Tvätta och torka rätt – så sparar du både pengar, tid och miljö

Utvecklingen går snabbt framåt och inte minst de senaste åren har det hänt mycket när det gäller maskiner för att tvätta och torka sin tvätt. Därför kan det vara klokt att välja maskiner som motsvarar ens behov när det är dags att byta ut sin gamla tvättmaskin eller torktumlare.

Tvätta och torka rätt – så sparar du både pengar, tid och miljö

– Hur många personer man är i hushållet, vilken typ av tvätt man har och hur man torkar sina kläder är viktiga faktorer som spelar in när man ska välja modell. Men det finns även andra smarta funktioner som tillkommit de senaste åren som gör en stor skillnad när det handlar om att spara energi, vatten och miljö berättar Hasse på Din Elon Borlänge.

Rådet är därför att ta hjälp i en fackhandel för att hitta anpassade modeller efter sitt behov.

Auto-doserande tvättmaskiner- ett smartare val i fler avseenden
De flesta som tvättar doserar alldeles för mycket tvättmedel och tvättmedelstillverkarna gör det inte heller lätt för oss när rekommendationerna på förpackningen ofta beräknas på en gammal maskin som i många fall drar dubbelt så mycket vatten som en ny. Och handen på hjärtat – hur många spiller inte i lite extra tvättmedel i tron att tvätten ska bli renare, men som i praktiken kan ge motsatt effekt då tvättmedelsrester blir kvar i kläderna?

Lösningen finns nu med auto-doserande tvättmaskiner som anpassar mängden tvätt- och sköljmedel efter den mängd tvätt som du stoppar i.
– I och med detta så blir det aldrig fråga om överdosering som i sig bidrar till att väldigt mycket extra vatten går åt i sköljningsmomentet. Maskinen har inbyggda tankar där man fyller i medel som räcker till ca 20 tvättar, berättar Hasse.

Uträkningar finns som visar att man i ett normalhushåll kan spara upp till 11 liter tvättmedel och 7000 liter vatten årligen med en auto-doserande tvättmaskin.
– Det är siffror som borde få de flesta av oss att haja till, här finns både pengar och onödiga utsläpp att spara, säger Hasse.

Vill du ha hjälp med att hitta rätt tvättmaskin? Kontakta oss

Smarta tvättprogram
Många moderna maskiner har tvättprogram som ger dig möjligheten att tvätta snabbt när du behöver det, eller snålt när du har mer tid och med specialprogram kan en modern maskin klara även tuffare utmaningar.
– Det finns maskiner med program och kapselsystem för specialtvättmedel för exempelvis friluftskläder eller sportplagg och även program för impregnering, förklarar Hasse.

Dagligtvättprogram – till vardags
I många fall utsätter vi inte våra kläder för hård nedsmutsning. Därför är det smart att köpa en maskin som även har ett så kallat dagligtvättprogram som tvättar en lite mindre mängd tvätt på ungefär halva tiden.
– Du sliter mindre på kläderna och sparar en massa tid, konstaterar Hasse.

Fläckborttagningsprogram – Barnfamiljens bästa vän
Vem har inte svurit över en besvärlig fläck som inte går bort i tvätten?
Nu finns det maskiner med ett särskilt program som råder bot på detta, där man använder ett fläckborttagningsmedel direkt i maskinen.

Woolmark Blue-certifiering – lika skonsamt som handtvätt
Att en maskin har fått Woolmark Blue-certifiering innebär att den klarar av att tvätta ylle, siden och plagg som ska handtvättas på ett skonsamt sätt.
– En sån maskin har genomgått oberoende tester och visat sig vara lika eller mer skonsam än handtvätt, säger Hasse.

Ångfunktionen minskar efterbearbetningen
Har tvättmaskinen ångfunktion så lägger den till en ångfas följt av en kort anti-skrynkelfas i slutet av tvättprogrammet.
– Det gör att det blir färre skrynklor och underlättar strykningen. Ångfunktionen kan även användas för att bara vädra och för att minska veck på ett redan använt plagg. säger Hasse.

Klicka här för att läsa mer om våra tvättmaskiner

När en kund kommer in till oss på Elon och ska köpa ny tvättmaskin eller torktumlare utgår vi alltid från kundens unika situation.

Många myter om torktumling
Många lever i tron att en torktumlare sliter hårt på kläderna och gör att kläderna krymper. Och visst, används tumlaren på ett felaktigt sätt går det att misslyckas och övertorka tvätten, för lång tid i för hög temperatur kan skada fibrerna i kläderna. Men med en modern tumlare med valmöjligheter kan man anpassa programvalet efter typ av tvätt.
– En modern tumlare känner även av när tvätten är torr och slår då ifrån, vilket minimerar risken för krympning, berättar Hasse och fortsätter:
– Även här finns det Woolmark Blue-certifierade modeller vilket innebär att man till och med kan torka ylleplagg på ett tryggt och säkert sätt. Ska man sen torka ett duntäcke, jacka eller kuddar som ju är svåra att hängtorka så är ju tumlaren den bästa lösningen.

En annan fördel vid torktumling är att du slipper jobbet med att hänga tvätten och en rätt torktumlad tvätt innebär även mindre efterbehandling i form av strykning. Energiförbrukningen har också minskat rejält på de moderna tumlarna.
– De flesta tumlare som säljs idag är modeller med inbyggd värmepump, vilket mer än halverar driftkostnaden jämfört med en traditionell tumlare, berättar Hasse.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare
För den som inte vill eller kan ha en separat torktumlare, eller saknar plats för att hängtorka sin tvätt, kan en tvättmaskin med inbyggd tumlare vara ett utmärkt val.
Merkostnaden för att köpa en tvättmaskin med inbyggd torktumlare rör sig om några
tusenlappar.
– Tänk dig att du kan lägga i upp till sex kilo smutsig tvätt, trycka på startknappen och sen plocka ur ren, torr, tvätt, det är ganska fantastiskt. Väljer du en kombinerad maskin så har du en tumlare till hands när du behöver den. Hängtorkar du oftast din tvätt så kan den vara väldigt praktisk att ha när det är bråttom eller när det är dags att torka textilier och plagg med dun i, säger Hasse.

Hjälp att välja rätt
När det är dags att välja ny tvättmaskin eller torktumlare kan det vara bra att ta hjälp av någon som verkligen har koll. Med råd från en fackperson ser du till att få ut så mycket som
möjligt av dina nya maskiner.
– När en kund kommer in till oss på Elon i Borlänge och ska köpa ny tvättmaskin eller torktumlare utgår vi alltid från kundens unika situation. I grund och botten handlar det främst om hur många man är i hushållet och hur man efterbehandlar plaggen. Valet av exempelvis hur hög centrifugering tvättmaskinen minst bör ha beror på hur kunden har tänkt att torka sin tvätt, säger Hasse.

Har du bestämt dig? Kontakta oss!

Dags att byta ut trotjänaren?
Tack vare den snabba tekniska utvecklingen är det ofta en stor besparing i både tid och pengar man kan göra när man byter ut sina gamla maskiner.
– Många gånger kan det vara klokt att byta ut en gammal maskin fast den fortfarande fungerar, men det får man bedöma från fall till fall, säger Hasse