Sous Vide hjälper dig att lyckas i köket – varje gång

Den tekniska utvecklingen har nu nått så långt att du kan bli bäst i köket – utan större tidigare erfarenhet. Hos Elon kan du få hjälp att komma igång. Sous Vide heter tekniken och den har utvecklats i proffskök.
– Ordet betyder under vakuum, och det är just vad det är. Vi har tidigare pratat om kontroll i köket, nu tar vi det till en ny nivå, den optimala kontrollen, säger John .

Sous Vide hjälper dig att lyckas i köket – varje gång

John och Felix  har som ett av sina mål att hjälpa Elons kunder till en enklare och bättre vardag i köket.

En av de senaste innovationerna för hemmakök är Sous Vide-tekniken. För att kunna använda den behöver du en ångugn med temperaturfunktion, så kallad fullånga, eller ett tempererat vattenbad med inbyggd cirkulator, eller en lös cirkulator som du kan använda i valfritt (men anpassat) kärl.
– När du tillagar på klassiskt vis, exempelvis kött med stektermometer så säger den till när det du tillagar har nått rätt temperatur i mitten, men hela vägen ut kommer temperaturen gradvis ha överstigit den optimala nivån. Det gör inte köttet oätligt på något sätt, men med Sous Vide tillagas det i den optimala temperaturen hela vägen, säger Felix.

Eftersom det är vakuumförpackat får du kvar alla safter och smaker vilket ger en helt annan upplevelse. Går inte att jämföra

Så här går det till:
– Du tillagar det du vill i en vacuumpåse, suger ur all luft vilket skapar ett jämnt tryck. Sedan tillagar du den under kontrollerade former i den måltemperatur du vill uppnå.

– Ta till exempel en oxfilé som du vill tillaga upp till 55 grader. Då ställer du ugnen eller cirkulatorn på 55 grader, lägger köttet i påsen, suger ur luften och så ned med den i vattnet eller in i ångugnen. Det finns olika tabeller att följa som talar om hur du ska tillaga beroende på storlek, tjocklek och vilken typ av kött.

Sedan gör du tvärtemot hur du alltid gjort tidigare.
– Det som händer är att en filébit, som är ett fint och mört kött redan från början, bara behöver komma upp i rätt temperatur. Sedan låter du den vila ett tag, torkar av den och sedan ger du den en fin yta i en het stekpanna. Då får du ett kött som är tillagat i den perfekta temperaturen rakt igenom.

Med Sous Vide tillagas det i den optimala temperaturen hela vägen

Vissa använder också olika typer av brännare eller lägger köttet på grillen för att ge rätt yta.
– Det går bra, men jag tycker att man ska köra det i stekpanna så man får en Maillard-reaktion där de goda smakerna uppstår.
– Det är oerhört enkelt, och du kan i princip förlaga maten. Den behöver inte samma passning. Det gör inget om köttet ligger tio minuter extra i påsen. Eftersom det är vakuumförpackat försvinner ingen vätska. Skulle du låta köttet ligga på ugnen eller grillen tio minuter extra då blir det ett klart torrare och tråkigare resultat.

Men det är inte bara kött som blir enklare att tillaga med Sous Vide-teknik.
– Det går att tillämpa på de flesta olika råvaror. Till exempel fisk är folk generellt rädda för och ser helst att tillagningen har gått över rätt temperatur, och fisk är mer känsligt än kött vad gäller innertemperatur. Vad som händer vid klassisk tillagning är att så fort proteinerna koagulerar och stelnar blir det torrt och trådigt. Men tillagar du torsken på 42 grader får du den perfekta pärlemorglänsande.

– Det går att tillämpa på olika grönsaker, som potatis, sparris och broccoli. Utöver temperaturkontrollen får du kvar alla smaker. Kokar du potatis på vanligt sätt försvinner en rad vattenlösliga smaker, som bevaras när du tillagar den Sous Vide

Blir du inspirerad att testa Sous vide själv? Vi har produkterna som hjälper dig.

Också kyckling (filéer) och fläskkött tillagas med fördel med Sous Vide-tekniken.
– I kyckling kan det finnas bakterier och sådant som man vill bli av med. Då handlar det antingen om temperaturen, eller snarare kombinationen temperatur och tid. Med Sous Vide kan du gå ner i temperatur och addera tid för att ha pastörisera råvaran vilket betyder att eventuellt skadliga bakterier helt enkelt dör. Eftersom det är vakuumförpackat får du kvar alla safter och smaker vilket ger en helt annan upplevelse, och det är samma sak med fläskfilé och fläskkött. Det går inte att jämföra.

Man kan såklart tekniken till att tillaga tuffare köttbitar.
– Olika styckdetaljer har olika tider och olika måltemperaturer. Till exempel kamben, där du vill bryta ner bindväven. Antingen grillar du bort den på hög temperatur och får en ganska torr köttbit, eller så kör du den 48 timmar Sous Vide på en bestämd temperatur, ger den lite glaze och grillyta och får det perfekta resultatet.
– Sous Vide-tekniken är en teknik som gör att du får bättre kontroll, att det blir lättare att tajma maten och framför allt ett bättre resultat. Det finns bara fördelar, särskilt för de som inte lagar mat särskilt ofta.