Skandinavisk tapetdesign skapas i Gävle

Från skiss till färdig tapet.
Allt skapas från grunden i Hagaström utanför Gävle. Här ligger Duro, Sveriges äldsta tapetfabrik som tillverkar kvalitativa tapeter i skandinavisk design.
– Mer närproducerat är det svårt att få, säger Anette Ekström.

Duro startade i Hagaström i Gävle 1930, i en tobaksfabrik från början av 1900-talet. Målsättningen var att tillverka tapeter av högsta kvalitet och därför fick företaget namnet Duro, vilket betyder stark och varaktig.

Dellen och Gästgivars. Kanske känns namnen på de tapeterna igen? Eller kollektionen Gammalsvenska? Men långt ifrån alla vet att de produceras i Hagaström utanför Gävle, från skiss till färdig tapet.
– Allt görs från grunden här i vår fabrik. Vi tar fram skisser, färg, trycker och säljer. Kunden får med sig sina rullar direkt hem, säger Anette Ekström, innesäljare och ansvarig för butiken som ligger i direkt anslutning till fabriken.

Duros tapeter har tillverkas lokalt i Gävle ända sedan 1930.

Duro startade i Hagaström 1930, i en tobaksfabrik från år 1908. Målsättningen var att tillverka tapeter av högsta kvalitet och därför fick företaget namnet Duro som betyder stark och varaktig.

Vill du inspireras inför ditt tapetbyte? Klicka här!

Duro är en av få tapetfabriker som har överlevt och några av maskinerna som används i dag är originalmaskiner från resans början. Det är ett stabilt hantverk som andas äkthet och kvalitet.

Duro dessutom kunglig hovleverantör. Det är vi extra stolta över.

Anette Ekström

Företaget sysselsätter ett 30-tal personer, bland annat innesäljare, lagerarbetare, tryckare och designers. Här är man måna om att bibehålla produktionen i Sverige för att kunna säkerställa en hög kvalitet. I butiken finns hela sortimentet på 600 tapeter i lager. Och sedan 1946 är Duro dessutom kunglig hovleverantör.
– Det är vi extra stolta över, säger Anette Ekström, innesäljare och ansvarig för butiken.

Hon har arbetat på Duro sedan 2016 och går till jobbet med glädje.
– Det bästa med jobbet är kundkontakten. Jag är själv intresserad av inredning, färg och form och kan hjälpa kunden med inredningstips och helheten.

Den senaste kollektionen är Gammalsvenska QuickUp. Gammalsvenska tapeter har blivit något av ett begrepp bland tapetälskare, något som är lätt att förstå eftersom Duros Gammalsvenska kollektion på papper har varit aktuell sedan 1968 då den släpptes första gången. Flera mönster har blivit folkkära klassiker och lever vidare i nya Gammalsvenska kollektioner medan andra mönster tillkommer då intresset för tapethistoria och olika tidsepoker växer och tar nya riktningar. En bidragande faktor till succén med Gammalsvenska kollektionen är att vår tryckbild har ett uttryck som står handtrycket nära. En förutsättning för ett bra resultat vid återskapande av gamla tapetoriginal, samtidigt som våra tapeter håller en oerhörd god kvalitet och ljusbeständighet, fortsätter Anna Dahlqvist, försäljningschef på Duro.

I butiken i Hagaström säljs också utgående sortiment och andrasortering. Något som inte finns hos återförsäljare.
– Det är en extra bonus med att handla direkt av oss, säger Anette Ekström.

Miljön är viktig för företaget och i det egna laboratoriet arbetas det ständigt med miljötänk.
– Vi har sedan 1960-talet etablerat ett unikt miljöarbete och tillverkat tapeter som inte skadar miljön. Alla färger och lacker är giftfria, vattenburna och helt fria från lösningsmedel och PVC, berättar Sara Ljung Hedlund, marknads- och kommunikationsansvarig på Duro.

Läs mer om vår fabriksbutik här!

Överskottsfärgen tas om hand om ett miljövänligt sätt och när nya material väljs ut är miljövänligheten ett viktigt kriterium.
– Det ger oss även en bra arbetsmiljö i och utanför butiken. Allt vi gör genomsyras av hänsyn till miljön.

Hitta en Duroåterförsäljare nära dig!