Cervera – en mötesplats i matregionen Jämtland

Butiken Cervera i Östersund går som tåget trots den ökande näthandeln som allt fler butiker känner av. Sista helgen i oktober firar butiken tioårsjubileum.
– Jag tror man måste hjälpa kunderna på ett annat sätt idag. De är mer pålästa och medvetna, säger Carola Jonsson, ägare på Cervera i Östersund.

Cervera – en mötesplats i matregionen Jämtland

Det är en upplevelse bara att gå runt och titta på all funktionalitet och design som radas upp på hyllorna i den närmare 500 kvadratmeter stora Cervera-butiken i Östersund. Butiken är stor enligt dagens mått mätt. Nya butiker som etableras spar ofta in på ytan på grund den ökande näthandeln som förändrar vårt sätt att handla. På Cervera i Östersund fungerar butikshandeln utmärkt så här långt.

Bjuder på råd och hjälp
Carola Jonsson, ägare av butiken Cervera Östersund ser positivt på butikshandeln.
–Folk vill ha hjälp. Många av kunderna som kommer in vill diskutera material, olika typer av stekpannor eller matlagningsredskap.

Cervera i Östersund har profilerat sig inom kök, bak och bruksföremål.
– Östersund är en matstad, det märks. Många fiskar, jagar, plockar svamp och bär, säger Carola.

Helén Olofsson, Anna Olsson och Bettan Berge som står i butiken idag uppskattar efterfrågan på rådgivning och deras kompetens.
–Kundernas nyfikenhet gör att vi lär oss mer, säger Helén Olofsson.

För att hålla sig à jour har all personal olika specialistområden. Några i personalen har nyligen gjort besök på Kosta Bodas glashytta i Småland. Där fick de en inblick i glasblåsarnas vardag. De blåste egna glas och gjorde studiebesök på Kjell Engmans privata ateljé.
–Jag kan erkänna att jag fick en helt annan förståelse för detta hantverk, all tid och allt jobb som ligger bakom, säger Anna Olsson.

För mer inspiration – följ oss på Instagram

10-årsjubileum grande finale
I år är det 10 år sedan Cervera etablerades i Östersund. I oktober firas varje helg med olika erbjudanden. Sista helgen i oktober är det dags för ”le grande finale”. Det blir demonstrationer av stekpannor, grytor, knivar och glas. Det kommer lagas plättar, serveras glögg, bjudas på ostar och lokalproducerade kex. Det blir visning av serien solstickan och många erbjudanden. Varmt välkommen!

Gjutjärn, rostfritt stål och rätt vinglas
Personalen på Cervera märker också av en tydlig trend mot hållbarhet.
– Medvetenheten kryper ner i åldrarna. Det ska vara gjutjärn, trä, rostfritt stål och bra knivar. Trenden är naturmaterial, inget slit och släng, säger Carola
– Jag upplever att det är allt fler kunder som lägger pengar på matlagning. Många vill ha bra material och produkter som håller länge, lägger Anna till.

Kundmötena sträcker sig utanför Cerveras lokaler. Ikväll stundar en ölglasprovning på Jazzköket för Cerveras kunder. Igår kväll var det vinglasproving.
– För att få ut det bästa av vinet gäller att ha rätt glas till rätt druva. Det gör stor skillnad, förklarar Carola. Våra glasprovningar har blivit så omtyckta. Den senaste hann vi aldrig marknadsföra innan den blev fullsatt, lägger hon till.

Förutom glasprovningar så händer det mycket annat på Jazzköket  – här kan du läsa mer

Mötesplats i centrum
Carola Jonsson menar att butikerna i Östersund kan ha en fortsatt viktig roll. Hon uppmanar fler att vara med och jobba för en aktiv stadskärna.
–Vi butiker behöver jobba tillsammans för att få hit fler turister om vi ska behålla vår levande stad. När det är kvällsöppet är det viktigt att det inte bara är någon butik som ställer upp, säger hon.

På Cervera gör de allt för att stötta det lokala.
–Vi jobbar alltid i ÖFK-tröjor på matchdagar. Då bjuder vi också på snacks i butiken och tippar matchen. HELA stan borde bli röd-svart denna dag, säger Carola och skrattar.

Hon berömmer centrumhandeln i stan för alla initiativ till aktiviteter i centrum.
–Jag vill rikta en stor eloge till de som jobbar med centrumhandeln i Östersund, de gör ett fantastiskt jobb, avslutar hon.

Missa inga evenemang i stan, här kan du se Östersunds evenemangskalender!

Det här händer på Cervera i Höst

Var med på glasprovning
Håll utkik på Cerveras Östersunds Facebook

Håll knivarna vassa
Kom in till butiken så hjälper vi dig att få dem som nya igen. Vi skickar iväg dem för slipning den första måndagen i månaden.

I Cerveras kundklubb missar du inget
Som kundklubbsmedlem får du glasgaranti 2 år på ALLA glas på fot, så länge du kan visa upp kvitto och skärvor. Du får också många erbjudanden. Kom in till Cervera Östersund så hjälper vi dig att bli medlem.

 

Tips när du väljer glas och porslin

Bra glas till det du tycker om
Förr skulle det vara glas för vitt och ett glas för rött, ett cognacsglas och ett vattenglas. Idag är det friare. Satsa på bra glas till det du tycker om. Tycker du om champagne, satsa på ett bra champagneglas. Tycker du om öl satsa på ett ölglassortiment.

12 mattallrikar och 4 djuptallrikar – javisst!
Idag kan du ha många av tex en tallrik. Du kan välja några skålar från samma serie som du använder till frukost- efterrätts- och serveringsskålar. Så många du tycker att du behöver av allt helt enkelt.

Servera efterrätten i glaset
Du kan servera nötter, för- eller efterrätt i vinglaset och varför inte marmeladen till frukostbordet?