Dalateatern utmanar – ”fascisterna får inte ta vårt kulturarv”

- Leva! Leva! ropar Idel i desperation. Leva! Idel rör sig snabbt och smidigt i skogen. Hon är klädd i en gul dräktjacka, blå kjol och hennes hår är flätat med färgglada band. Men Idel är inte glad, hon är rädd. Man ser i hennes blick att hon är väldigt rädd.
  • 1/3

    Johanna Huss regisserar Dalateaterns uppsättning Bergtagna. Fotograf: Per Eriksson

  • 2/3

    Idel rusar av rädsla genom skogen. En av huvudrollskaraktärerna i Bergtagna.

  • 3/3

    Joel Torkelsson spelar onda krafter i Dalateaterns Bergtagna

Teaterregissören Johanna Huss har alltid varit lockad av folksagor och dess spänning med vedergällning, bergtagningar, mord och tvångsgifte, ibland med troll till och med. Det är hon som för över fyra år sedan började fundera på pjäsen Bergtagna. Nu sätts den upp och blir sommarens utomhusteater i Dalateaterns regi i Falun. Johanna Huss har under sin genom åren tänkt mycket på hur vi bemöter varandra och hon bedrövas av alla murar, faktiska som symboliska.

– Det byggs murar hela tiden. Stängsel för att hålla flyktingar borta eller murar inombords.

Hon berättar vidare: Jag stör mig enormt på vår egna förträfflighet á la ”här gör vi som vi alltid har gjort”.  I dagens samhälle finns det en konservativ rädsla för det okända. Man försöker mota bort det okända innan man ens fått kontakt med det. Som människa och teaterregissör frågade hon sig: Ska fascistoida grupper få ta patent på det svenska kulturarvet? Svaret var enkelt!

Boka här: Biljetter till föreställningen, säkra din plats

– Nej, absolut inte! Vi måste reclaima de svenska kulturtraditionerna, som ju dessutom alla har uppstått genom och påverkats av, möten med andra kulturer, historier och människor ifrån olika delar av världen. Vi gör folklore-teater i sagoskrud med en nutida twist, berättar Johanna Huss.

– Det är så roligt att Dalateatern gör den här enorma satsningen och att så många i hela Dalarna är engagerade! Allt ifrån folkdansare och dräktmakare till hemslöjdare och skolklasser som hjälpt oss tillverka trollspiror till ”trolldungen” vid vår spelplats.

– Det blir en häftig föreställning fylld av nyskriven musik, dans och färgsprakande kostymer, som i kontrast till den karga spelplatsen nedanför Lugnets småbackar, skapar vackra bilder. Historien kommer att locka till både skratt och eftertanke och framförs av en ensemble bestående av 50 skådespelare, både proffs och amatörer, mellan 10 och 74 år. En folksaga a` la 2017 helt enkelt.

– Jag hoppas och tror att publiken smittas av ensemblens enorma spelglädje, engagemang och lust att berätta, skrattar en förväntansfull Johanna Huss.

Lyssna mer: Hör intervjun med regissören Johanna Huss och delar ur ensemblen 

”Vi är bergtagna av hatet i vårt eget land”

En svag bris tar med sig dofter från grillbuffén intill teatern. Lite längre bort hörs glassbilen åka förbi med sin glada melodi. Bänkarna med de 300 platserna intill scenen är målade i falurött. Snart börjar det ssscchhhhhh… vågar du stanna och se ifall du är Bergtagen eller inte?

Boka här: Biljetter till föreställningen, säkra din plats