Med 30 år i ryggen – Lena och Lars på Arken Zoo i Birsta blickar framåt: ”Satsar på hög service och lokala samarbeten”

I Sundsvall finns en Arken Zoo-butik ägd av lokal köpman som satsar på service till alla hund- och kattägare. Vi träffar ägarna Lena och Lars som berättar om hur.

Med 30 år i ryggen – Lena och Lars på Arken Zoo i Birsta blickar framåt: ”Satsar på hög service och lokala samarbeten”

Vi välkomnas i Arken Zoos stora lokaler ute på Gesällvägen, Birsta Syd av Lena och Lars. De berättar om hur de satsar hårt på att kunna ha ett stort utbud av tjänster för alla hund- och kattägare.
– I lokalerna bredvid finns vår samarbetspartner veterinärkliniken Vettris. I våra lokaler finns dessutom Trimmis som badar, klipper och trimmar hundar. Vi har också företaget Imses i våra lokaler som erbjuder hundmassage. De utför också  hundakupunktur som är speciellt bra för draghundar och andra brukshundar.

Här finns också Ankis Fys som arbetar med rehabilitering och friskvård.
– Vi kallar det här tänket 360, där vi hjälper dig som hund- och kattägare med allt som behövs från foder, vaccinering, skötsel och till och med kurser, fyller Lars i.

Läs mer om vår butik ute i Birsta här!

För att lyckas med den här satsningen så har utbildning av personal varit jätteviktig.
– Vi satsar jättemycket på utbildning av vår personal så att du som kund ska få bra svar oavsett vem du frågar. Och utbildning är ju levande så vår personal utbildas kontinuerligt berättar Lena.

Valpkurser, föreläsningar och kloklipp på drop-in
Arken Zoo har valpkurser som rullar hela året och startar en gång i månaden i butiken i Birsta. I kursen ingår pälsvård, social träning och lite grundträning.
– Våra valpkurser är otroligt populära. Dessutom bjuder vi in till föreläsningar med jämna mellanrum, sist så hade vi till exempel en föreläsare som pratade om näringslära.

Hur har gensvaret varit på denna satsning?
– Det har känts som rätt grepp. Vi har fått otroligt positiv respons, för oss är det viktigt att inte bara sälja saker utan att utbilda hundägare. Det tror vi att vi vinner på i längden. Det finns så mycket vi kan hjälpa till med så att det blir bäst både för ägare och djur. Istället för att till exempel köpa en sele på chans på internet så kan vi hjälpa till och prova ut selen med deras hund. Samma sak är det med kloklipp, det kan vi hjälpa till med i butiken. Där behöver du inte boka, utan det är drop-in berättar Lars.

Levande djur i butiken

Något annat som utmärker Lars och Lenas Arken Zoo-butik är att de säljer levande djur trots att många butiker i branschen har slutat med det.
– Vi säljer idag fiskar, reptiler, gnagare, fågel, hamstrar, kanin och andra smådjur. Det är en verksamhet som är svår att räkna hem rent ekonomiskt, men för oss är det en viktig del av vår verksamhet. Har man ett djurintresse så är det viktigt att vi finns där som en trovärdig partner som verkar under myndighetskrav. Det är Länsstyrelsen som är vår kontrollmyndighet och ser till att vi följer alla regler säger Lena.

Vi har varit lokala handlare i 30 år i Sundsvall och har därför etablerat bra samarbeten

Tack vare att Lena och Lars driver Arken Zoo i Birsta Syd som lokala köpmän så är de friare än vanliga kedjeföretag att ta in ett eget sortiment.
– Vi har varit lokala handlare i 30 år i Sundsvall och har etablerat bra samarbeten. Ett exempel på det är att vi satsar på lokalt hö från Alsta. Det är en helt annan kvalitet på vårt närproducerade hö än det som är massproducerat. Så det är faktiskt väldig skillnad på hö och hö, där vi fått möjlighet att anpassa hö som passar till våra djur med en bra blandning av kort och långt hö. Då det är brist på hö i Sverige så är vi jätteglada att gården i Alsta valt att leverera just till oss förklarar Lars.

 

Vad är de största utmaningarna för er som lokala handlare?
– Sedan en tid driver Arken Zoo centralt också en egen butik i Birsta. Det är en utmaning för oss att få kunden att förstå skillnaden mellan en centralägd butik och en butik driven av lokala köpmän.

– En annan utmaning är förstås att webbhandel tar andelar även i vår bransch. Vilket ju är litet synd då du som djurägare missar den kunskap och de råd som du får i vår butik. I slutändan kan det bli dyrt att köpa fel på nätet. Ett område där det är lätt att göra fel är foder, det är otroligt viktigt att djur får i sig rätt näring. Den största risken vid felaktigt foder är att det blir problem med tänderna och övervikt. Med fel foder riskerar du lidande för ditt djur och förstås även onödiga veterinärkostnader. Vi har exempelvis speciellt foder som motverkar tandsten och fetma. Många vet inte om det att ger man rätt foder så ger det bättre tandhälsa för ditt djur, säger Lena.

Norrlands största sortiment av veterinärfoder
Vill ni berätta mer om ert sortiment av specialfoder?
– Vettris säljer ju förstås veterinärfoder på deras öppettider, men har de stängt så kan ni komma in till oss och köpa veterinärfoder. Vi har dessutom utbildad personal på veterinärfoder anpassade för olika dieter och sjukdomsproblem. Vi har ett stort sortiment, vi har faktiskt till och med Norrlands största sortiment av veterinärfoder. Och kom ihåg att har ni några frågor om ert djur, foder eller annat så välkommen in till oss på Gesällvägen, Birsta Syd,