Måttanpassade glaspartier satte stilen på Lars-Eriks sobra uterum

Med fin utsikt mot Runn tar Lars-Erik Sundberg gärna helgens förmiddagskaffe i sitt 40 kvadratmeter stora uterum. Oavsett årstid. – Vi käkar ofta middag här och rummet är perfekt för kalas, säger han nöjt. Men utan de måttanpassade glaspartierna hade rummet inte blivit så här bra.

ÅRET RUNT. – Det är lika trivsamt att käka middag här inne i värmen när snön yr utanför som att helt öppna upp rummet mot trädgården och grillen en varm sommardag, säger Lars-Erik Sundberg i Borlänge.

När Lars-Eriks nybyggda villa i Borlänge stod klar 2014 hade han förberett för ett uterum. För ett sådant skulle det bli. Förr eller senare.
– Jag förberedde genom att isolera med 2 dm markfrigolit, lägga i golvvärme och gjuta betongplattan. Sen avslutade jag husbygget för att se om pengarna räckte till en inglasning.

Läs mer: Som att ta ditt bästa rum och flytta det utomhus

Två år senare invigdes rummet en vacker kväll i maj. Trots att det var kylslaget ute.
– För mig är det viktigt att uterummet kan användas året runt. Och så blev det. Tack vare golvvärmen med frostskydd och de vinterisolerade glaspartierna.

– För mig är det viktigt att uterummet kan användas året runt

Det nybyggda huset i engelsk stil är sobert inrett och har en takhöjd som ger rymd.
– Våren 2016 byggde jag stommen till uterummet och var helt klar över att jag ville ha samma stil i uterummet som inomhus. Ljust och med rymd.

Det innebar att stommen byggdes för glaspartier med samma höjd som takhöjden, 270 cm.
– Trädgården och uterummet hör ihop. Varma sommardagar ville jag därför kunna öppna rummet helt mot trädgården, säger Lars-Erik. Och så ville jag inte ha några passbitar som störde utsikten.

Sådana lösningar fanns inte som standard på marknaden. Förstås. Så Lars-Erik vände sig till Bil och Byggnadsglas i Borlänge.
– Jag hade sett flera fina jobb som de gjort och gick dit med mina mått och önskemål om skjutdörrar, säger han. De anpassade helt glasen till stommen och jag behövde inte bygga till någonting.

I egen verkstad i Borlänge tillverkar Bil och Byggnadsglas alla typer av glaspartier för inglasning.
– I Lars-Eriks fall handlade det om måttanpassade glaspartier med bruten köldbrygga eftersom hans uterum är vinterisolerat, berättar Niclas Engerfelt som är delägare i företaget. Men vi tillverkar självklart också måttbeställda glaspartier av enkelglas anpassade för övriga säsonger.

Läs mer: Med ett inglasat uterum förlänger du sommaren.

Bil och Byggnadsglas hjälpte också till att montera glaspartierna på plats hos Lars-Erik.
– Varje parti väger över 100 kg, så jag ville tveklöst ha hjälp, säger Lars-Erik. Det var gjort på en dag.

Också glasräcket med säkerhetsglas som avgränsar det stora öppna soldäcket på övervåningen är tillverkat i Bil och Byggnadsglas verkstad.
– Vi i glasbranschen har vässat oss och börjat se fler möjligheter med glas. Glasräcken exempelvis som ju ger en helt annan rymd och känsla än exempelvis ett trästaket, säger Niclas. Dessutom är de underhållsfria.

I Bil och Byggnadsglas utställning i Borlänge finns mängder av idéer på uterum och olika glas. Från de enklaste till riktigt avancerade.
– Vi finns lokalt här i Borlänge och till oss kan man komma för att klämma och känna på produkterna, säger Niclas. Vi gör också hembesök, tar mått och lämnar offert utan kostnad. Våren är som gjord för uterumsidéer!

Boka en kostnadsfritt hembesök här