”Hos oss är säkerheten alltid viktigast”

Vallviks Bruks har varit en viktig arbetsgivare i bygden sedan bruket började byggas 1907. Genom åren har bruket haft flera ägare men inriktningen på verksamheten har i stort varit densamma sedan starten – att utveckla och producera pappersmassa av högsta kvalitet. Sedan 1995 ingår bruket i Rottneros koncernen med 300 anställda och en omsättning på 2,4 miljarder kronor. På bruket i Vallvik arbetar cirka 170 personer. Här tillverkas kemisk pappersmassa.
Vallviks Bruk ligger två mil söder om Söderhamn vid Ljusnans mynning. I fabriken framställs blekt och oblekt kemisk massa.

Vallviks Bruk ligger två mil söder om Söderhamn vid Ljusnans mynning. I fabriken framställs blekt och oblekt kemisk massa.

Vallviks Bruk ligger två mil söder om Söderhamn vid Ljusnans mynning. I fabriken framställs blekt och oblekt kemisk massa. Under 2019 producerades cirka 230 000 ton. På bruket i Vallvik har man nischat sig och tillverkar pappersmassa av speciellt hög kvalitet som till exempel används i elektrotekniska applikationer och filter av olika slag. Man säljer även pappersmassa för tillverkning av papper och kartong.

Hållbarhet står högt upp på agendan på Vallviks Bruk

Hållbarhet står högt upp på agendan på Vallviks Bruk. Målen är tydliga, ambitionen hög och investeringarna stora. De senaste fem åren har företaget gjort miljöinvesteringar på cirka 100 miljoner för att minska brukets miljöpåverkan. I dag är 99 procent av bränslet som används i bruket fossilfritt och 97 procent av kemikalierna återvinns.

– I det stora perspektivet vill vi vara med och driva på omställningen från fossila material till träbaserade produkter, säger Peter Sävelin, fabrikschef på Vallviks Bruk. Här på Vallviks Bruk är vi en del av ett cirkulärt kretslopp. Vi använder förnybar råvara från skogen till vår pappersmassa. Den används sedan i produkter som i många fall ersätter fossilt material ex pappertråg istället för plastförpackningar. Dessa kan återvinnas upp till sju gånger. När fibern är uttjänt kan den användas för uppvärmning och vid förbränningen bildas biogent koldioxid som tas upp av växande träd. Och sen börjar allt om igen.

Läs mer Vallvik och Rottneroskoncernen här.

På Vallviks Bruk kommer säkerheten alltid i första rummet. I verksamheten finns risker och företaget är tydligt med att antalet olyckor ska minimeras och att en nollvision självklart är målet. För att nå dit krävs en kultur som bygger på högt säkerhetsmedvetande.

– Våra medarbetare ska känna sig trygga när de är på jobbet, berättar Peter Sävelin. Det gäller såväl den fysiska som psykosociala arbetsmiljön. Vi strävar därför hela tiden mot ett strukturerat arbetssätt utan stress och oklarheter, vi utbildar alla nyanställda i säkerhet och genomför aktiviteter för att öka medvetenheten om risker i olika moment.

Att vara ett hållbart företag kräver en god kompetensförsörjning. Utmaningen för många industriföretag är att attrahera och behålla nyckelkompetenser. På Vallviks Bruk erbjuder man sina medarbetare bra arbetsvillkor, marknadsmässiga löner, utvecklingsmöjligheter och olika förmåner. Årliga medarbetarundersökningar visar att medarbetarna trivs väldigt bra.

– Vi är alltid på jakt efter duktiga medarbetare, säger Peter Sävelin. Just nu är behovet av civilingenjörer extra stort. Då vi vill öka andelen kvinnor i företaget, ser vi gärna kvinnliga sökande. Vi erbjuder ett omväxlande arbete i ett modernt företag som sätter fokus på hållbarhet, ligger rätt i tiden och har framtiden för sig.