Experttips: Jenny på Arken Zoo i Birsta om vad nya hundägare måste tänkta på: ”Noga med vaccinationer och foder”
Experttips: Jenny på Arken Zoo i Birsta om vad nya hundägare måste tänkta på: ”Noga med vaccinationer och foder”
– Det kommer vara en ny och stor värld för din valp, så det allra viktigaste är att den känner sig trygg i sitt nya hem. Jenny på Arken Zoo Birsta Syd i Sundsvall berättar att man ska ta det lite försiktigt de första dagarna hemma. Men att du fortfarande ska leka och träna tillsammans med valpen. Valpar leker gärna genom att använda tänderna, vårt tips är därför att ge de litet mjukare leksaker som de kan dra i istället.
Kommer valpen till en familj, är det mer än bara en ny hundägare. Det kan vara värt att tänka på om ni har barn, eller mycket besökare.
– Se alltid till att barnen respekterar hunden, och tvärtom. Var gärna med i början när barnen lär känna hunden. Det är till exempel viktigt att ingen stör valpen när den äter eller sover, så att den inte blir rädd när den blir väckt. Hunden behöver tid att smälta den nya situationen, så det är bäst om släkt och vänner kommer förbi när det har lugnat ned sig lite först, säger Jenny.
Här hittar du mer information om vår butik inne i Sundsvall
Kom ihåg vaccinationer
När du hämtar valpen påminner Jenny att se till att den avmaskad och grundvaccinerad.
– Det ska framgå av köpeavtalet från uppfödaren med ett intyg från en veterinär. Vid 12 veckor tar du själv valpen till veterinären för en påfyllnadsdos. Kom ihåg att du innan valpen fyllt fyra månader måste registrera hunden i Jordbruksverkets hundregister. När hunden är omkring ett år gammal behövs ytterligare en påfyllnadsdos. Efter de första tre vaccinationerna skiljer sig det fortsatta vaccinbehovet åt beroende på hur mycket kontakt er valp kommer ha med andra hundar.
Lär känna din valp
Har du kunskap om vad du ska titta efter så kan du se på din hund om den mår bra.
– Om en hund är sjuk, märks det ofta på klor och päls. Om pälsen är blank och fin mår den oftast bra. Vad gäller klorna är det jätteviktigt att klippa dem regelbundet, då hundar inte sliter tillräckligt på sina klor själva. I början är det bra att klippa en gång i veckan. På Arken Zoo Birsta Syd klipper vi tusentals hundar varje år, så det går utmärkt att komma in med din valp så hjälper vi er båda.
För dig som valpägare så kommer årstidsvariationerna att medföra ännu större skillnad än det gjort tidigare.
– På sommaren bör du se till att hålla din hund sval. Aktivera den inte i för hög värme och skydda den mot stark sol genom att söka lä i skuggan. Och du får absolut aldrig lämna den själv i en varm bil. Om du är orolig för att hunden har blivit uttorkad, finns det vätskeersättning för hund, men oftast räcker det att hälla vatten i torrfodret på sommaren.
På vintern när det är kallt ute kan man behöva täcka pälsen med ett bra vintertäcke, berättar Jenny.
Råd för att välja rätt foder
Det kan vara krångligt att välja rätt foder, speciellt om hunden börjar bli över- eller underviktig.
– Alla våra anställda har foderutbildning och kan ge dig råd och visa vad som är lämpligt. Eller hur man bäst byter foder, speciellt när de är små är det viktigt att inte göra det för snabbt. Viktigt är också att kontrollera hullet på din hund. Den ska alltid vara normal i hullet och är den för smal eller kraftigt finns det specialfoder som ni kan använda.
– Alla som jobbar här har olika kompetenser. Jag personligen är uppfödare och har alltid haft en kennel hemma. Vi har tre till hunduppfödare i butiken. Alla som jobbar här har djur av olika slag så det finns specialister för alla husdjur. Är du osäker över något, kan du alltid komma in till butiken och fråga oss berättar Jenny på Arken Zoo Birsta Syd i Sundsvall.