Nu kommer Duros Gammalsvenska tapeter i QuickUp-form

I en helt ny kollektion släpper tapettillverkaren Duro i Gävle nu för första gången Gammalsvenska tapeter i QuickUp-version. Bakom varje tapet döljer sig ett riktigt detektivarbete.

Nu kommer Duros Gammalsvenska tapeter i QuickUp-form

I slutet av augusti kommer de äntligen ut i handeln, Duros nya Gammalsvenska tapeter. För första gången sedan kollektionen lanserades 1968 kommer det att nu finnas två parallella Gammalsvenska kollektioner i butikerna. Medan klassiker som Gästgivars, Dellen och Hudiksvallsteatern finns kvar på traditionell papperstapet är de nya mönstren av QuickUp-material, som sätts upp enbart med limning på väggen.

Den nya kollektionen består av 13 nya och två nygamla mönster och totalt 42 olika tapeter för kunderna att välja bland.

Maria Bryngemark, designchef på Duro, berättar att arbetet har tagit ungefär ett år.
– Det ska ta lång tid att göra det här väldigt omsorgsfulla arbetet. Man ska välja ut mönster och färger och sedan teckna av dem så autentiskt som möjligt och slutligen få det bra i tryck. Det här är en kulturskatt vi är måna om att ta tillvara på bästa sätt, säger hon.

Tycker du att det är svårt att välja tapet – prova digitalt först.

Mönstren har designteamet letat på olika håll. På fabriken finns dels en rik samling tapeter som skickades in från människor ute i stugorna efter en efterlysning som Duro gjorde på 1970-talet. Det händer fortfarande att fotografier och tapetprover kommer med posten. En annan skatt är alla de skisser som finns sparade från tidigare designer på fabriken. Hit hör till exempel mönstret Magasinet som fått sitt namn efter att ha hittats just i Duros magasin.
– Vi har också ett bra samarbete med länsmuseet i Gävle som har hand om delar av vår samling. Ett exempel är Lydias gård, en tapet i jugendstil från runt 1910, säger Maria Bryngemark.

De äldsta mönstren i Gammalsvenska QuickUp är från sent 1780-tal och det nyaste från 1939. Maria Bryngemark tycker att den starka retrotrend som finns hos kunderna just nu har givit medvind i arbetet. Originalen till ett av mönstren, Britas Hus, återfinns till exempel i hus som har varit med i tv-programmet Det sitter i väggarna. Men kanske att hennes eget hjärta klappar extra hårt för mönstret Högstatorpet.
– Det hittade jag på väggen inne i skafferiet i mitt eget torp i Östergötland, avslöjar hon.

Det här är en kulturskatt vi är måna om att ta tillvara på bästa sätt

Anette Ekström är butiksansvarig i Duros fabriksbutik i Hagaström, Gävle. Hon berättar att kunder länge har frågat om Gammalsvenska tapeter inte ska komma i QuickUp-material snart.
– Samtidigt finns det traditionalister som absolut tycker att de ska finnas på papper, så det känns väldigt bra att kunna erbjuda båda två, säger hon.

Under sommaren har butiken i Hagaström smygstartat försäljningen av den nya kollektionen. Responsen från besökarna har varit oerhört positiv.
– Den har sålt riktigt bra och någon sa till och med att det var det bästa vi någonsin gjort. Det har verkligen varit roligt att få visa upp den, och att även kunna berätta historierna bakom tapeterna. Det gillar kunderna.

En välkommen nyhet är att mönstret Gysinge, som försvann vid den senaste uppdateringen av den gamla Gammalsvenska kollektionen, nu har återvänt i QuickUp.
– Det är väldigt många som har önskat att den skulle komma tillbaka, så det är verkligen på kundernas begäran, säger Anette Ekström.

Klicka här för inspiration och för att se alla våra kollektioner