Byt inte fönster i onödan

Du kikar ut genom fönstret i villan. Glaset är inte klart. Snarare lite mjölkvitt. – Har du isolerglas från -70/-80-talet är det troligen fukt och smuts mellan rutorna, säger Niclas Engerfelt på Borlänge Bil- och Byggnadsglas. Men det är både enkelt och kostnadseffektivt att åtgärda. Utan att behöva byta fönster.

BYT BARA RUTAN - Kostnaden för att byta isolerglaskassett är långt under hälften jämfört med att byta hela fönstret, säger Niclas Engerfelt på Borlänge Bil- och Byggnadsglas. Men det är lika effektivt som ett fönsterbyte.

På fackspråk heter det att isolerrutan blivit punkterad när det trängt in fukt och smuts mellan isolerglasen.

– Det som har hänt är att förseglingen av rutorna gett vika, säger Niclas som är delägare i Borlänge Bil- och Byggnadsglas. Fukten som trängt in blir kvar och det börjar bli allt vanligare på isolerglas i hus byggda på 70- och 80-talet.

Orsaken är att limmet som håller kassetten tät åldras och det brukar börja i fönster som sitter i ett soligt läge.

– Men det brukar bara vara en tidsfråga innan du märker samma sak på övriga isolerrutor i huset.

”Isolerglas som upplevs immiga går att åtgärda”

För många kommer då den spontana tanken ”nu måste vi byta fönster”. Men så är det inte alls enligt Niclas.

– Att byta fönster i en villa kostar massor. Och det går att undvika. Förutsatt att bågarna är fräscha, vilket de oftast är på dessa hus. Istället byter vi bara ut den glaskassett som sitter infäst i fönsterbågen. Det blir lika bra som nya fönster, men kostar långt under halva priset jämfört med ett helt fönsterbyte.

– Passa på att uppgradera glaset, säger Niclas. Det brukar märkas på driftskostnaderna. Med rätt energiglas kan u-värdet i vissa fall halveras, vilket betyder en betydligt förbättrad isolerande effekt.

Han fortsätter:

– Ett byte enbart av isolerglaset är också mycket smidigare för dig som kund. Det blir ingen åverkan på huset och bytet går snabbt. Det enda vi behöver från dig som kund är tillträde till ett fritt fönster.

Den tekniska utvecklingen på isolerglas har självklart utvecklats enormt sedan -70-talet. Och därför är det läge att också titta på de nya typer av isolerglas som nu finns på marknaden.

– Passa på att uppgradera glaset, säger Niclas. Det brukar märkas på driftskostnaderna. Med rätt energiglas kan u-värdet i vissa fall halveras, vilket betyder en betydligt förbättrad isolerande effekt.

Borlänge Bil- och Byggnadsglas har 15 anställda och är ett klassiskt glasmästeri. I år firar företaget 30-årsjubileum.

– Vi är ett gediget bolag i branschen med stor yrkesskicklighet och mångårig erfarenhet. Alla är vana vid att deras arbetsplats är hemma hos kunden och visar den hänsyn som krävs i ett servicejobb.

ROT-avdraget på 30 % av arbetskostnaden går att använda för isolerglasbytet.

– Vi har märkt en efterfrågan på glasbyte inför försäljningar av bostäder. Självklart eftersom nya rutor definitivt är en investering i huset, säger Niclas. Vare sig man tänker bo kvar eller närmar sig en försäljning.

Offerten på isolerglasbytet är kostnadsfri och mätning görs på plats hos kund.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert.

– Så har du isolerfönster som du inte tycker du kan få riktigt klara kontakta oss. Vi kommer att göra allt vi kan för att dina rutor ska vara fräscha och energibesparande igen, avslutar Niclas Engerfelt på Borlänge Bil- och Byggnadsglas.