväga är antalet strykningar när du målar ditt hus. Här är det lätt att luras av ögat berättar Peter.

– Vad gäller nymålning på nytt trä så rekommenderar vi alltid en grundmålning och två färdigstrykningar. Är det ommålning så rekommenderar vi alltid minst 2 färdigstrykningar. Det kan se bra ut även efter 1 strykning, men risken är då att ni behöver måla om efter 8-10 år och får göra det igen. Vill du att det ska hålla i 20-25 år så gäller det att göra minst 2 färdigstrykningar. Det är lätt att vara dumsnål och snålar du idag så kan du få betala för det imorgon. Har ni några frågor om färg och husmålning kom ihåg att fråga oss och glöm inte att boka en husbesiktning. Välkommen in till oss på Colorama i Bollnäs och Edsbyn avslutar Peter och Gunnar.

Kom ihåg vad gäller att måla om ditt hus:

  1. Låt en fackman hos Colorama besikta din fasad först.
  2. Förarbetet är grunden till allt. Kom ihåg målartvätt.
  3. Be om hjälp vid färgvalet.
  4. Snåla inte med antalet färdigstrykningar.