Världsledande tillverkare av sågverksutrustning finns i Söderhamn

USNR konstruerar, producerar och säljer världsledande maskiner för sågverksindustrin. På enheten i Söderhamn tillverkar man maskiner som används i processen inne i såghusen, från avbarkning av stockar till färdigsågade brädor. Barkmaskinen Cambio, som tillverkats sedan 1950-talet, har omsatt flera miljarder och är än idag företagets mest kända produkt. USNRs kunder finns över hela världen. Från enheten i Söderhamn betjänas kunder med försäljning samt service och support av allt från enstaka maskiner till hela sågverkslinjer.
Vänster topp: Kvarteret Verkstäderna vid Söderhamnsån 1962. På bilden byggs den del som idag bland annat inrymmer Söderhamnsfjärdens Hälsocentral. Höger topp: Logmaster HPS är världens snabbaste bandsåg. Den är kapabel att såga upp till 1800 stockar i timmen med millimeterprecision. Vänster botten: USNRs lokaler på Täljeområdet. Höger botten: En bandsåglinje monteras på Fiji.

Vänster topp: Kvarteret Verkstäderna vid Söderhamnsån 1962. På bilden byggs den del som idag bland annat inrymmer Söderhamnsfjärdens Hälsocentral. Höger topp: Logmaster HPS är världens snabbaste bandsåg. Den är kapabel att såga upp till 1800 stockar i timmen med millimeterprecision. Vänster botten: USNRs lokaler på Täljeområdet. Höger botten: En bandsåglinje monteras på Fiji.

Företaget har en lång och stolt historia som tar sin början i Söderhamn 1864. Under de drygt 150 år som gått har företaget under olika namn och ägare varit med och format staden. Man kan fortfarande höra äldre söderhamnare nämna Kockums eller Söderhamns Verkstäder när företaget kommer på tal.

År 2000 går AK Eriksson och Söderhamns Verkstäder samman i bolaget Söderhamn Eriksson och 2015 köps företaget av nordamerikanska USNR.

Tillsammans med moderbolaget i Nordamerika är man världens största leverantör av maskiner och system för sågverksindustrin

– Med USNR som ny ägare blev vi inte bara en del av en global koncern och fick ett nytt namn. Vi fick dessutom tillgång till ett bredare produktsortiment och USNRs säljkår, säger Christian Winlöf, sälj- och marknadschef på USNR AB. Det gör att vi idag kan erbjuda våra kunder i Europa både fler produkter och helhetslösningar vilket är positivt.

På USNR i Söderhamn, företagets huvudenhet i Europa, arbetar ca 120 personer. Merparten inom produktion. Här är fokus på konstruktion, tillverkning och försäljning av utrustning till sågverk. I fabriken tillverkas barkmaskinen Cambio, reducerare, klingsågar, bandsågar och kantautomater av märket Catech.

Även maskiner som transporterar eller styr in stockarna i de olika maskinerna på sågverken tillverkas här. På kontoret finns konstruktörer, projektledare, servicetekniker, säljare samt olika stabsfunktioner.

Säljare och servicetekniker tillbringar större delen av sin arbetstid ute på resande fot. USNR har genom åren sålt sågverk till Sibirien, Baltikum, Japan, Fiji, Nya Zeeland, Australien, Chile, Sydafrika, Storbritannien, Tyskland och Frankrike så resorna för att sälja nytt, montera och reparera blir många.

USNR har även anställda i Västerås och i Mariannelund. Tillsammans med moderbolaget i Nordamerika är man världens största leverantör av maskiner och system för sågverksindustrin. Detta inkluderar även utrustning för mätning, optimering och processtyrning.

Se vår introduktionsfilm av vår verksamhet

– USNR är ett innovativt och modernt företag i en traditionell bransch, säger Johan Johansson, VD för USNR AB. Vi ligger i framkant inom många områden och driver branschen framåt. Hos oss finns stora möjligheter för den som vill arbeta internationellt. Det är något vi uppmuntrar alla som arbetar här att göra, både konstruktörer, projektledare, operatörer, servicetekniker och säljare.

Företaget är i stort sett alltid i behov av personer med aktuell verkstadsutbildning som vill arbeta inom produktion. För att säkerställa bemanningen genomför de bland annat en egen lärlingsutbildning och samarbetar med Teknikcollege Hälsingland.

– Långsiktigt ser framtiden ljus ut. Vi ser en trend där andelen trä i byggande ökar. Trä är ett förnyelsebart material, vilket är bra för klimatet, vidare är det naturligt isolerande  och ger ett bättre inomhusklimat. Vi tror att den långsiktiga efterfrågan på trä kommer att vara fortsatt hög vilket gynnar vår verksamhet. Under lågkonjunktur får vissa sågverk mindre att göra och då passar många på att byta ut och serva sina maskiner. Det är också bra för oss. Vi ser med tillförsikt fram mot kommande år, säger Johan Johansson, VD på USNR AB.

Se vår introduktionsfilm av vår verksamhet

 

Längst till vänster: Lena Biller, Arbetsledare Logistik. I mitten: Stefan Eriksson, Säljare. Längst till höger: Fredrik Lundquist, Produktionsplanerare.
Längst till vänster: Lena Biller, Arbetsledare Logistik. I mitten: Stefan Eriksson, Säljare. Längst till höger: Fredrik Lundquist, Produktionsplanerare.


Vad tycker du är det bästa med att jobba på USNR?

Lena Biller, Arbetsledare Logistik
Det är omväxlande och jag tycker det är intressant att jobba med förbättringsarbete. Jag får lära mig nya saker och har varit på vår fabrik i Plessisville i Canada för att se hur dom jobbar där.

Stefan Eriksson, Säljare
Som säljare är det kul att tillsammans med kunderna hitta den bästa lösningen för dem.Och att sen komma ut till sågverket och se att allt funkar – det är kärlek det!

Fredrik Lundquist, Produktionsplanerare
Det är mycket som är bra, jag är väldigt glad att ha ett schysst jobb på hemmaplan efter flera års pendlande. Stimulerande att vi hela tiden jobbar på att bli bättre och ett plus i kanten med vårt fina gym, restaurang på området och bra jobbarkompisar.

GLOBALT LEDANDE LEVERANTÖR AV UTRUSTNING TILL SÅGVERKSINDUSTRIN

USNR är världens största leverantör – och är den leverantör som har det mest omfattande produktprogrammet – för sågverksindustrin. Våra system producerar konstruktions- och snickerivirke, panel, plywood och fingerskarvat virke och förädlade träprodukter. Vi levererar system, service och support för anläggningar runt hela världen som till exempel USA, Kanada, Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Storbritannien, Chile, Japan, Australien, Nya Zeeland, Ryssland och Fiji.