Världsarvsjazzen är tillbaka på Hälsingegården: ”Det blir en nyöppning med guldkant”

Efter två år av restriktioner fylls världsarvet i Söderhamn av jazz, folkmusik och lokalproducerad mat. I år satsar man lite extra på familjedagen, med bland annat ett framträdande av Electric Banana Band.

Världsarvsjazzen är tillbaka på Hälsingegården: "Det blir en nyöppning med guldkant"

Den 15 till 17 juli har det åter blivit dags för Världsarvsjazzen att under tre dagar bjuda på musikaliska och kulinariska upplevelser för besökare i alla åldrar. Festivalen, som arrangeras som en hyllning till musikern, kompositören och Söderhamnssonen Jan Johansson, utmärks av stora upplevelser i en småskalig miljö.

– Eftersom vi bara tar in drygt 1000 personer per dag får man en mer intim och personlig känsla än på många andra festivaler, säger producent Malin Rönström och fortsätter.

– Det blir aldrig trångt eller svårt att ta sig fram, och oavsett var man befinner sig har man nära till allt. Man kommer också närmare artisterna, som när de inte står på scen gärna rör sig på området bland besökarna, så har man tur kanske man kan byta några ord med sin favoritmusiker.

Spana in årets artister och festivalprogrammet för Världsarvsjazzen här.

Jazzsångerskan Isabella Lundgren är en av artisterna som gästar Världsarvsjazzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att Världsarvsjazzen hålls på Hälsingegården Erik-Anders i Söderala, en av sju gårdar upptagna på Unescos världsarvslista, ger en unik inramning som andas kulturarv och storslagen natur. På festivalområdet finns två scener, en större utomhusscen och en mindre inomhus, där en spännande blandning av mestadels svenska akter uppträder under helgen.

– Vi hoppas att man som besökare både ska känna igen några av artisterna, men också få chansen att upptäcka en helt ny musiker eller genre. Under fredagskvällen kan man till exempel se jazzsångerskan och kompositören Lina Nybergs stipendiekonsert, eller folkrockbandet Hoven Droven som garanterat kommer att bjuda på en kul och ösig spelning. På lördag har bland annat saxofonisten Jonas Kullhammar världspremiär för sitt nya band, och kvällen avslutas med världsfenomenet Dirty Loops studsiga beats, tipsar Malin Rönström.

Läs mer om vad Världsarvsjazzen bjuder på och köp biljetter här.

Dirty Loops avslutar festivaldagen på lördagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att uppmärksamma att Söderhamn firade 400 år som stad år 2020, satsar man även lite extra på söndagens familjetema.

– Under familjedagen kommer det att finnas aktiviteter på området för barn och unga, och den givna höjdpunkten är spelningen med Electric Banana Band. För att göra detta tillgängligt för så många som möjligt är inträdet gratis hela dagen, dessutom kommer även bussarna som går från Söderhamn ut till festivalen att vara gratis under söndagen så att det blir ännu lättare att ta sig hit.

Att man ska kunna åka kollektivt ut till området är en del i ett större hållbarhetstänk som präglar hela Världsarvsjazzen, förklarar Malin Rönström.

– Till exempel uppmanar vi besökare och artister att välja det mest miljövänliga transportmedlet till festivalen, och vi är måna om att maten som serveras är lagad av lokala krögare på lokala livsmedel. Närhetsprincipen går som en röd tråd genom alltihop, och det är också den känslan vi hoppas förmedla till de som kommer hit.

Spana in årets artister och festivalprogrammet för Världsarvsjazzen här.