Sundsvalls Öl – klassikern som satte avtryck i den svenska ölhistorien

Sundsvall är en stad med mycket historia, bland annat är staden känd för att ha varit en stor aktör inom öltillverkning. Sundsvalls Öl är ölet som kom att bli en av stadens folkkära storheter, och som nu återlanserats av VASA Bryggeri, beläget strax söder om Sundsvall.

Sundsvalls Öl – klassikern som satte avtryck i den svenska ölhistorien

Året är 1858 och André Oscar Wallenberg bestämmer sig för att starta Sundvalls första ölbryggeri -Sundsvalls ölbryggeri AB. Något som visar sig bli en succé bland Sundsvallsborna. Innan 1800-talets slut finns det redan fyra ölbryggerier i Sundsvall. Wallenberg är av många känd som en storhet inom industri och handel, och han hade ett stort engagemang i Sundsvalls stadsutveckling. I mitten av 1800-talet har Sundsvalls västra distrikt, Västermalm, utvecklats till ett industriområde. Därför föll det sig naturligt att starta Sundsvalls ölbryggeri i det området, med lokalen intill Åkrokren i Kronobränneriets gamla mälthus. Än idag finns kopparpannorna från 1947 kvar i lokalerna.

Sundsvall får ett eget öl
Det är alltså här historien om Sundsvalls egna öl har sin början. Sundvalls Öl har sedan dess hunnit produceras hos flertalet bryggerier när fusioner och namnbyten gjorts. Förpackningarna har varit i olika storlekar och färger, både i grön och brun glasflaska. Från 1960-talet fanns ölet även på burk. Sundsvalls Öl gjorde succé och såldes i hela Västernorrland ända från Örnsköldsvik och Härnösand ner till Njurunda och även Hudiksvall. Men så 1977 lades tillverkningen av Sundsvalls Öl som starköl (mellanöl som det då hette) ner. Det skulle dröja mer än 40 år innan Sundsvalls Öl fanns att tillgå igen, nu med VASA Bryggeri som ägare av varumärket.

Sundsvalls öl gör comeback
Dryckestillverkaren VASA Bryggeri i Njurunda – känd för att tillverka drycker med starka nostalgiska anknytningar har under 2018 återupplivat det anrika ölmärket och har upplevt ett mycket stort intresse för Sundsvalls Öl på marknaden.
– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Vi har länge haft tankar på att återlansera Sundsvalls Öl när tiden blivit rätt, och nu upplevde vi att efterfrågan var så pass stor att det var dags. Vi har haft en tät dialog med de många nostalgiska fans som Sundsvalls Öl har, och gjort vårt yttersta för att tillvarata den värdefulla feedback vi fått, bland annat för att säkerställa att Sundsvalls Öl verkligen smakar så likt originalet som möjligt, säger Niclas Nilsson, VD på VASA Bryggeri.

Läs mer om vårat bryggeri här!

En bit av den lokala historien får alltså leva vidare. Sundsvalls Öl hittar du nu hos restauranger och butiker runt om i Sundsvall samt som beställningsvara hos Systembolaget. Sundsvalls Öl, som är ett ekologiskt, ljust och balanserat helmaltsöl med en frisk och fyllig karaktär, finns i glasflaskor om 33 cl.

Läs mer om VASA Bryggeri och Sundsvalls Öl på vår hemsida www.vasabryggeri.se