Recept på en riktigt bra svemester – Höjdarweekend i Gävle

Upplev en riktig höjdarweekend i Gävle och besök ett av världens högsta destillerier, testa höjdrädslan i höghöjdsbanor, njut av oändlig utsikt över Gävlebukten och ät en höjdarmiddag på Whiteguide-listad restaurang.
– Gävle har många höjdare med allt ifrån fartfylld cykelåkning till mer stillsam vandring med storslagen utsikt. Här kan du också njuta av lokala produkter på restauranger och caféer och bo förstklassiskt på anrikt hotell, berättar Malin Lindqvist, destinationsutvecklare Visit Gävle.

Fart och fläkt genom skogen. Foto: Högt & lågt

Möt sommaren med svemester i Gävle med svalkande havsbad och pulserande stadsliv. Gävle är staden som både ligger nära men också har nära till mycket.

Vi har närheten till havet och skogen samtidigt som du kan bo mitt i city och nyttja ett rikt kvällsliv med restauranger. Till Gävle är det nära, inom tvåtimmarsradien når vi många, säger Malin Lindqvist.

Närheten är perfekt för en weekend, kanske för paret som vill kittla spänningen i klätterparken Högt och lågt, eller gänget som vill lära sig hur produktionen går till hos ett svenskt destilleri, eller varför inte för jubilaren som vill bo fyrstjärnigt och njuta av en god middag med solnedgången som ackompanjemang.

Gravitationsdestilleriet. Foto: Simon Cederqvist, Johan Olsson

Glid in i Gävle sen fredag eftermiddag och besök ett av världens högsta destillerier, 35 meter ovanför marken, Mackmyra Whiskyby, och ta del i hur produktionen går till från toppen av destilleriet, via jäskärl och kopparpannor till det välfyllda lagret. Låt den guidade rundturen sjunka in med en middag från toppen av Fullriggaren där restaurang Tak ligger, 41 meter ovanför hela Gävles inlopp.

Läs mer om Höjdarweekend i Gävle

Utsikten över Gävlebukten, den är vidsträckt.

Sov sedan sött under takbjälkarna på Elite Grand Hotel med anor från tidigt 1900-tal. Här samsas historiska detaljer med vackra stuckaturer högt i tak tillsammans med modernt inredda rum.

Épi. Foto: Épi

Vakna utvilad på lördagen och ta din brunch till nya höjder på Épi Bageri & Café.

Whiteguide-listade Épi ligger bara en kort morgonpromenad från hotellet, centralt vid det vackra Rådhustorget och bjuder på lokala och ekologiska produkter perfekt för att stärka dig inför lördagens våghalsiga äventyr, vågar du? Klätterparken Högt och lågt i Hemlingby friluftsområde, endast tio minuter från centrum, består av flera höghöjdsbanor med olika svårighetsgrader. 16 meter över marken möter du olika hinder och tar dig fram bland grantopparna. För den med höjdrädsla finns både lägre och enklare banor att träna upp sin djärvhet.

Efter några timmars utmanande höjder passar det utmärkt med en betydligt lugnare picknick med havet som lugnande kompis. Naturreservatet Gråberget längst ut mot havet ligger vid Norrlandets kustled och här finns en utsiktsplats, 20 meter över havet med rogivande havsutsikt.

Ta med en picknick från till exempel Böna Café när du passerar på vägen ut.

Här kan du också ta en promenad efter kustleden innan du återvänder till det pulserande stadslivet. Promenera över Gavleån, ta en tur in i gamla stan för att sedan hamna på restaurangtäta söder. Här finns ännu en whiteguide-listad restaurang, Bistro Noun, som bjuder på en höjdarmiddag med internationell känsla men med lokal touch med fokus på kött och skaldjur. Mingla dig sedan hemåt i sommarnatten tillbaka till hotellet.

Noun. Foto: Frank Julin

 

Njut av en god frukost i hotellets vackra restaurang med utsikt över Gavleån och samla dig inför en avslutande höjdartur till Kungsberget. Ta stolsliften Kungs8an upp på toppen tillsammans med din cykel och cykla flow nedför de 200 fallhöjdsmeterna. Här finns alla möjligheter att träna upp sin cykling. För den som hellre vill stanna kvar nedanför berget finns andra aktiviteter som padel och beach volleyboll.

Här finns också Toppengrillen i bästa solläge som erbjuder en god lunch, perfekt innan helgen avslutas.

–Vi hoppas att besökarna efter en höjdarweekend i Gävle tänker, ”vilken weekend väljer vi nästa gång” och kommer tillbaka, kanske i andra konstellationer och testar nya aktiviteter, platser och restauranger, säger Malin Lindqvist.

Läs mer om Höjdarweekend i Gävle