Hit kan du vända dig för en gråstarrsoperation

Aleris Specialistvård Ögon i Bollnäs har avtal med Region Gävleborg. Här jobbar Jenny Hermansson som ögonsjuksköterska.
– Jag är stolt över att vara en i det proffsiga teamet här på ögonkliniken. Och jag märker att våra patienter är nöjda med det jobb vi gör.
  • 1/2

    MED REMISS. Alltfler söker sig till Aleris Specialistvård Ögon i Bollnäs för gråstarrsoperation. – Jag trivs verkligen med mitt omväxlande jobb som ögonsjuksköterska, säger Jenny Hermansson.

  • 2/2

    MED REMISS. Alltfler söker sig till Aleris Specialistvård Ögon i Bollnäs för gråstarrsoperation. – Jag trivs verkligen med mitt omväxlande jobb som ögonsjuksköterska, säger Jenny Hermansson.

På Aleris Specialistvård Ögon Bollnäs opereras patienter från hela Region Gävleborg för gråstarr.
– Vårt fokus är att ge professionell ögonsjukvård. För oss innebär det att patienten är nöjd med gråstarrsoperationens resultat. Men också att patienten känner sig trygg och väl omhändertagen här, säger Jenny.

”Vågar jag säga att jag har ett fantastiskt jobb?”

På kliniken jobbar ett team av läkare, undersköterskor, en koordinator och en optiker samt ett par ögonsjuksköterskor.
– Idag är det brist på ögonsjuksköterskor. Det är synd för jobbet är så intressant och utvecklande. Och vi gör verkligen skillnad för patienterna.
Ögonsjuksköterska blir man genom att utöver sjuksköterskeexamen studera ytterligare 60 poäng på universitetsnivå. Och jobbet är mycket varierande och innehåller en hel del intressant teknik.
– Innan jag utbildat mig på ögon trodde jag inte att operationer var något för mig. Men när jag väl började jobba inne på operation märkte jag hur intresset bara ökade. Jag trivs verkligen med den delen av jobbet.

Jenny växlar mellan olika yrkesroller på kliniken, vilket är ganska unikt inom vården.
– Variationen stimulerar mig. Jag planerar in operationer, möter patienter på mottagningen och är en i teamet vid operationer. Tre olika slags jobb i ett så att säga.

Läs mer: Specialiserad ögonsjukvård för behandling av gråstarr

Idag kommer patienter framförallt från Region Gävleborg till Aleris Specialistvård Ögon.
– Vi har stor erfarenhet av gråstarrsoperationer och teamet som opererar här är oerhört skickligt. Arbetslaget samarbetar mycket bra och stämningen är på topp. Det märker våra patienter.
Hon fortsätter:
– Jag tänker ofta på att mitt jobb är meningsfullt. Patienternas livskvalité blir så mycket bättre efter en operation. Många som inte kunnat läsa tidningen eller se på TV tidigare, kan göra det efter några dagar. Några märker till och med en förbättring direkt.

För att som patient få komma till Aleris Specialistvård Ögon i Bollnäs behövs remiss från en ögonläkare. Något som Aleris kan ge mer information om.
– Idag har man rätt att välja vårdgivare. Vi har kortare väntetider än regionen har. Avgiften är samma och högkostnadskort och frikort gäller.

Läs mer: Våra mottagningar

Det märks att Jenny är trygg i sin yrkesroll som ögonsjuksköterska. Hon möter sina patienter lugnt och professionellt.
– Alla patienter är olika och vi anpassar vården så långt det går efter varje individ. Vanligast är att förundersökningen och operationen sker på samma dag. Det uppskattas av många.

Jenny veckopendlar från Dalarna till Bollnäs. Det har hon gjort i 1½ år nu.
– Jag är engagerad i ögon. Är med i styrelsen för Riksföreningen för ögonsjukvård just för att jag brinner för att vi ska bli fler ögonsjuksköterskor. Det är ett så varierat och roligt jobb. Känns bra att kunna göra skillnad. Jag får jobba i ett professionellt team och det har också stor betydelse för min arbetsglädje. Jag lär mig något nytt varje dag.