Flyttade till Sverige för elva år sedan – i dag är hon gruppledare för SD

Denna artikel är framtagen av Sverigedemokraterna i Södertälje.

För drygt elva år sedan kom Beata Milewczyk till Sverige från Polen. Redan när hon studerade svenska på SFI (Svenska för invandrare) så ansåg hon att det var mycket som inte fungerade som det skulle.
– Jag satt där för att lära mig svenska men det var nog det språk det talades minst av trots att det var målet med lektionerna, säger hon.

Beata Milewczyk, jobbar idag heltid med politiken, som gruppledare för SD Södertälje

Beata Milewczyk, 42 år, är som vilken kvinna som helst. Hon bor med sina två barn, som båda är i tonåren, i Södertälje. Men hon har inte mycket fritid över till intressen, i dag sitter hon nämligen som gruppledare för Sverigedemokraterna i Södertälje.
– Allt började med att jag såg en debatt en valdag mellan Jimmie Åkesson och Mona Sahlin och på den vägen är det, säger Beata Milewczyk.

Hon ansåg att eftersom Sverige är ett demokratiskt land så borde alla ha rätten att påverka. Sekunden senare hade hon ansökt om medlemskap till Sverigedemokraterna.
– Sedan tog det inte lång tid innan jag blev antagen som medlem, berättar hon.

”Migration har både för och nackdelar, det vet ju jag med min bakgrund”

Vid ansökan hade hon kryssat i en ruta om att vara aktiv i partiet vilket hon också blev.
– Jag var väl inte helt bekväm med språket men blev ändå snabbt aktiv med uppdrag i både arbetslivsnämnd som i utbildningsnämnd.

Vid de första möten hade ordföranden svårt att uttala mitt namn och jag kände mig lätt stressad över kollegors reaktioner över att jag satt där i en stol för SD.

Den första tiden var inte alltid kul trots hennes intresse för politik och demokrati.
– Snart fick jag kontakt med andra ledamöter, även om det tog tid, för när allt kommer till kritan så är jag ju inte mindre människa än alla andra.

I dag är hon gruppledare för SD i Södertälje och fokuserar på att göra ett bra jobb med hög kvalitet för medborgarna.
– Det var en stor omställning både privat som för mitt yrkesliv. Jag fick ta tjänstledigt från mitt arbete för att vara politiker på heltid och ändå är det svårt att få tiden att räcka till, säger hon med ett leende.

Beata tillsammans med partivännerna Kjell, Alex och Joachim vid torgmöte

Nu går SD i Södertälje in i ett stort förändringsarbete. De träffas regelbundet i olika grupper för att diskutera det som är aktuellt.
– Det är inte alltid man går nöjd ut från ett möte men demokrati är ju demokrati.

Hur ser du på det kommande valet?
– Jag tror det blir en stor dag för oss när jag tittar på aktiviteten vi har idag. Migration har både för och nackdelar, det vet ju jag med min bakgrund, men som sagt; när allt kommer till kritan så är vi alla människor.

Läs mer om Sverigedemokraternas politik här!