Billigt, tryggt och enkelt – hitta dina nya vinterdäck på nätet

I Sverige varierar körförhållandena kraftigt mellan olika årstider och då gäller det att alltid ha rätt däck på bilen för att köra så säkert som möjligt. När hösten […]

Billigt, tryggt och enkelt – hitta dina nya vinterdäck på nätet

I Sverige varierar körförhållandena kraftigt mellan olika årstider och då gäller det att alltid ha rätt däck på bilen för att köra så säkert som möjligt. När hösten kommer är det dags att fundera på vinterdäck.

winter-tyre-1342875_1280
Så länge det finns risk för snö, is eller frost på vägen råder vinterväglag.

Enligt svensk lagstiftning är det tillåtet att köra med dubbdäck från och med den 1 oktober till och med den 15 april så länge det är vinterväglag. Så länge det finns risk för snö, is eller frost på vägen råder vinterväglag så låt inte reglerna hindra dig från att lägga på vinterdäck i god tid. Senast den 1 december måste dock alla bilister ha bytt till vinterdäck och dessa ska sitta på till och med den 31 mars. Kraven gäller alla slags fordon som kör på de svenska vägarna, lätta, tunga och även fordon som kommer från andra länder.

Dubbade eller dubbfria vinterdäck

Den stora frågan för många svenskar är om man ska välja dubbade eller dubbfria vinterdäck. Vissa föredrar kanske även att köra på så kallade all-year däck som kvalificerar sig som dubbfria vinterdäck. Vad du väljer beror främst på vart i landet du bor. Dubbdäck är fortfarande överlägsna dubbfria däck när det gäller grepp på isigt underlag. Så för bilister i de norra delarna av landet bör dubbdäck fortfarande vara det självklara valet. Enligt VTI (Statens Väg- och Transport Institut) väljer också 80 procent av norrlänningarna att köra med dubbade vinterdäck.

Bor du i de södra delarna av landet kan dock dubbfria vinterdäck vara ett attraktivt alternativ. På senare år har vintrarna varit milda och kanske vet du med dig att du inte kommer att vara ute och köra tidigt på morgonen då risken för ishalka är som störst. Prestandan på de dubbfria vinterdäcken närmar sig ständigt de dubbade på alla områden utom ren is. De bästa friktionsdäcken presterar nu i stort sett lika bra som dubbdäck på snö. Fördelarna med de dubbfria däcken är ju också att de går mycket tystare och att de skonar våra vägar.


Satsa på kvalitet

Det säger sig självt att vinterväder ställer hårdare krav på ett däck och därmed krävs mer forskning och utveckling för att få fram de bästa däcken. Däckmarknaden har på senare år expanderat kraftigt och vi har fått flera bra lågprismärken från Asien. Dessa märken kan dock inte mäta sig när det gäller vinterdäck. Satsa istället på kvalitet. När det gäller säkerhet kan det vara förödande att snåla. Som tur är har den bredare däckmarknaden också inneburit konkurrenskraftigare priser för konsumenter. De många däckhandlarna på nätet pressar priserna. Köp dina däck online för bästa möjliga pris.


Bäst dubbade vinterdäck 

I de flesta undersökningar under senare år har striden vad det gäller de bästa dubbdäcken stått mellan främst två däck: Nokian Hakkapeliitta 8 och Continental ContiIce Contact, med Nokian 8 som ganska klar vinnare. Detta däck utsågs till bäst-i-test av bl.a. Vi Bilägare, 2013, Auto Motor och Sport, 2013, Smartson, 2014 och Aftonbladet, 2015. Ofta med ContiIce som god tvåa. Nokian 8 får beröm för sin fantastiska prestation på både snö och is samt för dess varaktiga gummiblandning. Kort och gott har Nokian 8 under de senaste åren varit det säkraste däcket att köra på under hårda vinterförhållanden.

I Teknikens Världs senaste test 2016 dök det dock upp en ny utmanare. För första gången vann ett däck från Pirelli deras vinterdäckstest, nämligen Pirelli Winter Ice Zero. Man säger att däcket har riktigt bra is- och snöegenskaper samt även ett fint grepp på vått underlag. Även Continental Ice Contact och Hankook Winter I*Pike får beröm i detta test. För den som är prismedveten finns det alltså flera alternativ utöver Nokian 8 att överväga.


Bäst dubbfria vinterdäck

Även när det gäller dubbfria däck ligger Nokian och Continental i topp i de flesta tester. Striden står mellan deras modeller Nokian Hakkapeliitta R2 och Continental ContiWinter Contact 6, även här med Nokian som vinnare. Nokian vann med liten marginal i tester av Aftonbladet, 2013, Vi Bilägare, 2013, Vi Bilägare, 2014 och Auto Motor Sport, 2015. I Vi Bilägares senaste test 2016 avgick dock Continental ContiWinter med segern med knappa två poäng.

Notera dock att alla dessa tester utser vinnare utifrån en sammantagen bedömning av däckets alla egenskaper. Läs själv igenom ett antal tester innan du bestämmer dig för vilket däck som är bäst för dig, din bil och just de vinterförhållanden som råder där du bor.

Däck online – billigt, tryggt och enkelt hos Tirendo