Familjeföreställning ska reclaima kulturarvet

Tänk troll, tänk tradition, tänk teater.

Familjeföreställning ska reclaima kulturarvet

”Vi på Dalateatern vill sätta känslor i rörelse”, berättar Lisa Hugoson, länsteaterchef. ”Vår publik ska inte lämnas likgiltig. Pjäserna ska vara avstamp för fortsatta diskussioner i klassrum, vid middagsbord, eller varför inte med den okända som sitter bredvid dig på föreställningen.

Sommarens familjeföreställning ”Bergtagna” öppnar upp. Ett femtontal professionella hantverkare från hela regionen har bidragit. Alla som velat har kunnat delta i workshops och har på så sätt skapat material till föreställningen – allt ifrån broderier och detaljer i kostymer till scenografi och utsmyckning av spelområdet. Det är inte varje dag som människor i länet är med och bidrar till det färdiga resultatet”, erkänner Lisa Hugoson och fortsätter: ”Öppnar man upp måste man låta sig påverkas och eventuellt förändras också.

Boka här: Bergtagna, en myllrande familjeföreställning.

Repetitionerna av den nya pjäsen Bergtagna är i full gång. Kostymer provas, ett broderi sys på en trolldräkt och repliker övas. Vi samarbetar både med Dalarnas hemslöjdsförbund och Folkmusikens hus i Rättvik.  Det kommer bli en folkfest med dans och musik.  Ja, Dalateatern goes Folk helt enkelt,” skrattar Lisa Hugoson.

”Rädslor för förändring eller för det okända begränsar och krymper livsutrymmet. I ”Bergtagna” speglas vår tids rädslor genom en liten by där rädslorna bor. Alla är rädda för någonting:  För något som lurar bakom bergen, för att det kan bli missväxt, för att ännu ett barn kan försvinna, eller att trollen ska komma.

Lisa Hugoson, Länsteaterchef Fotograf: Per Eriksson

När rädslorna växer sig starka är det så lätt att bygga en mur, sluta sig och börja spekulera. Det är då och precis då som rädslor urholkar själen på människorna. Det ser vi i teaterpjäsen och i vårt samhälle i dag,” säger Lisa Hugoson.

”Det är bara genom möten som förändring kan ske.  Självklart tror jag på kulturens kraft. Genom att berättelser som jag inte själv kan berätta eller ens visste att dom fanns, kan leda till ökad empati och förståelse för nya insikter om både mig själv och det liv vi lever.

Dalateatern är en länsteater.  Men eftersom vi har vi ”byggt fast oss” vid småbackarna uppe på Lugnet i Falun har vi satt in gratisbussar från alla hörn av Dalarna till föreställningen ”Bergtagna” den 1 juli.”

Det doftar vår i Falun. Förbi passerar några troll i mörka scenkläder. De är prydda med stora horn och hälsar nickande på ett par gråklädda småväsen med pälsförsedda skor. Till musik och sång dansar dräktklädda rollfigurer med varandra. Snart är Dalateaterns nya pjäs ”Bergtagna” redo för publiken.

Boka här: Bergtagna, en myllrande familjeföreställning.

Fakta
Bergtagna av Emma Broström/Johanna Huss
Familjeföreställning från 6 år

Plats: Utomhusföreställning vid hoppbackarna (ungdomsbackarna) på Lugnet i Falun
Datum: Lördag 10 juni 2017 – söndag 2 juli 2017

Lördag 1 juli: gratisbussar från många orter i länet. Denna föreställning är teckentolkad för döva.

Syntolkad föreställning lördag 17 juni