Experten tipsar: Så enkelt fräschar du upp din uteplats eller fasad

Nu är våren här, men samtidigt som solens varma strålar kikar fram börjar en hektisk period för alla villaägare. Altanen ska rengöras, utemöblerna ska fram – och det är även många fasader som behöver lite extra kärlek.

–Vi har allt du behöver till både uteplatsen och fasaden, säger Wilma Antfolk, butikssäljare på Bygma i Borlänge.

Wilma delar med sig av sina bästa knep.

På Bygma i Borlänge hittar du allt som du behöver inom bygg. Wilma Antfolk, butikssäljare på bygghandeln, berättar att hon hjälper kunderna med allt från att blanda färg till att mäta upp trall till uteplatser. En stor del av hennes jobb består även av att ge tips och råd. Det är nämligen inte helt enkelt att veta hur man ska ta hand om sin trall – eller fasaden. 

–Det vanligaste misstaget som många gör är att tvätta trallen med en högtryckstvätt. Du kommer att pressa in vatten i träet som i sin tur börjar att svälla. Resultatet blir att din uteplats inte kommer att hålla lika länge, säger hon.

Wilma Antfolk rekommenderar alla som har en uteplats att tvätta trallen ungefär en gång om året. Börja med att köpa en bra borste och trallrent från Trebitt som är en produkt från Jotun. Avsluta med att behandla trallen med Träolja V eller Terrasslasyr från samma tillverkare.

Trallrent från Jotun.

Besök Bygma Borlänges sida på Facebook

–Om du väljer en pigmenterad olja skyddar du även trallen från uv-ljus. Olja håller dessutom längre än lasyr vilket innebär att du bara behöver olja in träet vartannat år. Om du vill ha en extra snygg uteplats kan vi blanda ihop en träolja till dig, från fjällgrå till terassbrun, säger hon. 

Det är inte bara uteplatsen som behöver omsorg på våren. Glöm inte att se över fasaden. Det kommer att löna sig i längden. Börja med att rengöra fasaden grundligt med kraftvask som är ett tvättmedel och mögeldesinfektion från Jotun.

Jotun Optimal ger en fin finish som håller över tid.

–Byt ut alla trasiga och ruttna brädor. Grunda de nya brädorna med Jotun Visir och slutstryk sedan med Jotun Optimal som bygger på en teknologi som gör att kulör och glans håller huset vackert i flera år samtidigt som färgen tar upp minimalt med smuts, säger hon. 

Om du känner dig osäker på projektet hjälper Wilma Antfolk och hennes kollegor till med allt från att välja rätt trall till skruv och infästning. Bygmas styrka är deras engagerade personal som har lång erfarenhet av byggmaterial, systemlösningar och som brinner för att lösa kundernas behov på ett så lönsamt – och effektivt sätt som möjligt.

 

–Vi hjälper till med allt förutom att fysiskt bygga din uteplats. Men när du lämnar Bygma kommer du att ha allt du behöver för att lyckas med ditt projekt, säger hon.
 

Wilmas topp två tralltips:
Tvätta trallen minst en gång per år. Börja med en borste och Trallrent från Jotun. 

Behandla trallen med Träolja V eller Terrasslasyr. Pigmenterad olja skyddar materialet från uv-ljus. Olja håller länge och det räcker med att olja in träet vartannat år.

 

Wilmas två bästa fasadtips:
Rengör fasaden grundligt med Kraftvask från Jotun. Det är en typ av tvätt- och mögeldesinfektionsmedel.

Byt ut dåliga brädor och grunda med Jotun Visir. Slutstryk sedan med Jotun Optimal som kommer hålla huset vackert i flera år.

Läs mer om Bygmas vårkampanj här