Din Elon kock bjuder på julrecept som alla kan laga: ”Knepet som gör lussebullarna perfekt jämna”
Din Elons egen julkock Anders.
– Din Elon kock presenterar fyra filmer fram till nyår med recept som gör att du kan njuta av goda julsmaker, men också testa något nytt, säger Anders Vestlund som är Din Elon kock men inte gör anspråk på att vara ett proffs:
– Jag är bara är en glad amatör i köket och vill därför hålla recepten riktigt enkla så att alla ska kunna laga till dem. Men jag vill att det ska vara restaurangkänsla i smakerna.
I första filmen visar Anders bästa knepet hur du får till en jämnt bakad och riktigt saftig lussebulle.
Men med en annan rullteknik blir lussekatterna extremt jämna på ett superenkelt sätt
– Tidigare tyckte jag att det var hopplöst att rulla lussebullar så att de gräddades jämnt i ugnen, säger han och fortsätter:
– Dessutom låter jag russinen dra i glögg och tillsätter också kesella i degen. Receptet är riktigt bra!
Se första filmen och ta del av julens bästa lussebull-recept här
Den andra filmen tar det traditionella julbordet vidare genom att addera en vegetarisk grönkålspaj som komplement. En paj som också smakar kanon som ensamrätt.
– Grönkål är spännande, den kan bli både jättegod och mindre god, men det här receptet ger dig en paj med både krämighet, goda smaker och crunch.
Pajens hemliga ingredienser är tre: Västerbottensost, citron och grönkålschips.
– Chipsen ger en god sälta och knaprighet till den lena, mustiga grönkålspajen och är busenkla att göra. Du river av grönkålsbladen, vänder runt dem i olja och så in i ugnen i max 15 minuter.
Ta del av andra filmen och läs receptet till julens grönkålspaj här
I den tredje filmen tar Anders tillbaka trillingnöten, den kända chokladaskens borttagna favorit.
– Det var en stor besvikelse när den försvann men nu kan Din Elon kock presentera receptet som smakar som originalet, säger Anders stolt och berättar att han med hjälp av dubbelnougat fått fram ”den rätta” smaken. Anders igen:
– Du rostar hasselnötter i ugnen och skär nougaten i små rutor. Därefter trycker du ihop nötterna med nougaten emellan och doppar trillingnöten i smält mjölkchoklad. Enkelt, snabbt och du kommer inte att bli besviken på smaken.
Ta del av det enkla trillingnötsreceptet här
Den fjärde filmen bjuder på glassdessert inför nyår. Det blir ett glassbattle mellan glass gjord på traditionellt sätt i glassmaskin och en supersnabbt tillagad egengjord glass baserad på kondenserad mjölk.
– Båda smakar så mycket bättre än färdigköpt glass och i recepten tar vi till vara på pepparkakorna och förädlar dem vidare till en smaksensation perfekt som avslutning på en nyårsmiddag.
Filmen avslutas med att en glassens smakvinnare utses och i hemlighet berättar Anders:
– Dagen efter inspelningen hittade en av mina Elon-kollegor en av glassburkarna i frysen. Allt försvann direkt. Glassen är kort sagt supergod.