Experttips: Jenny på Arken Zoo i Birsta om vad djurägare bör tänka på inför/under sommaren: ”Stoppa fästing och orm”

På sommaren spenderar vi mer tid i naturen med våra djur, men där kan det lura sommarfaror som fästingar, huggormar eller bilresor med dina djur. Arken Zoo Birsta Syd i Sundsvall ser till att du har koll på läget och är förberedd.

Experttips: Jenny på Arken Zoo i Birsta om vad djurägare bör tänka på inför/under sommaren: ”Stoppa fästing och orm”

– Fästingar och ormbett är onekligen obehagliga men vi har kunskapen om de förebyggande åtgärder som kan vidtas och hur du ska agera om ditt djur blir angripet av en orm eller fästing, berättar Jenny på Arken Zoo i Sundsvall Birsta Syd.

Fästingar kommer ur sin vinterdvala tidigt på våren och kan vänta ända till sen höst för att hitta ett förbipasserande djur eller människa att klamra sig fast i.
– Då fästingar är så pass vanliga i skog och mark numera så är fästingmedel nästan ett krav var du än bor i Sverige. Ni kan komma in till oss på Arken Zoo Birsta Syd för att få förslag på tillgängliga preparat. Har ni nyligen skaffat ett husdjur kan det vara bra att höra med sina grannar som har husdjur om det är mycket fästingar i området. De vanligaste medlen är fästinghalsband, som sprider en doft insekter ogillar, och pulver som kan blandas i djurets mat. Viktigt att komma ihåg är att preparaten är anpassade efter djurslag, ålder och storlek på djuret så hör er alltid för i butiken om dosering, säger Jenny.

Fästingbett

Hur ska man då göra om ens hund eller katt har fått en fästing på sig? Det går att förbereda sig, men Jenny berättar att inget går upp mot att gå igenom pälsen regelbundet under fästingsäsongen.
– När du ska gå igenom pälsen så kan du faktiskt använda en handduk eller rollers för att torka av eller rolla din hund. Sedan så föreslår jag verkligen att ni investerar i en bra fästingplockare, och ha den nära till hands. Speciellt om du har en hundvalp eller kattunge som ju tycker om att busa utomhus och utforska sin omgivning. Så fort du ser fästingen, fatta tag i den med plockaren och dra rakt ut. Kläm inte sönder fästingens bakkropp, då spiller den ur sig potentiell smitta. Vrid heller inte på den, då kan mundelar brytas loss och sitta kvar i huden. De flesta får sedan en liten knöl där fästingen satt, det är vanligt.

Ormbett

Blir din hund eller katt biten av en orm, gäller det att bevara lugnet och handla snabbt.
– Hundar blir oftast bitna i ansiktet och katter oftast i tassarna. Handlar det om en huggorm kan det leda till kraftig lokal svullnad av området. Om ditt djur har blivit biten ska du om möjligt bära djuret tills du når bilen, rörelse gör nämligen att giftet sprids snabbare. Lägg heller inte tryckförband eller försök suga ut giftet själv. Ring istället veterinären på en gång även om ert husdjur verkar obesvärat. Ta hellre det säkra före det osäkra. Efter behandling kommer ni få förhållningsorder om strikt vila. De allra flesta djur som blir bitna av huggorm blir med rätt behandling friska igen, berättar Jenny.

Vill du få fler tips? Följ oss på Facebook

Ta med hunden på semestern
En annan fara för djur under sommartid är resor i bil.
– Vad gäller resor så är det viktigt att tänka på att det är lag på att all last, inklusive djur, skall sitta fast. Åker ni med hund i bilen måste den sitta i en förankrad bur eller sitta fast i sele. För hundens egen skull rekommenderar vi krocktestade burar, en tunn stålbur håller ofta inte för en krock. Skulle en hund sitta lös vid en krock flyger den ut genom rutan, så illa är det. Samma sak om den sitter i för tunn sele då den kan riskera att slitas ur selen och även då flyga genom rutan. Undrar du över något annat kan du alltid komma in och prata med oss, vi finns på Gesällvägen, Birsta Syd.

 

För hundens egen skull rekommenderar vi krocktestade burar.