Sveriges vattenkraft är unik – så levererar Uniper hållbar el året runt

Julgransbelysningen har förhoppningsvis packats ner i kartongerna igen. Och förhoppningsvis funkar alla lamporna nästa jul igen. En sak man kan vara säker på är att den el som ska lysa upp vardagsrummen kommande december – den levereras.

– Sverige har ett helt fantastiskt och unikt elsystem, säger Torbjörn Tärnhuvud, VD för Sydkraft Hydropower AB som ansvarar för Unipers svenska vattenkraft.

Sveriges vattenkraft är unik – så levererar Uniper hållbar el året runt

Utan bilen stannar Sverige hette det i en kampanj för ett antal år sedan och det må så vara. Men utan elen skulle landet tvärnita och sedan stå still.

– Elen driver vårt samhälle framåt och vattenkraften utgör en betydande del i det arbetet, säger Torbjörn Tärnhuvud.

Läs också: Så förser Uniper framtiden med elektricitet

Förnybara och utsläppsfria energikällor är ofta beroende av väder och men vattenkraften är unik i det avseendet.

– Oavsett om solen skiner eller om det blåser så fungerar den. Det gör vattenkraften så fantastisk, menar han.

När hela Sverige – nästan i alla fall – påbörjar morgonrutinerna, drar igång kaffebryggarna och brödrostarna då går även elanvändningen upp såklart.

– Vattenkraften kan regleras såväl på sekundnivå som säsongsvis. När vår och sommarsolen värmer sparar vi vatten i magasinen i fjällen för att kunna möta kylan till hösten och vintern.

Läs också: Svensk elektricitet går på vatten

Vattenkraften i sig är viktig men när även andra förnybara källor mer och mer ska in i systemet kommer den även att spela en betydande roll för dessas framgång.

– Vattenkraft går att lagra och reglera. Därför är den en möjliggörare för mer förnybar, icke planerbar, elproduktion som exempelvis sol- och vindkraft i systemet, säger Torbjörn Tärnhuvud.

Sydkraft Hydropower AB har sitt huvudkontor i Sundsvall och äger helt eller delvis 76 stycken vattenkraftverk varav det äldsta dateras redan 1907.

– Om man ser det i ett historiskt perspektiv så har vattenkraften varit väldigt viktig med sitt bidrag till elektrifieringen av landet. I framtiden spelar vattenkraften en kanske ännu viktigare roll i och med sitt bidrag av baskraft och reglerbarhet utan klimatpåverkan, avslutar Torbjörn Tärnhuvud.