Bilfirma Lars Pettersson AB är ett genuint familjeföretag som firar 50 år

Allt började 1961 när Lars Pettersson bestämde sig för att sluta som bilmekaniker på Södertäljeföretaget Bil & Traktor och istället öppna eget företag på Birkavägen. Han började sälja begagnade bilar och blev snabbt återförsäljare för det klassiska bilmärket Triumph. Idag driver svärsonen Peter Forsberg och dottern Agneta Forsberg företaget från sin moderna bilhall i Södertälje med bilmärkena Ford och Hyundai som flaggskepp.
Bilfirma Lars Pettersson

Från vänster Peter Forsberg, Marcus Forsberg och Tommy Forsberg.

Från vänster Tommy Forsberg, Peter Forsberg och Marcus Forsberg.
Från vänster Tommy Forsberg, Peter Forsberg och Marcus Forsberg.

Oktobersolen lyser över Morabergs industriområde när Peter Forsberg tar emot i sin bilhall som är fylld med bilar av märkena Ford och Hyundai.

-Vi har sålt Ford sedan 1975, förklarar Peter och tillägger rappt att det är världens mest sålda bil genom tiderna.

2005 började dem även sälja det populära bilmärket Hyundai.

-Ford och Hyundai är två riktigt bra bilmärken att jobba med, fyller Tommy Forsberg i, bilförsäljare och tillika bror med Peter. Tommy har arbetat nästan lika länge i företaget som Peter.

Bakom står den andre bilförsäljaren i företaget och nickar instämmande. Han heter Marcus Forsberg och är son till Peter och Agneta. Förutom Peter, Agneta, Marcus och Tommy arbetar även Peters och Agnetas dotter Michaela i företaget sedan 2005.

Att arbeta i ett familjeföretag är inte helt lätt.

-Vi ser ju varandra hela dagarna så när vi träffas på fritiden är det aldrig jobb som diskuteras, säger Michaela. Då handlar det mer om barnen och deras aktiviteter.

Från Birkavägen till Morabergs industriområde

Allt startade i ”Gula Villan” på Birkavägen.
Allt startade i ”Gula Villan” på Birkavägen.

Allt började med att Lars Pettersson drog igång företaget oktober 1964 i på Birkavägen. Det stod fullt med bilar på gården bland äppelträden och affärerna blomstrade så pass bra att Lars 1969 fick chansen att bli återförsäljare åt Fiat. Fiat krävde dock att Lasse skulle bygga ny bilhall som var mer ändamålsenlig med verksamheten.

-Och så blev det. 1969 flyttade Bilfirma Lars Pettersson AB in i en nybyggd bilhall här på Morabergs industriområde, säger Peter och pekar över gatan på bilhallen som idag säljer Toyota. Han fortsätter:
-Själv började jag min bilförsäljarkarriär just i dessa lokaler vi har idag. På den tiden sålde jag Renault.

1975 värvade Lars över den då blott 23-årige Peter Forsberg till Bilfirma Lars Pettersson AB. Att få sälja bilmärket Ford var alltför lockande för den unge bilförsäljaren.

Gammal klassiskt annons i Länstidningen från 1975.
Gammal klassisk annons i Länstidningen från 1975.

Ett år senare började Lars dotter Agneta arbeta i företaget. Tycke uppstod mellan Peter och Agneta, vilka senare gifte sig med varandra 1981.

-Under dessa år sålde vi bra och växte, berättar Peter. Växte till den grad att våra fina lokaler inte räckte till. Vi tog kontakt med min förra arbetsgivare som sålde Renault, som då satt i dessa, våra nuvarande lokaler. Eftersom dem inte behövde så stor lokal och vi var tvungna att ha större kom vi överens om att byta lokal.

1980 blev det verklighet och Bilfirma Lars Pettersson AB packade ihop sina grejer och flyttade över gatan till de lokaler som företaget har än idag.

Lars Pettersson som hade jobbat med bilar hela sitt vuxna yrkesliv började tröttna och ville dra sig tillbaka. Det föll sig naturligt att Peter och Agneta tog över firman 1985. Alla var nöjda.

-För min pappa var det en perfekt lösning. Han köpte sig en hästgård utanför Södertälje där han tillbringade mycket av sin tid, säger Agneta. 2003 gick Lars bort 69 år gammal.

Bilfirma Lars Pettersson tar sikte mot framtiden

Grundaren Lasse Pettersson.
Grundaren Lasse Pettersson.

Bilbranschen idag ser helt annorlunda ut än vad den gjorde för 50 år sedan. Idag är många av familjeföretagen uppköpta av större koncerner som finns representerade på många orter runtom i Sverige.

-Vi är unika med vår ägandestruktur som vi haft i 50 år, säger Peter. Vi tror vi kan konkurrera ytterligare 50 år, bara vi fortsätter att sätta kunden i fokus. Det är våra kunder som betalar våra löner, kunden är att nummer 1. För oss är inte kunden ett kundnummer, utan en person som vi ska ha en relation till.

Företagets verkstad är oerhört viktig. Många av medarbetarna har arbetat 15-30 år i företaget och har därmed en gedigen kompetens och en servicekänsla som är få förunnat.

-Det är helheten, det vill säga närvaron, kompetensen och engagemanget som ska guida oss framåt även i fortsättningen, avslutar Peter med en bestämd blick.

Kontakt

Bilförsäljning
Måndag- torsdag: 08.00 – 18.00
Fredag: 08.00 – 17.00
Lördag: 10.00 – 14.00
Kontakta bilförsäljning
Thommy Forsberg 08-55060092
Marcus Forsberg 08-55060094