Unik världsutställning i Örebro

En fantastisk konstsommar i Örebro, så beskriver Johanna Bjelkengren, projektledare på Örebro slott stadens utbud. De har bland annat lyckats få den unika världsutställningen ”Paper Magic” till slottet.
– Den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave har återskapat några av historiens vackraste kläder i papper, säger hon.

På Örebro slott finns den magiska världsutställningen ”Paper Magic” med historiska papperskläder av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave. Pågår från 19 juni till 1 september.

Örebro slott har en rik historia fylld av spännande berättelser om kungar, belägringar, fängelsehålor och blodiga strider. Idag är slottet en levande och öppen attraktion med visningar, evenemang och utställningar på schemat.
– I sommar kommer vi bland annat att öppna upp rum, källarvalv och torn som inte har varit tillgängliga för allmänheten tidigare, säger Johanna Bjelkengren, projektledare och berättar att det är en upplevelse i sig att lyssna på berättelserna om adelsmän, fångar och tjänstefolk som har rört sig i samma miljöer för hundratals år sedan.

Johanna Bjelkengren har arbetat på Örebro slott i 20 år med att göra den anrika byggnaden mer öppen och tillgänglig för besökarna.
– Det är ett fantastiskt besöksmål. Just nu arbetar jag mycket med vår butik och att anordna visningar. Den 19 juni öppnar vi dörrarna till världsutställningen ”Paper Magic” och det känns jättekul, säger hon.

”I sommar kan du utforska Örebro slott på egen hand. Du kan bland annat besöka delar av slottets förnämsta platser som var till för fint folk och storslagna fester. I västra längan får du se mer om livet på slottet”.

Mer information om  om Sommarslottet där du kan uppleva Örebro Slott på egen hand hittar du här. 

Den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave har gjort sig känd för sina historiska kläder som hon återskapar helt i papper. Hennes verk har tidigare visats upp över hela världen och nu kommer 40 verk att förgylla några av slottets vackra salar. Och det är verkligen ”Paper Magic” som besökarna kommer få ta del av.
– Det är först när betraktaren kommer riktigt nära som det framgår att de faktiskt är gjorda av papper – och inte tyg. Vi kommer att ställa ut ett urval av kostymer från renässansen och framåt, säger Johanna Bjelkengren och avslöjar att de även kommer att kunna bjuda besökarna på konstverk som tidigare inte har vistats för allmänheten.

Det var Isabelle de Borchgrave och hennes man som frågade om de fick lägga till cirka 30 skor i utställningen, bland annat på grund av att Örebro är en gammal skostad. ”Paper Magic” är en del av sommarslottets utbud och pågår fram till den 1 september.
– Utställningen passar alla målgrupper, men vi har även något för de yngre besökarna. Spöket Laban med familj och vänner har bland annat flyttat in på slottet och de deltar på flera av våra aktiviteter. Det nordvästra tornet brukar vi kalla för barnens slottstorn och där kan de bland annat tillverka en krona av papper, klä ut sig till riddare och prinsessor och delta i spännande utmaningar, säger Johanna Bjelkengren.

”Den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave kommer att visa upp mer än 40 verk i Örebro slott under sommaren. De historiska kläderna är gjorda av papper och de är verkligen magiska”.

Hon ser fram emot årets sommar i Örebro. Förutom ett fullspäckat program på slottet pågår OpenART 2019 runt om i staden. Det är en internationell konstbiennal för samtidskonst med konstnärer från hela världen.
– Det kommer att bli en spännande sommar och jag hoppas att vi får många besökare.

Missa inte!

Paper Magic
På Örebro slott finns den magiska världsutställningen ”Paper Magic” med historiska papperskläder av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave. Pågår från 19 juni till 1 september.
Här kan du läsa mer om utställningen.

Laban på slottet
Laban med familj har flyttat in på Örebro slott och ni kan både lösa hans kluriga mysteriespår runt om i slottet, men också leka i hans slottsutrymme. Aktiviteterna är en del av sommarslottets utbud och pågår från 24 juni till 11 augusti.
Barnens favoritspöke bor på Örebro slott i sommar, läs mer här.

POWER GRID. Hur tänker du, människa?!
Välkommen till en utställning med konstnärer som har det gemensamt att i deras verk så finns rutnätet och därmed frågan – Hur tänker du, människa?! Pågår från 1 juni till 1 september.
Läs mer om utställningen Power Grid här.

Barnet i tornet av Jan Håfström
Jan Håfström är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer. Örebro läns museum presenterar nu stolt utställningen Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott. Visas tillsvidare.
Läs mer om Barnet i Tornet här.

OpenArt 2019
Cirka 60 konstnärer från 19 olika nationaliteter ställer ut sina konstverk i Örebros stadskärna. Pågår från 8 juni och fram till 1 september.
Läs mer om OpenArt 2019 här