Dalakraft har hittat en ny energikälla

Enligt en nyskriven rapport finns det över 40 000 företag i Dalarna och hälften av dem drivs på sidan av en vanlig anställning. Det är denna energi och kraft som imponerar stort på Dalakraft. Dalakraft vill lyfta fram drivna företagare som sköter sitt företag på sidan av en vanlig anställning. Dessa företagare kallas för kombinatörer.
Följ Dalakraft kombinatörerna i vår miniserie

Följ Dalakraft kombinatörerna i vår miniserie.

Många företags framgångssagor börjar med en idé som snabbt utvecklas till ett företag vid sidan av en ordinarie anställning, för att sen bli något riktigt stort. I början är många företagare kombinatörer. Att driva företag kräver mycket energi och kärlek. Det är den kraften och kärleken som Dalakraft nu vill lyfta fram.
– Kombinatörerna bidrar till en bygd som utvecklas, växer och skapar arbetstillfällen. Det är ingen liten bedrift att hålla både ett företag och en anställning i luften, säger Rita Adolfsen marknads-  och försäljningschef på Dalakraft.

– Eftersom nyföretagandet är så viktigt för bygdens utveckling var det självklart för oss att göra den här satsningen där vi lyfter fram det lokala och drivkraften som finns här, fortsätter Rita.

Eftersom nyföretagandet är så viktigt för bygdens utveckling var det självklart för oss att göra den här satsningen.

Miniserie för att hylla och inspirera
För att inspirera och hylla dessa företagare producerar nu Dalakraft tillsammans med kombinatören Maria Danielsson från Siljansnäs och universitetslektorn Carin Nordström från Högskolan i Dalarna en miniserie där man träffar Dalarnas kombinatörer.
– Tillsammans kommer vi att visa vilka Dalakraft kombinatörerna är och hur viktiga de är för att göra vårt län attraktivt att bo och verka i. Vi kommer också att dela tips och information för att hjälpa kombinatörerna att utvecklas, säger Maria Danielsson.

Maria Danielsson är programledaren för Dalakrafts serie om kombinatörer.

Miniserien har premiär den 1 juli och kommer att publicera ett nytt avsnitt varje vecka i totalt nio veckor. I serien kommer Dalakraft möta fem drivna kombinatörer från Älvdalen i norr till Hedemora i söder.

Kombinatörerna jobbar inom vitt spridda brancher såsom turistnäring, skogsförvaltning, konstnärskap och zumba. Rita hoppas att serien ska inspirera fler företagsamma människor till att starta eget.
– På Dalakraft tycker vi att allt som kan bidra till en levande region förtjänar uppmärksamhet och stöttning. Vi är också övertygade om att vi i Dalarna besitter en kraft, stark och egensinnig, som kan försätta berg. Med det här projektet vill vi lyfta fram okända dalakrafter i ljuset och ge dem den uppmärksamhet de förtjänar.