Fixa varmvatten i fritidshuset – Utan varmvattenberedare

Med en genomströmningsvärmare placerad vid handfat eller köksvask får du varmt vatten i kranen på en mikrosekund. Utan att behöva installera varmvattenberedare. Den eldrivna värmaren kopplas direkt till kallvattenledningen och värmer bara det vatten du faktiskt använder.

Anders Englund tycker att fler borde köpa en genomströmningsvärmare . – Det sparar energi självklart. Och därmed pengar, säger Anders.

– Genomströmningsvärmare är mycket vanliga på kontinenten, berättar Anders Englund på Zander och Ingeström som levererar VVS-produkter till byggvaruhus och VVS-företag i Sverige. Värmarna är mycket beprövade och har funnits på den tyska marknaden i över 60 år.

Han fortsätter:
– Det listiga med genomströmningsvärmare är att de inte varmhåller stora mängder vatten. Som en varmvattenberedare gör. Istället värms bara det vatten som strömmar igenom värmaren upp till kranen.

VARMVATTEN DIREKT. Genomströmningsvärmaren kopplas på inkommande kallvatten. Och producerar varmvattnet direkt när du sätter på kranen.

Att slippa varmhållning i beredaren är smart.
– Det sparar energi självklart. Och därmed pengar, menar Anders. Dessutom blir vattenåtgången mindre. Du behöver aldrig spola kallt vatten länge för att det varma vattnet ska komma fram. Det kommer direkt.

Varmvatten bara när det behövs

En genomströmningsvärmare är användbar i olika typer av miljöer. I fritidshuset exempelvis.
– Måtten på värmaren är små, kring 15×10 cm med ett djup på runt 3 cm och kan placeras både under och ovanför handfatet. Jämför det med platsen en varmvattenberedare tar, säger Anders och fortsätter:
– Likaså lämpar sig värmaren perfekt i utrymmen som ligger en bit bort från den varmvattenberedare man har. I en gäststuga eller i ett garage exempelvis.

Vill du veta mer om våra produkter? Klicka här!

Det finns också värmare avsedda för bad och dusch. Vars effekt väl matchar behovet av varmvatten.
– Om det är aktuellt med flera värmare i en bostad bör säkringen ligga på minst 25 ampere. Detta för att undvika att säkringen ska gå om man duschar och lagar mat samtidigt.

Å andra sidan behöver man kanske inte använda de mest effektslukande elprodukterna vid exakt samma tillfälle.
– Många fritidshusägare brukar tänka så. Och gör man det räcker det oftast med en säkring på 16 ampere.

Prisläget på genomströmningsvärmare ligger på cirka 2800: – och uppåt.
– För gör det självaren finns genomströmningsvärmarna på det stora byggvaruhusen.

SMIDIGT. Värmaren behöver nästan inget utrymme alls. Men gör vattnet lika varmt som om du hade en varmvattenberedare.

Anders igen:
– Och den som inte har den el och VVS-kunskap som krävs vänder sig till VVS-företagen. Genomströmningsvärmare är enkla att installera. De kräver inga större ingrepp i inredningen. Men däremot är vatten och el en kombination som man ska vara yrkesutbildad för att ge sig på.

Hur då veta om och vilken genomströmningsvärmare som kan funka där du vill ha den?
– Enklast är att följa guidningen på vår hemsida. Där får du en exakt vägledning med förslag på värmare som passar de förutsättningar som finns hos dig. Du får också förslag på kunniga VVS-företag som du kan vända dig till, avslutar Anders Englund.

Vet du inte vad som är rätt för dig? Klicka här så hjälper vi dig!

Varmvattenvärmaren som sparar energi

Skillnaden i energiåtgång mellan att använda en varmvattenberedare och en genomströmningsvärmare är avsevärd.

Med genomströmningsvärmaren kan du spara upp till:

  • 85 % vid tvättstället
  • 40 % vid kökstappstället
  • 30 % vid duschen