Undvik kostsamma fukt- och vattenskador – så enkelt tar du hand om ditt tak

Alger, mossa och lav som växer på ditt tak gör förr eller senare så att vatten läcker in och kan orsaka fuktskador och leda till ett kostsamt takbyte – helt i onödan.
– Det är många som upptäckt att det är onödigt dyrt att byta ett tak när vi kan lösa det för några tusenlappar, säger Henrik Welander på Welander & Winsryd AB.

Här är ett 30 år gammalt tak behandlat mot mossa och lavar.

Problemen med påväxt av mossa, alger och lavar bara ökar och gör att allt fler svenska hustak befinner sig i farozonen för kostsamma fukt- och vattenskador. Din villaförsäkring täcker nästan aldrig skador av detta slag.

–Vintertid när mossans rötter fryser, så sprängs takpannorna bokstavligt talat berättar Henrik Welander.

Påväxten på ditt tak är en långsamt tickande bomb. Ta tag i problemet innan det är för sent. Beroende på vilket sorts tak du har och hur just ditt problem med mossa och påväxt ser ut, så behöver du välja rätt sätt att bli kvitt problemet.

Welander och Winsryd  använder sig av ett koncept som tagits fram av ett företag som heter LA Takvård, de har befriat svenska hustak från påväxt av mossor, alger och lavar sedan 2004.

–Över 10 000 tak har detta koncept hjälpt husägare i hela Sverige. I Örebro området sanerar vi mossa på ca 550 tak per år, berättar Mathias Winsryd en av de två delägarna i Welander & Winsryd AB,

Tillsammans med lokala takvårdsexperter runt om i landet har de samlat på sig en enorm erfarenhet om taktyper och behandlingsmetoder som faktiskt ger resultat, ett tak helt fritt från påväxt. Detta tack vare att Welander & Winsryd AB använder ett effektivt och säkert sätt att ta bort påväxt av olika slag.

– Just nu är vi tio anställda men vi växer så det knakar och behöver bli fler, totalt ett 20-tal. Det är ju inte bara tak som behöver behandlas mot mossa och lavar, vi sanerar även fasader mot påväxt säger Mathias.

BOstad2017 i Örebro
Mellan den 20 oktober och den 21 oktober är Welander & Winsryd AB på plats på Bomässan i Örebro Eventhall.

– Det ska bli kul. Vi är ett härligt gäng som jobbar i bolaget, det är alltid högt till tak, säger Henrik med ett leende.

BOstad2017 i Örebro är en mässa för allt som hör boendet till och ett ypperligt tillfälle att träffa killarna som driver företaget Welander & Winsryd AB. Experter vad det gäller tak och mossa.

–  Det är viktigt att det blir rätt utfört från start. Det finns ingen anledning att göra fel, eller att göra saker värre – eller lägga onödiga pengar på produkter och tjänster som inte fungerar. Det går att arbeta förebyggande mot påväxt av mossa, vi gör det ofta på nybyggda villor. En enkel behandling som kostar inte mer än mellan 2500-4500 kr efter rotavdrag säger Mathias.

Welander och Winsryd arbetar även med taksäkerhet: –Vi hjälper bland annat bostadsrättsföreningar att se över sina tak. Vi monterar stegar och snörasskydd. Självklart  jobbar vi även privata hyresfastigheter och villor också. Nockband är ytterligare något vi sätter på tak förklarar Henrik. Han tillägger nockband är ett skydd som gör att det inte blåser in löv och skräp under nocken. Det håller även bort regn och snö. Det gör att takets hållbarhet förlängs. Vi jobbar på taken tills tomten kommer och ibland längre, det är snö och is som får bestämma vår säsong.

Mer om BOstadsmässan hittar du här

Så här enkelt får du ditt tak behandlat:

  1. Boka ett hembesök (kostnadsfritt) och få ett fast pris på plats.
  2. Datum bokas in för behandlingen som tar cirka en halv arbetsdag för en normalstor villa.
  3. Vi tar med mossan hem-garanti! Vi erbjuder alla kunder riskfri garanti med löftet att ditt tak blir helt fritt från påväxt i fyra år.
  4. Klart!

 

Gör så här för att boka hembesök: 

Sms ditt förnamn, efternamn och fullständig adress till något av numren så bokar Henrik och Mathias in dig för ett kostnadsfritt hembesök – 076-103 43 25 Mathias – 073-944 73 20 Henrik.