Erika bor i Lottan i Björkbacken – Örebros nya kvarter

Tio minuter – längre tog det inte för Erika Sparr att bestämma sig för en hyreslägenhet i nya kvarteret Lottan i Björkbacken.
–Jag sa nästan direkt: Här vill jag bo, säger Erika, 25 år.

Närheten till naturen med Rynningeviken och Oset uppskattas av många som flyttat till Björkbacken och kvarteret Lottan. Och Erika har dessutom fått nära till två av sina bästa vänner. En av dessa bor i våningen ovanför henne, och den andre i våningen under …

Erika flyttade in för nästan exakt ett år sedan i första etappen i kvarteret Lottan, som ligger mellan Örebro centrum och Rynningeviken. Då stod ett fyravåningshus klart.

Nu är andra etappen klar. Kvarteret är helt färdigt med sammanlagt fyra punkthus och 145 hyreslägenheter. I oktober börjar inflyttningen för den sista etappen. Asplunds Fastigheter AB har i samarbete med Peab Sverige AB byggt kvarteret.

De tre senast byggda husen har åtta våningar. I nedre plan till ett av de nybyggda punkthusen öppnar matjätten Lidl en livsmedelsbutik i slutet av året.
– En stor fördel är närheten till både centrum och naturen vid Rynningeviken, säger Erika och slår ut med handen mot motionsspåret.

Läs mer om Asplunds lägenhetsområden här!

Naturreservaten Oset och Rynningeviken ligger på nära håll, och här kan man promenera runt, känna doften av blommor, fika i Naturens hus, sola, häpnas över de stora flyttfågelsträcken. Eller vintertid åka skridskor på sjöns is.
– Med naturen in på knutarna har jag upptäckt att jag faktiskt är en naturmänniska, säger Erika.

En stor fördel är närheten till både centrum och naturen

En annan effekt av flytten är att Erika fått ett ökat intresse för inredning.
– Det insåg jag när jag skulle möblera den nya lägenheten i och med att jag fått större utrymmen. Jag fick ta hjälp av mamma att handla möbler.

Hyreslägenheten hon hade innan fanns i Örnsro.
–Det var en liten etta, ganska trångt och huset var gammalt. Så det blev en härlig känsla att flytta in i en nyproducerad lägenhet där ingen har bott förut. Allt är nytt!

Tid för lite lir på gitarren. Utanför Erikas vardagsrumsfönster ses ett av husen i etapp två som invigs i oktober. Då har kvarteret fyra bostadshus med sammanlagt 145 hyreslägenheter.

Erika har en tvårummare på 47,5 kvadrat med öppen planlösning i likhet med övriga lägenheter. Det är parkett i alla rum, badrummet är helkaklat och har golvvärme, diskmaskin och tvättmaskin samt tumlare. Alla lägenheter har även stor balkong, och det finns möjlighet att hyra garageplats i ett varmgarage i källarplan.

Erika kan fortfarande inte riktigt fatta att hon fick lägenheten.
– Jag har många kompisar som kan berätta hur svårt det är att få en lägenhet. Det är ju nästan omöjligt.

Det var Sandra, en av Erikas kompisar – och även arbetskamrat, som tipsade henne om kvarteret Lottan i Björkbacken.
– Sandra bodde i en annan lägenhet som ägdes av Asplunds, och som skulle renoveras. Hyresgästerna blev då erbjudna att flytta till Björkbacken. Hon föreslog att jag skulle ringa och kolla om det fanns något mer ledigt – och det fanns det! Jag tvekade inte en sekund att gå på visningen.

Klicka här för att läsa mer om Erikas område!

Det går inte att ta miste på att Erika stormtrivs i sin nya lägenhet.
– Och en våning ovanför mig bor Sandra, så vi kan ta sällskap till jobbet på Posten. Och i våningen under bor en annan kompis …

Per Brogren, VD Asplunds fastigheter

Efterfrågan på lägenheter i kvarteret Lottan i Björkbacken har varit stor, berättar Per Brogren, vd för Asplunds Fastigheter AB.
– Ettorna och treorna blev uthyrda direkt, just nu har vi några tvåor lediga. De som varit på lägenhetsvisningarna har visat uppskattning för kvarterets fina läge. Det ligger ju så fint och man kan till och med se ut över Hjälmaren.

För drygt fyra år sedan började Asplunds Fastigheter att planera för det nya kvarteret.
– Det började med att vi tillsammans med entreprenören Peab var med i en markanvisningstävling där vårt förslag hur kvarteret skulle utformas med bostäder, vann.

I området fanns tidigare mest bostadsrätter, och Örebro kommun såg en fördel i att det blev en blandning med fler hyresrätter.

Hyresgästerna i kvarteret Lottan ­kommer från flera ålderskullar.
– Vi vänder oss till alla kategorier; unga, barnfamiljer och äldre som kanske sålt sin villa och vill bo tryggt i en hyresrätt och åka ut med sin husbil, säger Per Brogren.

Vill du bo hos Asplunds? Kontakta oss här!

Mer om kvarteret Lottan och Asplunds Fastigheter

Kvarteret Lottan består av ett garage och butiksbyggnad i två plan. På toppen av det finns nu tre åttavånings- och ett fyravåningshus med sammanlagt 145 hyreslägenheter.

Första etappen hade inflyttning i oktober 2017 och består av ett hus i fyra våningar med 35 lägenheter på 1 – 3 rum och kök om 35 – 73 kvm.

Den 1, 8 och 15 oktober sker inflyttning i andra etappen med 110 lägenheter fördelat på tre punkthus om vardera åtta våningar med varmgarage i källarplan.

Kvartersnamnet Lottan kommer sig av det militära arvet i området, närheten till regementsbyggnaderna I 3 som är nedlagt sedan många år tillbaka. Flera av gatorna i området har namn som minner om det militära arvet, exempelvis Majorsgatan och Generalsgatan.

Asplunds Fastigheter AB har inget kösystem. Lediga lägenheter läggs ut på hemsidan asplundsfastigheter.se där de brukar vara publicerade ett dygn. Intresseanmälan görs på hemsidan. Asplunds går därefter igenom intresseanmälningarna, och om det blir aktuellt med en visning blir intressenten kontaktad.