Sjungande begravningsentreprenör tar över klassisk byrå

Efter 33 år med samma ägare har Västerås begravningsbyrå sedan årsskiftet ny regi. Den nya begravningsentreprenören Magnus Bosson har tagit över med en kombination av den rutinerade yrkesmannens trygghet och nybörjarens entusiasm.

Sjungande begravningsentreprenör tar över klassisk byrå

Det var i höstas som Magnus Bosson fick frågan om han ville ta över ansvaret för Västerås Begravningsbyrå. Efter 33 år hade ägarna Hans och Carina Brinck bestämt sig för att gå i pension, och det var Magnus arbetsgivare Eskilstuna Begravningsbyrå som hade köpt byrån. Sedan han kom i januari har han blivit väl emottagen av trossamfund, blomsterhandlare och andra samarbetspartners.
– Samtidigt som det är tufft att komma till ett helt nytt område och knyta nya kontakter tycker jag att det här är väldigt spännande. Jag har varit i branschen i nästan 20 år nu, så det här var nog en utmaning jag behövde.

”För många är musiken otroligt viktig känslomässigt vid begravningen, om någon vill ha hjälp med solosång så ställer jag upp ”

Men själva arbetet är han förstås trygg med. Uppgiften att hjälpa människor i en svår situation och ge dem ett vackert och minnesvärt avslut för sina nära och kära kräver både lyhördhet, lugn och empati, vilket är något Magnus trivs med.

Om vi backar bandet 20 år var han mjölkbonde på sin dåvarande hustrus föräldragård i Sörmland. Men eftersom musiken alltid haft en stor plats i hans liv jobbade han extra som solist på begravningar när det var lågsäsong på gården.
– När min fru och jag sedan gick skilda vägar och jag lämnade gården kändes det helt naturligt att söka mig till begravningsbranschen, berättar Magnus.

Vad gör jag om något händer en närstående? Vi hjälper dig i en av livets mest omtumlande stunder.

Musiken håller han fast vid. Vid sidan om sitt arbete sjunger han i kör och ger även solokonserter på sommaren och i juletid, ibland tillsammans med sin sambo Marie som är organist. Och om någon kund vill ha solosång på begravningen ställer Magnus gärna upp.
– För många är musiken otroligt viktig känslomässigt vid begravningen, och det känns även bra att ha möjlighet att ge församlingen lite extra sångstöd under psalmerna.

Under de år Magnus Bosson har jobbat i begravningsbranschen har framför allt digitaliseringen förändrat yrket. Förutom att kunderna numera tittar på kistor, blomsteruppsättningar och annat på en skärm istället för i en pärm har rena nätbyråer dykt upp som konkurrenter. Även om Västerås Begravningsbyrå också erbjuder möjligheten att göra hela begravningsbeställningen hemma vid datorn tror Magnus att just det personliga  mötet är den lilla fysiska byråns konkurrensfördel.
– För många gör det fortfarande skillnad att få ett ansikte på den som ska ta hand om begravningen, att man sitter ned tillsammans och har ett samtal och hjälper till med val av kista, blommor och utformning av dödsannonsen. Och här känner jag också ett ansvar att förvalta min företrädares förtroende, samtidigt som jag får sätta lite egen prägel på byrån.

Kontakta oss här