”Visst har vi ett gigantiskt ansvar, vi jobbar ju med liv”

Det är till hjärtintensiven på Aleris Specialistvård i Bollnäs många kommer efter att hjärtinfarkten har hävts. Då när allt rasat och ska byggas upp igen. Som tur är möts man av en positiv, lugn och mycket kompetent personal. Som gör allt för att patienterna ska må bättre.
  • 1/2

    TRIVS. Redan under gymnasiet bestämde sig Emma Hedberg för att jobba med hjärtsjukvård. – Det har jag aldrig ångrat. Jobbet som hjärtsjuksköterska på Aleris Specialistvård i Bollnäs är både lärorikt och omväxlande.

  • 2/2

    ”Visst har vi ett gigantiskt ansvar, vi jobbar ju med liv”

Emma Hedberg är sjuksköterska på HIA sedan 2010. Hon är en i det skickliga teamet runt den hjärtsjuke. Och redan på gymnasiet visste Emma att det var hjärtsjukvård hon ville jobba med.
– Jag praktiserade på hjärtavdelningen där jag idag arbetar och blev så inspirerad av min handledare och det sätt personalen jobbade på i teamet runt patienten. Den kompetens jag upplevde där sporrade mig: Jag skulle bli som dem.

Det blev hon, vilket hon inte ångrat en dag.

– Hjärtsjukvård är spännande. Behandlingsmetoderna har gått framåt så enormt. Patienterna mår snabbt bättre. Redan efter någon dag är de flesta uppe och går igen.

Det som driver Emma i jobbet är känslan av att göra något på riktigt.
– Jag vill göra skillnad och här på HIA gör vi verkligen det. Det märker vi förstås rent konkret när vi ser patienternas snabba förbättring. Men många patienter uttrycker också det på olika sätt.

”Det här är ett verkligt jobb”

Emma jobbar med olika saker på avdelningen. En av hennes uppgifter är information för att minska risken för återinsjuknande.
– Självklart ger jag informationen under tiden de vistas här. Men också senare på den hjärtskola som patienterna erbjuds. Hjärt- och kärlsjukdom är ju till stor del en livsstilssjukdom där det finns åtgärder som patienterna själva kan vidta. Det gäller ju att mota ett eventuellt återinsjuknande.

HIA är en intressant arbetsplats. Den sjuksköterska som känner sig mogen för en förändring i sitt yrkesliv har därför all anledning att titta lite närmare på avdelningen.
– Man behöver definitivt inte ha någon erfarenhet av hjärtsjukvård för att som sjuksköterska söka sig hit, säger Jenny Andersson enhetschef för HIA. Man får vara ny här. Det viktigaste är att man är intresserad och engagerad.

Läs mer: Information till dig som är patient hos Aleris Specialistsjukvård 

Nyanställda på HIA genomgår ett omfattande introduktionsprogram. Det är individuellt anpassat, med internutbildning och utvecklingsdagar på andra enheter.
– Önskar man få ännu mer kunskap innan man känner sig säker så löser vi det. På denna arbetsplats sker ett ständigt pågående lärande. Här finns en enorm kunskap som vi gärna delar med varandra.

Då och då hettar det till på ett särskilt sätt för HIAs personal. Vid ett hjärtstopp på avdelningen eller på någon annan av sjukhusets enheter.
– I akuta lägen blir läget självklart lite speciellt, säger Emma. Vi i teamet släpper allt och samarbetar på ett optimalt sätt. Alla inblandade – narkosläkare, medicinläkare, flera sjuksköterskor och undersköterskor vet exakt vad som ska göras och vilken roll man har. Det är en sällsam upplevelse.

Emma fortsätter:
– Ingen dag är den andra lik på HIA. Det trivs jag med. Jag känner att jag utvecklas och ställs inför nya utmaningar varje dag. Dessutom finns här en hel del avancerad medicinteknisk utrustning som kan göra arbetet än mer intressant. Men allra mest nöjd är jag när jag märker att mitt arbete bidragit till att göra skillnad. Skillnad för en patient som varit riktigt sjuk och lite senare mår så mycket bättre.