Innovation i fokus på Campus Roslagen

Geografiskt och demografiskt är Norrtälje perfekt för att skapa en
innovationspark. Metoden finns redan, nu vill man samla aktörer som kan bidra
till en innovationsmiljö i toppklass.

Innovation i fokus på Campus Roslagen

–Norrtälje är mycket större än sitt eget självförtroende, säger Amelia Strömberg, verksamhetsansvarig på Utvecklingscenter för Vatten på Campus Roslagen.
Hon är en av dem som är inblandade i utvecklingen av en ny innovationspark.
– Vi vill skapa en miljö där företag får möjlighet att prova sina innovationer i verkligheten, samt ingå i ett kunskapskluster. Folk som är innovativa behöver träffa andra som är innovativa.
Hon tar sin egen bransch som exempel, och berättar om ett projekt kring en produkt som förbättrar dricksvatten.
– Företaget ville ta ett steg längre i att utveckla produkten men det fanns ingen väg att göra det eftersom det saknades laboratorium och testmiljö. Vi kan erbjuda bägge,  och företaget kunde utveckla både produkten och företaget i sig. Framöver vill vi kunna arbeta så här med vilken bransch som helst.

Vi kan få ett Norrtälje som bubblar av innovationer

En inkubator
Metoden för att arbeta med innovationer är redan utvecklad. I samarbete med bland annat Innovationscentret i Lund och KTH har man arbetat för att få fram så kallade testbäddar, det vill säga testmiljöer. Det kan också handla om att ta fram kurser för att skapa kompetens hos ett företag att gå vidare med sina produkter, men även att hjälpa studenter som har en idé och vill ta den vidare till ett företag.
– Ung företagsamhet skulle kunna utvecklas i kommunen. Att vara egen företagare är ett arbete även om man väldigt sällan nämner detta som en möjlig väg att gå.
En inkubatorverksamhet ökar möjligheten för UF-företag att ta del av mentorskap, föreläsningar och annat som anordnas. Mer kunskap betyder högre kvalitet. Och potentialen här är enorm, menar Anna-Karin Hogeland, projektutvecklare.

Läs mer om vad som pågår på Campus Roslagen här!

– Norrtälje har allt för att bli en spjutspets. Det finns många duktiga lokala företagare, med stor kunskap om trakten. Läget är perfekt, både nära och långt borta från till exempel Stockholm, Uppsala, Arlanda och Åland.
Dessutom är Campus Roslagen en perfekt plats för en innovationspark, menar Amelia Strömberg.
– Här finns både studenter och företag, och det finns plats och lokaler.

Framtidsmöjligheter för bygden
En stor fördel som Amelia Strömberg ser är att en innovationspark kan skapa mer kunskaps-
intensiva företag, och ett starkare och mer diversifierat näringsliv, vilket innebär att det kan bli fler kvalificerade jobb i Norrtälje kommun.  Projekten skulle även kunna komma bygden till nytta då man i en innovationsmiljö kan lösa lokala
problem som till exempel vårdbehovet på avlägsna öar, kommunikationsfrågor och vattenbrist och så vidare.

Nästa steg är att samla intressanta aktörer som vill samverka kring uppbyggandet av en innovationspark. Amelia Strömberg nämner Norrtälje kommun, samt små och stora lokala företag som exempel.
– Vi kan få ett Norrtälje som bubblar av innovationer. När kommunen växer har vi en möjlighet att säga: åt vilket håll vill vi växa? Vi har de möjligheterna just nu.

Läs mer om våra lokaler där allt händer!