Din Elon kock Anders Vestlund lagar Skomakarlåda på udda köttdetalj: ”Så här blir segaste rullen lika mör som en exklusiv filé”

Med det här receptet tar du husmanskosten till nästa nivå. Det är Din Elon kocken Anders Vestlund som inför hösten återkommer med ett recept på enkel matlagning som smakar som lyxmat.
– Den här skomakarlådan är fine dining. Trots att den tillagas av en köttdetalj som annars brukar bli över - rullen.

Din Elon kock Anders Vestlund lagar Skomakarlåda på udda köttdetalj: ”Så här blir segaste rullen lika mör som en exklusiv filé”

Hitta Din Elon kockens enkla lyxrecept här

Det säger Anders Vestlund, Din Elon kocken som brinner för enkel matlagning.

– Förra receptet – en Räkbakelse till midsommar – blev en succé och det känns riktigt kul att jag som är amatörkock kan inspirera med recept så enkla att laga att alla fixar det. Samtidigt som smaken når restaurangnivå, säger Anders och fortsätter:

– Nu kastar vi oss in i höstsmaker och älgjakt och fortsätter i enkelhetens tecken. Men vi steppar upp ett snäpp och börjar använda den smarta sous vide-tekniken.

Tillagningssättet sous vide finns sedan länge i restaurangmiljö. Men sedan några år tillbaka har den också gjort entré i hemmen. Och inte undra på det.

– Tekniken är enkel och ger ett exakt resultat. I detta recept använder jag sous vide för att förvandla segt kött till mört.  Rullen, som skomakarlådan är tillagad av här, är riktigt seg från början. Men den blev mör och smakade som en filé efter tillagningen.

Hemligheten med sous vide är att du tillagar råvaran under vakuum i vatten under en längre tid. Anders förklarar:

– Du behöver en sous vide-stav, en vakuumförpackare plus en kastrull med vatten. Sen sätter du staven i vattnet och placerar köttet – som ligger i en vakuumpåse – däri. Staven gör att vattnet håller en jämn temperatur under en viss tid.

Med rätt verktyg blir jobbet lätt. Här är den sous vide Anders själv använder.

Köttet kommer aldrig i kontakt med vattnet, det kokar alltså inte. Vattnets roll är istället att överföra och omge råvaran med en jämn konstant värme. Och tiden ställer du in i förväg.

– Jag sousvidade rullen i 14 timmar och den skötte sig helt själv. Resultatet blev fantastiskt, säger Anders och fortsätter:

– Den styckdetalj många kallar skosula och bara använder till grytbitar eller färs blev lika fin och smakrik som en filé med sous vide.

Anders själv har använt sous vide i ett par års tid och han är imponerad över hur tekniken gör matlagningen enklare. Det enda som behövs är en sous vide-stav och en kastrull.

– Ibland när jag inte planerat middagen tar jag fram en torskrygg från frysen. Fortfarande fryst och vakuumförpackad lägger jag den direkt i kastrullen och ställer in sous vide-staven på 49 grader, säger han och fortsätter:

– På den timma det tar att tillaga fisken sous vide gör jag ett potatismos med brynt smör. Och så har jag en riktigt grym kvällsmat under timmen med en torsk som faller isär i lamellerna. Från att inte ha vetat vad jag ska tillaga.

Att laga skomakarlåda på älg- eller nötrulle kan verka vara en utmaning. Men Anders vill bryta mönstret att det enbart är av fina köttdetaljer som du kan skapa fina rätter.

– Genom ny teknik kan du laga fine dining på svenskt kött för runt hundringen.  Alternativt på kött som du har kvar i frysen sedan älgjakten. Skomakarlådan är grymt god, avslutar Din Elon kock Anders Vestlund.

Hitta Din Elon kockens enkla lyxrecept här