Ökad komfort – minskade kostnader under alla årstider – Lars-Åke på Din Elon i Bollnäs: ”Luftvärmepumpen är värd varenda krona”

Oavsett vilken värmekälla du har så investera i en luftvärmepump. Det kommer att löna sig. På ett par år har investeringen betalat sig. Och du har under tiden fått värme hela året till ett lägre pris. Plus välbehövlig svalka de där riktigt varma dagarna på sommaren.

– Det mest lönsamma sättet att hålla huset varmt på vintern och svalt på sommaren är att installera en luftvärmepump, säger Lars-Åke på på Din Elon i Söderhamn och Bollnäs.

Det säger Lars-Åke på Din Elon i Bollnäs som är expert på luftvärmepumpar och fortsätter:
– Betalar du din värme själv så kan du med största sannolikhet minska dina värmekostnader genom att installera en luftvärmepump. De flesta tjänar in hela investeringen på endast två år.

Anledningen till denna snabba pay-off-tid är att dagens luftvärmepumpar är så värmeeffektiva. Alltså att de ger tillbaka så mycket värme tillbaka per insatt krona.

Se mer av Din Elons utbud av luftvärmepumpar här

Samtidigt är luftvärmepumpen guld värd de varma sommardagarna då den istället fungerar som en AC. Och det är en myt att det är dyrt att kyla huset på sommaren.
– Tvärtom – det handlar bara om några hundralappar per månad. Men du måste ställa in pumpen på rätt sätt: Med inställningen kyla, 23 grader och automatisk fläkt. Då håller den själv koll på att huset förblir svalt och håller en jämn temperatur, säger Lars-Åke och fortsätter:

– Vill du ha ytterligare lite svalare ökar du fläkthastigheten, det ger bra effekt. Ökad fläkthastighet är billigare än att sänka temperaturen ytterligare en grad.

Luften känns mindre varm och värmen blir inte lika tryckande

Luftvärmepumpen gör också inomhusluften lite torrare.
– Luften känns mindre varm och värmen blir inte lika tryckande. Dessutom finns olika slags rengöringsfilter i anläggningen som tar hand om pollen, bakterier, virus, mögelsporer och damm.

Många luftvärmepumpar går att koppla till sms eller wifi. På så sätt kan du styra och övervaka din värmepump från mobilen.
– Den funktionen är så bekväm. Tänk dig att komma fram till ett mysigt och lagom uppvärmt fritidshus på fredagskvällen istället för ett utkylt som nästan ger rysningar när du kliver in genom dörren. Det blir en sådan skillnad i upplevelse och helgkänslan infinner sig direkt, säger Lars-Åke.

Test! Vilken luftvärmepump passar dig?

För att fungera optimalt är det viktigt att rengöra luftvärmepumpen regelbundet. Och det är inte alls krångligt.
– Dammsug filtren. Sitter det damm och smuts där minskar pumpens effektivitet och det är onödigt. Rengör också lamellerna någon gång per år med spray som är avsedd för rengöring av värmepumpar.

Luftvärmepumpar är mest energieffektiva när fläkten är på max. Då får du bästa möjliga verkningsgrad och därmed också bästa lönsamhet.
– Sätt fläkten på så hög hastighet som du står ut med.  På så sätt sprider du värmen, alternativt kylan, maximalt och får ut mest ekonomi ur luftvärmepumpen. Själva fläkten använder väldigt lite el, säger Lars-Åke och fortsätter:

– Vi på Din Elon installerar luftvärmepumpar och montörerna är experter på var anläggningen ska sitta i huset. Läget skiljer beroende på om du enbart ska använda den för kyla eller för kombinationen kyla/värme. De certifierade installatörerna ger förslag på placering och går också igenom anläggningens alla funktioner när allt är installerat och klart, avslutar Lars-Åke på Din Elon i Bollnäs.

Se mer av Din Elons utbud av luftvärmepumpar här