Mindre väntan på Zätagränds lättakut

Mindre väntan, bättre tillgänglighet och fler fysiska möten. Nu har Zätagränds hälsocentral öppnat en lättakut – vilket gör det lättare för patienter att snabbt komma in och få hjälp.

"Att i team få fortsätta fylla på kunskapsbanken bidrar till arbetsglädje", säger distriktssköterskan Eva Jensvold. En del av teamet som tar emot nya och gamla patienter på Zätagränds lättakut är från vänster Monica Berglind, distriktssköterska, Ulrika Thornqvist, undersköterska, Sofie Speles, en av två enhetschefer, Johan Wikén, sjuksköterska och Eva Jensvold, distriktssköterska. Foto: Sara Rönnberg

En lättakut är en öppen mottagning dit den som har behov av vård kan vända sig utan att boka en tid. Det räcker att komma in till hälsocentralen under lättakutens öppettider, vardagar 08:00 – 10:30. Tidigare var patienter hänvisade till att först ringa hälsocentralen under dess telefontider.
– Det kunde vara svårt för patienten att komma fram på telefon då vi kunde ha långa köer, säger Eva Jensvold, distriktssköterska på hälsocentralen och fortsätter.
– Och eftersom vi bara hade ett visst antal akuttider hos läkarna att boka in dem på så fick inte alla tid att komma in. En del blev hänvisade till att ringa igen nästa dag. Både patienter och personal kände sig frustrerade.

Sofie Speles, enhetschef, Eva Jensvold, distriktssjuksköterska och Johan Wikén, sjuksköterska, är peppade att äntligen ha fått öppna upp lättakuten på Zätagränds hälsocentral. Foto: Sara Rönnberg

Nöjdare patienter
På Zätagränd har lättakuten i nuläget öppet från klockan 8 på morgonen på vardagar. Fram till klockan 10.30 kan man anmäla sig dit. Efter sommaren räknar man med att även kunna ta emot patienter mellan klockan 13 och 15. Antalet patienter varierar något, hittills tar man emot runt 15 patienter på förmiddagen. När man efter sommaren hoppas kunna öppna upp även efter lunch räknar man med att kunna ta emot cirka 40 patienter per dag.

Här hittar du mer info om Zätagränd

Reaktionerna bland de som besöker lättakuten har varit positiva.
– Patienterna är väldigt nöjda med omhändertagandet. Vi har till och med haft de som kommit tillbaka till vår receptionist och tackat för hjälpen, det brukar inte hända så ofta annars. Ibland är det någon som tycker att det tar lång tid att få träffa läkaren men då beror det ju på att patienten innan är sjukare. De flesta tycker ändå att det är fantastiskt att bara kunna komma upp och få hjälp på en gång, säger Johan Wikén.

Buss direkt från Torvalla
I samma veva som beslutet om att Torvalla hälsocentral stänger kom har Zätagränds hälsocentral förberett sig för att öka kapaciteten och kunna ta emot fler patienter från alla områden i Östersund.
– Vi välkomnar alla att välja Zätagränd. För de som bor i Torvalla går ju busslinje 6 direkt från Torvalla centrum till busstorget i stan, i närheten av oss, säger Helena Dahlin och fortsätter.
– Som enhetschef känns det väldigt bra att kunna erbjuda patienter att snabbt få en bedömning och att de slipper vänta. I dag googlar många när de känner sig dåliga och blir oroliga. Ett kort personligt möte med en bedömning och adekvata egenvårdsråd ger en trygghet till patienten.

 

Lättakuten på Zätagränds hälsocentral

Du som skadat dig eller insjuknat de närmaste dagarna är välkommen till vår lättakut utan att boka tid i förväg. Öppet på vardagar 08:00 – 10:30.

Lättakuten tar hand om:

  • Akuta infektioner
  • Akuta andningsbesvär
  • Akuta allergiska reaktioner
  • Olycksfall
  • Sårskador

Alla besök och bedömningar på lättakuten kostar 300 kr.