Ta god tid på dig när du köper nya skor – Dina fötter kommer att tacka dig

– Varje fot är unik, precis som du. Det kräver väl utvalda träningsskor anpassade efter just dina förutsättningar för att träningen ska bli som du har tänkt dig, säger Kim Lundqvist på Team Sportia i Nynäshamn.

Ta god tid på dig när du köper nya skor - Dina fötter kommer att tacka dig

– Få saker så viktigt som skor, fortsätter han. Lägg därför lite tid på processen att hitta rätt skor och låt dig inte lockas av något quick-fix-köp som oftast inte ger dig rättvisa träningsförutsättningar.

Rätt skor gör att du förebygger skador. Men också att träningen blir roligare.
– Att välja att testa ut rätt sko för just dig gör du av tre anledningar: Du får bättre livslängd på skon. Du minskar slitaget på kroppen och du minskar risken för skador.

För att välja rätt skor bör du känna till dina fötters styrkor och svagheter.
– Det finns så många modeller att välja bland. Men när du vet hur din fot är uppbyggd och hur du belastar kroppen blir det lättare välja rätt skomodell.

För att testa ut rätt skor krävs välutbildad personal. Kim har jobbat mer än 10 år i sportbutiksbranschen och är butikens expert på skor för träning.
– Vi undersöker ditt steg genom att du får gå eller springa på löpbandet samtidigt som vi filmar. Och på så sätt ser vi exakt hur du belastar foten och vilka stöd som behövs. Vi ser också till att skapa inlägg för skor om sådant behövs. Alltså en gjuten sula som är helt anpassad till att ge din fot rätt stöd, säger Kim och fortsätter:
– Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt det är att foten landar rätt i varje steg för att träna musklernas styrka. Det minskar risken för skador och ger samtidigt förutsättningar för att fortsätta utmaningen mot tuffare träning och tuffare skor om man så vill.

Det är inte bara när det gäller skor som utprovning av utrustningen är viktig. All utrustning behöver provas för att bli optimal: cykel, innebandy, fotboll eller hockey.

– Vi är proffs på att se detaljer som förbättrar funktionen i utrustningen för varje individ. Det är något som inte är möjligt när man exempelvis handlar på internet, säger Kim. Men det är så viktigt i längden för träningseffekten.

Han fortsätter:
– Skulle du hitta en vara vi har som är billigare på nätet så berätta det för oss! Vi vill gärna ha en dialog med dig för att ytterligare kunna vässa oss och den service vi ger. Kim är själv fysiskt aktiv. Han tränar på gym och spelar innebandy i division 3-laget Bedarö BK.
– På Team Sportia kan vi se till att du får en klubba som passar dig exakt. Ja, jag kan till och med linda om den om du inte gillar färgen på bandet, ler han och fortsätter:
– Och skulle du vilja ha något som vi inte har i lager beställer vi hem det. Det gäller i alla sporter.

Ta del av höstens nyheter – Besök Team Sportia i Nynäshamns Facebook!

Inför hösten börjar det nu bli dags att se över cykeln.
– Förra året var det många som ville serva cykeln inför säsongen och många ville dessutom byta till vinterdäck. På Team Sportia har vi en fullskalig cykelverkstad med proffs som kan hjälpa till med det mesta, avslutar Kim Lundqvist på Team Sportia i Nynäshamn.

Välj sko efter fot och steg

För att välja rätt sko handlar det om att ta reda på:

  • Har du ett högt eller lågt fotvalv?
  • Har du en bred eller smal fot?
  • Vad väger du?
  • Hur ser ditt steg ut?
  • Behöver du mer stötdämpning i hälen eller i framfoten?
  • Har du en snedställning på dina fötter?