Hos Colorama får du hjälp att välja rätt färg när du ska måla om ditt hus!

På Colorama i Bollnäs och Edsbyn är de experter på allt på färgområdet. Peter och Gunnar berättar om alla fallgropar du ska undvika och avslöjar 5 av de vanligaste myterna om färg.

Hos Colorama får du hjälp att välja rätt färg när du ska måla om ditt hus!

Peter på Colorama i Bollnäs och Gunnar på Colorama i Edsbyn berättar om vad man behöver tänka på när man ska måla om sitt hus. De förklarar betydelsen av att förstå skillnaden mellan olika färgtyper.

– Har du till exempel ett hus som är målat med slamfärg, klassisk faluröd till exempel, då kan du inte måla på med någon annan typ av färg. Det går att måla på med en slamfärg i en annan kulör men det går aldrig att rengöra ordentligt så du kan måla på med akrylatfärg till exempel berättar Peter, i alla fall inte med ett säkert resultat.

Ska man måla med slamfärg på nytt virke så ska det vara ett ohyvlat virke för bästa resultat!

Sedan målas en slamfärg på ett annat sätt än hur man målar en vanlig akrylat-  eller alkydfärg.

Gunnar berättar också att om det är målat med en annan färg, t ex akrylat så går det inte att måla över med slamfärg eller alkydfärg (oljefärg)

Samtidigt är det viktigt att man använder rätt typ av produkt på rätt typ av yta säger Gunnar.

Peter berättar att idag finns även akrylat färger som är helmatta som en slamfärg. Han berättar samtidigt att desto mattare en färg är påverkar färgens skyddsegenskaper.

– Målar du med en akrylatfärg som är matt så tappar du ett antal år i hållbarhet, den bryts snabbare ned helt enkelt. En mer blank akrylat håller glansen och kulören längre.

Vi kan också jämföra med en oljefärg, den har svårare att hålla färgen och börjar tappa i lyskraft redan efter 5-6 år. En akrylat håller färgen 3 gånger så lång tid.

Samtidigt är det viktigt att man använder rätt typ av produkt på rätt typ av yta säger Gunnar.

– Även om oljefärgen tappar lystern snabbare så måste den användas på de ytor som man ”målar in trät” dvs när man målar runt hela virket som tex. En stolpe på altan & fönsterbågarna.

I trakterna kring Bollnäs och Edsbyn så är det väldigt blandat vad gäller de färger som säljs. En relativt ny typ av färg som de säljer är det som kallas en emulsionsfärg eller hybridfärg, som är en blandning mellan oljefärg och akrylat.

– Den har fördelen att ha kulörbeständigheten hos en akrylat kombinerat med hållbarheten som en oljefärg har. Så det är ett intressant val berättar Peter.

Om man ska måla sin fasad så behövs det bra verktyg förklarar Gunnar och Peter.

– Satsa på bra grejer, både för att du inte ska förslitningsskador och för att det blir roligare att måla då! Välj en pensel av bättre kvalitet som riktigt suger upp färg. Du sparar tid i målningen med en pensel som tar upp bra mängd och fördelar ut den i ett jämnt lager utöver ytan. En pensel av sämre kvalitet slafsar bara runt färgen och borsten börjar spreta och lossna. Det är en enorm skillnad på pensel och pensel.

Välj också pensel efter fasad och färgval. Tänk därför på att inte välja en för stor pensel. Ska du måla med oljefärger ska du ha en pensel med naturborst och är det vattenburen akrylat så ska du måla med en mjukare syntetborst. För att spara handleden så bör du använda särskilda fasadpenslar som har ett vinklat skaft. Men du behöver inte stå själv vid hyllan och välja redskap, vi hjälper dig, så kom in till oss på Colorama i Bollnäs eller Edsbyn så får du all hjälp du behöver säger Peter avslutningsvis.

Gunnar och Peter på Colorama avlivar myter om fasadmålning.

 

  1. ”Man behöver inte tvätta huset”. Ett av de säkraste sätten att misslyckas med målningen är att slarva med tvättningen. Är fasaden angripen behöver du även använda mögel- och algtvätt.
  2. ”Plastfärger hindrar träet från att andas”. Det är ett missförstånd. Moderna akrylatfärger (eller plastfärger som de kallades förr) är faktiskt de färger som andas allra bäst.
  3. ”Dyr eller billig färg spelar ingen roll” Du får vad du betalar för, en billigare färg innehåller råvaror av sämre kvalitet. En färg av bättre kvalitet håller längre och du sparar i längden både arbetstid och pengar.
  4. ”Man kan späda ut färgen och använda den som grundfärg” En grundfärg tränger in bra i underlaget och ger optimalt skydd åt träet. Det är otroligt viktigt idag med dagens mer miljövänliga färger som är vattenburna eller vattenbaserade. Spär du ut en akrylatfärg får du inte alls samma skydd som om du målar med en grundfärg.
  5. ”Ändträet behöver inte målas” Även om ändarna på brädorna pekar neråt kan fukt komma in. Med hjälp av kapillärkrafter kan vattendroppar faktiskt färdas uppåt. Och ändträ är extra sugande. Titta med en spegel på undersidan och kontrollera att det är målat.