Årets företagsledare Daniel Erlandsson ”På Din Elon butik AB jobbar vi för varandra, med krav på varandra och har kul”

– Om medarbetarna mår bra, då utvecklas hela företaget. Så enkelt är det, menar Daniel Erlandsson vd på Din Elon butik ABs butiker och fortsätter:
- Och det handlar om att ta hand om dem hela vägen. Via trygga anställningar, bra kommunikation och att bry sig på riktigt.

Fotograf Parik Eriksson/Dalarna Business

Daniel Erlandsson har ett genuint intresse för människors välmående. Det är därför han trivs med att vara chef.
– Jag är otroligt intresserad av att människor runt mig ska må bra. Jag vill veta hur de har det och vad som händer i deras liv. Och har man inte detta intresse så blir man inte en bra chef, säger han och utvecklar tanken ett steg längre:
– Vilket avtryck vill du som chef sätta? Ska medarbetarna tänka:” Hen pratade om budgeten på ett bra sätt?” Eller: ”Hen tog hand om mig när jag hade det som svårast, hjälpte och stöttade mig?” För min del är det absolut det senare som gäller.

Daniel menar att ekvationen är enkel: När du mår bra så presterar du bra och då har du roligt. Med bättre fattade beslut som följd.

– Basen i måbra-trappan är att känna sig trygg. Vi som arbetsgivare kan bidra till det genom att erbjuda heltidstjänster som ger en ekono
isk trygghet. Heltidstjänster är inte vanligt i detaljhandeln idag men är ett måste för framgång.

Just för sitt fokus på medarbetarnas behov och för sin 100%-iga satsning på Elon-laget blev Daniel Erlandsson nyligen utsedd till Årets företagsledare i Dalarna.
– Utmärkelsen bygger på intervjuer med mina medarbetare och därför känns priset extra kul att få. Och nu ska vi gemensamt gå mot visionen att bli världsbäst på retail.

2019 var fjärde året i rad som Daniel tog med sig ett gäng medarbetare som gjort en lite extra bra insats under året till Berlin och IFA-mässan. Här är en bild från dem på plats i Berlin.

Det tänker han göra genom att fortsätta låta medarbetarna – Elonhjältarna – få en huvudroll.
– Hos oss jobbar människor som vill vara med och påverka sin framtid. Människor som vill utveckla företaget. Vi söker alltså efter personer som kommer med många idéer, ställer sig bakom andras idéer och tänker: Kul här kan jag vara med och påverka, säger han och fortsätter:
– Jag söker efter folk som vill jobba i grupp och som är medvetna om att det är gruppen som bygger gemenskapen tillsammans. Med chefens stöd givetvis.

Inom Din Elon butik ABs 12 butiker finns idag 60 medarbetare. Alla med framgångsrecept för företaget i sina huvuden och hjärtan.
– Ska vi bli bäst i världen är det mycket bättre att använda 60 kreativa hjärnor än bara några få. Därför vill jag att de som jobbar hos oss vill utvecklas som människa, vill känna sig behövda och vill satsa på en meningsfull sysselsättning. Och våga kliva utanför det invant bekväma.

Och det oavsett vilket slags jobb man har inom företaget.
– Har du rätt inställning så får du av oss den utbildning du behöver. Det är mitt ansvar som arbetsgivare.

Daniels engagemang i medarbetarna är på riktigt och med glimten i ögat säger han att konkurrenterna gärna får försöka ”sno” våra anställda.
– Ett jobb på Din Elon Butik AB ska vara ett kvitto på att du är en bra person. Om en konkurrent erbjuder dig jobb är det är ett jättebetyg för oss som arbetsgivare. Min utmaning är se till at du inte vill sluta. Vi vill vara den bästa arbetsgivaren inom detaljhandeln, avslutar Daniel Erlandsson.