Så här taggar du ner i sommar

Ta dig tid att hämta andan en stund och låt stressen rinna av dig längs den nya Kustleden som ligger alldeles nära Södertälje tätort. Njut av mysig vandring, lek med ungarna och bli hänförd av vyerna. Vandra längs med havet, i skogen och på strandängarna. Och ta del av naturens mäktiga förmågor.

PASSAR ALLA. – Du behöver inte gå hela leden. De finns av och påstigningsplatser på flera ställen längs med leden. Och bra bussförbindelser från Södertälje.

Att känna sig som en del av naturen kan lätt bli en floskel. Men faktum är att när man vandrar Kustleden, som invigts detta jubileumsår, förstår man innebörden i dessa ord.
– Leden längs Södertäljes kust är så otroligt vacker och ger olika upplevelser med sina varierade naturtyper. Det är häftigt att kunna erbjuda allt detta på en sträcka som är 1,2 mil, säger Mikael Lindén på Naturcentrum.

”Avsluta vandringen vid Kärleksuddens grillplats”

Det är han som i egenskap av naturvårdare varit en av eldsjälarna i iordningställandet av den nya Kustleden som kom till på initiativ av Järna hembygdsförening. Mikael är lyrisk, vilket är fullt förståeligt. Bara tanken på en vandring som avslutas vid grillplatsen på Kärleksudden i Yttereneby naturreservat väcker en nästan oemotståndligt lust.
– Kustledens personligheter skiftar, fortsätter Mikael. Maffiga bergväggar, utsiktsplatser som slår det mesta, öppna hagmarker med betande kor, bär- och svampskogar och så förstås strandängarna. Och havet.

Havet som nästan går att ta på längs sträckan vid Ulvsundet där träd och växtlighet omsorgsfullt formats till en grön omfamnande tunnel.
– Det är väldigt mysigt att vandra där, lugnt och man blir helt omsluten av vegetationen.

Men också den fina parkmiljön upp mot Kulturcentrum i Ytterjärna ingår i nya Kustleden. Där finns träbänkar med bord uppställda för picknick men också möjlighet att köpa sin lunch.
– Området är perfekt även för den som vill uppleva Kustleden men inte har kapacitet att vandra längre sträckor. Parken men också fortsättningen med de mysiga grusvägarna är ganska enkla att ta sig fram på.

I takt med begrepp som flygskam och ett ökat fokus på klimatfrågor i samhället märker Mikael ett växande intresse hos alltfler att uppleva natur och biologisk mångfald i verkligheten.
– Har man en gång tagit sig ut på vandring och känt energin i glittrande vatten, dofter av skog, kossor på grönbete och den förunderliga känsla naturupplevelser ger blir man fast, säger han.

Här kan du läsa mer information om Jubileumsåret

MAGISKT VACKER.- Kustleden erbjuder upplevelser på strandängar, mysiga grusvägar, på hällmarker, i skog ja till och med i parkmiljö, säger Mikael Lindén på Naturcentrum i Södertälje.
Till höger: KUSTLEDEN. 12 km vandringsled mellan Farstanäs naturreservat och Yttereneby naturreservat.

Och man behöver inte vandra särskilt långt för att börja njuta natur.
– För småbarnsfamiljen kan en dagsutflykt till Yttereneby naturreservats hagmarker och ett besök med lek i skogen däromkring vara alldeles tillräckligt. För andra är det en vandring längs hela leden som passar bäst. Kanske med fika i ryggsäcken och ett avslutande havsbad vid Farstanäs sandstrand.

Smart nog tar man sig med buss till Kustledens olika delar. Både dit och hem. Och allt står att läsa i foldern om Kustleden som finns att ladda ner här. Där finns också info om P-platser.

Och vara rädd för att gå vilse finns inte.
– Det finns skyltning överallt så det är bara att ge sig iväg. Testa du också, du kommer inte att ångra dig, avslutar Mikael Lindén på Naturcentrum.

Vill du besöka fler av våra naturreservat så hittar du alla här!