Ensam är inte särskilt stark egentligen

Jobbet är på topp, bra chefer och bra lön. Och livspusslet sitter som en smäck. Vadå medlem i Unionen? Ensam känns stark. Tills något börjar gnissla på jobbet. Kanske en otydlighet om vad som är mina arbetsuppgifter, ständiga omorganisationer, en konflikt eller känslan av risk för utbrändhet. Eller möjligen insikten om det stora inkomsttappet mellan befattningarna.

Tomas Jansson. klubbordförande på Unionen SSAB Borlänge

 – Det är när det hettar till i arbetet som betydelsen av Unionen blir riktigt märkbar för våra medlemmar, säger Tomas Jansson, klubbordförande på Unionen SSAB Borlänge. När du som anställd känner att det är något som inte fungerar och att du som klok medarbetare inte blir lyssnad på.
Det händer på de bästa av arbetsplatser. Så klart eftersom hela industrisektorn förändras supersnabbt. Mer digitalisering och tjänster som allt mer specialiseras.

– Stålindustrin är mycket kunskapsintensiv, fortsätter Tomas. Och SSABs framgångar är helt beroende av medarbetarnas kompetens. Det gör att efterfrågan på välutbildade ingenjörer, som exempelvis automationsingenjörer, eltekniker, process och kvalitetstekniker är på topp. Liksom på högskolekompetens inom exempelvis sälj, marknad, finans/ekonomi och inköp.

Unionen organiserar flest chefer och tjänstemän i Sverige. Förbundet är proffs på att ge rätt stöd till förbundets olika medlemsgrupper.  Vare sig det gäller juridiska frågor, löneutveckling, den psykosociala arbetsmiljön, inkomstförsäkring eller ekonomiskt kompetensstöd. På SSAB är Unionenklubben störst. De organiserar drygt 250 av de 570 anställda tjänstemännen.
– Här på SSAB finns utvecklingsmöjligheter för den som vill, fortsätter Tomas. Karriärvägarna är många, också gällande jobb utomlands.

Men oavsett individens framgång finns behovet av en stark facklig organisation, menar Tomas.
– Arbetsgivarna behöver ha en tumme på ögat, säger han utan att blinka. En organiserad grupp som tar på sig rollen som forum för en second opinion. Och som säger emot när det behövs.
Det säger han trots att klubbens eget samarbete med SSAB mer påminner om att haka armkrok och växeldra istället för att ta strid.
– Att gemensamt hitta lösningar är en styrka för såväl SSAB som Unionen. Men vi har dock olika roller i detta samspel och den skillnaden är viktig. Vårt uppdrag är i slutänden alltid att stötta den enskilda medlemmen med våra resurser.

”När saker händer behövs Unionen”

Han fortsätter:
– I lönebildningen spelar självklart Unionen också en viktig roll. Vi på de lokala klubbarna är ju experter på det löneläge som gäller på respektive företag.
Men strid behövs ibland. Och den är Unionen beredda att ta för sina medlemmar.

– I stora organisationer finns det alltid risk för att människor hanteras ovarsamt. Det kan handla om tjänster som förändras utan kompensation, arbetsuppgifterna inom tjänsten förändras och det blir otydlighet, konflikter med chefen, upplevelser av att man känner sig kränkt. Eller som mycket vanligt är: Att man jobbar för mycket och alltid finns tillgänglig. Med negativ stress som följd.

Det är då Tomas och de 30 ombuden ute på företaget kliver in och hjälper till.
– Unionen finns här för att stötta, lösa problem och se till att de regler som finns på arbetsplatsen följs. Ja – det är faktiskt glasklart: Ensam är inte stark, avslutar Tomas Jansson.

 Läs mer: Så blir du medlem

Unionen har ett stort utbud av kurser och aktiviteter för dig som medlem, chef eller förtroendevald.
Läs mer om våra kurser och aktiviteter