Vinst på hemmaplan när Södertälje Ridklubb ordnar SM

Det råder en lugn atmosfär i stallet på Södertälje Ridklubb. Ljudet av 60-talet hästar och det milda sorlet från människor som vårdar dem, talar sitt eget språk. Här bryr man sig. Om djuren och om varandra.
– Stämningen är fantastisk och här samarbetar vi på lika villkor. Oavsett ålder eller kön. Det är härligt att uppleva.

FRAMGÅNG. – Tack vare alla ideella insatser från våra funktionärer och medverkan från sponsorerna kan vi nu genomföra det stora evenemanget SM i hoppning inomhus, säger Jenny Andersson sportchef på Södertälje Ridklubb.

Det säger Jenny Andersson sportchef på Södertälje Ridklubb. Hon säger också att hon talar med hästarna. Ja inte bokstavligen men visst finns det en ömsesidig respekt och förståelse mellan människa och häst.
– Hästen känner av om du är glad, ledsen eller arg exempelvis och hjälper dig att ta hand om negativa känslor genom att förmedla: ”Jag är här, fokusera på mig”.

Och fokuserat på hästar har Jenny gjort genom åren. Idag är hon, förutom sportchef på Södertälje Ridklubb, också en framgångsrik unghästutbildare. Hennes karriär började tidigt.
– Jag kände stalldoften redan som nyfödd. Mamma, pappa, gammelmorfar och farfar är alla hästmänniskor och när jag var fem år fick jag min första ponny. Två år senare tog min tävlingsinstinkt fart.

”Gemenskapen på ridklubben är unik”

Lisen Bratt och Peder Fredricsson är några av nyckelpersonerna för Jennys framgångar.
– Vi hade en lagträning för Lisen här på klubben när jag var 11 år och därefter träffade jag Lisen och Peder regelbundet. Jag praktiserade i deras stall i åttan och bosatte mig bokstavligen där på det efterföljande påsklovet. Jag ville lära mig allt.

Idag är de nära samarbetspartners. Som unghästtränare har Jenny arbetat fram flera framgångsrika hästar som de fortsatt utveckla.
– För två år sedan vann toppryttaren Stephanie Holmén i Falsterbo med 5-åringen Cloudy Bay som jag då nyligen lämnat över efter att ha tränat. Det var stort.

Idag tränar Jenny fem unghästar som hon alla hoppas ska bli framtida stjärnor.
– Jag har tävlat en hel del själv och gör det fortfarande. Det är kul, men framförallt ger det mig erfarenheter som jag har nytta av när Södertälje Ridklubb arrangerar tävlingar.

I ryttarkretsar är Södertälje Ridklubb känd som en mycket aktiv klubb. Det ordnas många clinics som de bästa i branschen håller, nu närmast en clinic för världsryttaren Stephanie Holmén. Men klubben ordnar också ryttartävlingar.
– Tävlingen Södertäljehoppet har vi arrangerat i många år och det är ett känt varumärke. Under den senaste var det nästan fullt på läktarna och vi hade rekordmånga deltagare. Nästan 400 hästar startade.

Som sportchef ansvarar Jenny för alla större tävlingar och när klubben fick förfrågan att arrangera SM i hoppning inomhus för 1½ år sedan svarade styrelsen: Ja!
– SM börjar nu den 30 oktober med 5 dagars tävlingar för ponnyryttare och children. Veckan därpå den 7-10 november är det tävlingar för senior, young rider och junior.

SM i inomhushoppning är ett stort evenemang både i och utanför Södertälje. Jenny räknar med mellan 500 och 600 startekipage från hela Sverige och uppemot 10 000 åskådare.
– Alla är välkomna och det är fritt inträde. Kom och upplev svensk hästhoppning när den är som bäst på en av Sveriges största ridklubbar.

Här kan du läsa mer information om Jubileumsåret

 

SM i hoppning inomhus på Södertälje Ridklubb

När?

30 oktober-3 november
SM i hoppning inomhus för ponnyryttare & children.

7-10 november
SM i hoppning inomhus för senior, young rider & junior.

Vad kostar det?

Inget, det är gratis inträde alla dagar, för alla åldrar.

För vem?

Den svenska hoppeliten är på plats för att göra upp om de ädla SM-medaljerna. På läktaren finns publik från Sveriges alla hörn.

Övrigt

På plats på anläggningen finns restaurang, café med hembakt, utställare och något för de minsta.