Snart dags för Kul & hjul igen

Borlänge: I månadsskiftet augusti–september är det dags för Kul & Hjul i samband med Barnens Dag.
– Jag ser verkligen fram emot dagarna, säger Centrumföreningens Jannike Wåhlberg.

Snart dags för Kul & hjul igen

Barnens Dag, 1–2 september, är historiskt sett ett större evenemang i Borlänge. Precis som tidigare år kommer det finnas tivoli, loppis och underhållning utöver det klassiska Barnens Dagståget på söndagen.

2017 infördes Kul & Hjul som en utvidgning av Barnens Dag – och det blev succé direkt.
– Det var verkligen roligt att så många kom, säger Jannike Wåhlberg, och berättar att två av inslagen kräver föranmälan då antalet deltagare är begränsat och först till kvarn gäller.
– Det handlar dels om cykel-after work, som var en dundersuccé direkt med över 100 deltagare. För att kunna ta emot fler deltagare har vi i år engagerat fler av centrums restauranger och nytt för i år är att alla äter efterrätt tillsammans på Galaxen som en stor cykelavslutning. Där kommer vi också ha utlottning av fina priser och underhållning, samtidigt som alla som cyklat får chansen att umgås med varandra.

Missa inga viktiga uppdateringar! Följ Borlänge Centrum på Facebook!

För den som aldrig deltagit i en cykel-after work kommer grundreglerna här. Du köper din startplats hos Visit Dalarna, antingen på den här länken eller telefon 0771-62 62 62 eller hos Turistbyrån i Borlänge.

16.00 går första start. Alla cyklar en slinga på cirka fyra kilometer med start och mål i centrum. Sedan får man äta förrätt på en av centrumrestaurangerna. Alla äter inte på samma restaurang, men alla i ditt sällskap om ni köpt biljetter som företag eller kompisgäng med samma starttid får äta tillsammans. Därefter cyklar ni en annan slinga, ungefär lika långt, innan ni landar på en annan av restaurangerna i centrum för varmrätt. Till sist cyklar ni en tredje slinga, som är något kortare, innan efterrätten och festen börjar på Galaxen.
– Vi tyckte själva att det var en lite halvknäpp idé men det blev en otrolig succé. Det ligger i tiden att kombinera motion, mat och nöje, säger Jannike Wåhlberg.

 

Den andra aktiviteten där du behöver anmäla dig är Lådbilsracet som avgörs på Målaregatan mellan Jussi Björlings Torg och Wallintorget på lördagen med första start klockan 12 (uppdatering 28 aug, lådbilsracet är inställt p.g.a. för få anmälda)
– Nytt för i år är att vi har lådbilar till uthyrning för den som inte har, eller vill bygga, en lådbil själv, säger Jannike Wåhlberg.
– Det finns en barn- och en vuxenklass och det är ett jätteroligt tillfälle att testa sin samarbetsförmåga, visa upp sitt företag eller kompisgäng och göra något kul tillsammans.

Tänk på att ni måste vara tre personer i laget, där alla kör varsin gång medan de två lagkamraterna skjuter på. Sedan plussas tiderna ihop och snabbast totaltid vinner.

– Skulle man tappa något längs vägen får någon av de som skjuter på plocka upp det. Bilens alla beståndsdelar ska över mållinjen för att loppet ska räknas som giltigt, förklarar Jannike Wåhlberg, och fortsätter:
– Förra året hade vi ett jättefint segrarpris i barnklassen med fyra entrébiljetter till Gröna Lund och en hotellövernattning. I år satsar vi på priser även i vuxenklassen. Exakt vad priserna blir avslöjas inte, men alla har chansen att vinna.

Mängder av vuxna och barn flockades kring detta förra året och det kommer vara minst lika spännande i år

Direkt efter lådbilsracet är det dags för underhållning på Målaregatan. Sedan bara att bege sig till ”brända tomten”, ett stenkast från Jussi Björlings Torg. Där kommer räddningstjänst, polis, ambulans och assistancekåren tillsammans att visa upp sina fordon mellan 10–15 och informera. Klockan 14 gäller det att vara på tårna, då är det övning inför publik:
– Precis som förra året arrangerar de en fejkad olycka och kommer med blåljus och sirener och arbetar på samma sätt som vid en riktig olycka. En speaker kommer förklara allt som sker.
– Mängder av vuxna och barn flockades kring detta förra året och det kommer vara minst lika spännande i år, säger Jannike Wåhlberg.

Utöver detta kommer en rad aktiviteter att hållas, så som livemusik på Sveatorget, modevisning, bilmässa och fina erbjudanden i centrums butiker.
– Vi är jättestolta över det utbud vi har i centrum med massor av restauranger och kaféer som vi har nu för tiden. Dessutom är det personliga butiker som bara finns här. Det är inte stora kedjor som kännetecknar Borlänge centrum, men många jättebra butiker. Till exempel har modebutikerna Aspelins och Mode Eva kommit tvåa i nationella tävlingar för sitt utbud och sätt att presentera det. Det är väldigt anmärkningsvärt för en så pass liten stadskärna.

Följ oss i vår vardag via Instagram

Så det är bara att boka in 31 augusti–2 september i din kalender redan nu. Det är i stan det händer.

Program Kul & Hjul/Barnens Dag

Fredag:

14–18 Sommar på Sveatorget med blandad scenunderhållning.

16.00 Första start i Cykel-after work.

 

Lördag:

10–15 Barnsliga överraskningar i Bragegallerian.

10–15 Minitåget TURiS kör runt i stan så du kan se alla aktiviteter som pågår.

10–15 Bilar på stan – utomhus bilmässa på Målaregatan.

10–15 Uppvisning av räddningstjänst, ambulans, polis och assistancekåren på ”brända tomten”. Klockan 14 visas samarbete vid en fejkad olycka.

10–18 Barnens Dag med loppis och tivoli i Liljeqvistska parken och Ovanbroparkeringen.

13–14 Underhållning på Målaregatan.

14.00 Verklighetsnära uppvisning av räddningstjänst, ambulans, polis och assistancekåren på brända tomten.

 

Söndag:

11–18 Barnens Dag med loppis, tivoli, underhållning och Barnens Dagståget i Liljeqvistska parken och Ovanbroparkeringen.