Bommersviks sörmländska julbord smeker smaklökarna så det slår gnistor i munnen

Bommersviks julbord blev en succé förra året. Traditionella julsmaker kombinerade med lokal sörmländsk twist visade sig vara nyckeln till framgången. Julbordet blev så efterfrågat att Hannu och Tony nu vågar anta utmaningen att återupprepa succén.

Hannu Cronemyr, julbordsvärd

– Åh vad jag trivdes som julbordsvärd när jag hörde gästernas belåtna smackande, berättar Hannu Cronemyr, julbordsvärd tillika marknadschef på Bommersvik. Förra året serverade vi julbord för första gången. Gästerna var mycket nöjda. Det blev faktiskt succé.

Det är kockarnas kärlek till mat som gör att julbordet på Bommersvik smakar så gott. Tillsammans med de lokala råvarorna.
– Vi väljer så långt som möjligt råvaror från gårdarna häromkring, berättar köksmästare Tony Jaurell. Och vi har koll på kvaliteten från kossornas betesmark till dess att maträtten står på bordet.

Det är han stolt över. För just den minutiösa kvaliteten gör att Bommersvik sticker ut. Här snackar vi smakparadis som Hannu så poetiskt uttrycker det.
– Råvarans kvalitet är jätteviktig för slutresultatet, fortsätter Tony. Men kockarnas kärlek till mat är lika viktig. Och här råder ingen tvekan. Det finns en genuin matglädje hos oss alla som jobbar i köket.

Hannu och Tony planerar årets julbord.

Han är aningen blygsam. För sanningen bakom det goda julbordet är också att det finns en gedigen matkunskap i Bommersvikköket. Tony har arbetat i sörmländsk restaurangmiljö i 30 år. Alltid med den lokala råvaran och kvalitet främst för ögonen. Hannu har sin bakgrund i restaurangmiljö som källarmästare, drivit egen restaurang, sommelierutbildad och vin- och matskribent.
– Totalt är vi sju kockar varav tre har konditorutbildning, säger Tony. Dessa tre har ansvaret för julens dessertbord.

Och vilket dessertbord sen! Med ledorden ”att göra allt gott vi förmår” tar de sig kreativt an konfektyrer, tårtor, desserter och praliner och skapar ett vettlöst gott dessertbord presenterat i lagom munsbitar. Så att gästen orkar smaka så många varianter som möjligt.

Se mer: Aktiviteter att göra på Bommersvik

Bommersviks julbord är och ska smaka traditionellt svenskt.
– De rena smakerna uppskattas av våra gäster. Med trygga lokala leverantörer bygger vi vidare på svenska smaker och sätter till en sörmländsk twist.
Ett exempel är den läckra Ramslökssillen. Ett annat Jubileumssnapsen kryddad med egenplockade nässlor och Bommersvikhonung.
– Mmm det slår gnistor i munnen när man kombinerar dessa två, säger Hannu och himlar med ögonen. Det är han som tillsammans med Gnesta bränneri smaksatt snapsen till perfekt rondör.

För konferensgästerna ingår julbordet i helpensionen. För privatpersoner och grupper finns erbjudanden.
– Njut av julens härliga smaker hos oss på Bommersvik, säger Hannu. Ta del av våra erbjudanden i länken nedan.

Just nu: Boka julbord här!