Kyrkovalet 2021 – här är allt du behöver veta
Svenska kyrkan har 5,8 miljoner medlemmar, drygt 20.000 anställda medarbetare och tiotusentals ideella medarbetare. Nu har kyrkovalet inletts och fler än 14.000 förtroendeuppdrag ska fördelas i församlingar och stift och i kyrkomötet.
Kyrkovalet 2021 - här är allt du behöver veta
Kandidaterna som är valbara i kyrkovalet representerar olika nomineringsgrupper. Inför valet 2021 har 761 olika nomineringsgrupper registrerat sig, de allra flesta ställer upp i de lokala församlingsvalen, medan en mindre andel av nomineringsgrupperna har kandidater för de regionala stiftsvalen och till det nationella kyrkomötet. För fyra år sedan 2017 var sammanlagt 33.000 kandidater valbara.
Tre olika grupper ställer upp
I Söderhamn-Sandarne församling har tre nomineringsgrupper kandidater i församlingsvalet: Arbetarepartiet Socialdemokraterna, Frimodig kyrka och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Alla tre har också kandidater i valet till stift och kyrkomöte. Och i de delarna av valet kan medlemmar i församlingen välja på fler nomineringsgrupper.
Många medlemmar avstår tyvärr från att använda sin rösträtt. För fyra år sedan var det var femte som röstade. Inte fler och ändå ovanligt stor andel. Frågan är om fler eller färre kommer att rösta den här gången?
– De första dagarna har vi tagit emot en hel del röstande, berättar Birgitta Lindqvist som är en av åtta valfunktionärer. Hon har varit inblandad i flera allmänna val, men det är första kyrkovalet för hennes del. Mycket är lika, till exempel hennes tystnadsplikt. En skillnad hon vill uppmärksamma är att den som förtidsröstat inte kan komma tillbaka och ändra sin röst på valdagen.
Det lokala valet påverkar medlemmarna mest
Nomineringsgrupperna driver de frågor som de tycker är viktiga för Svenska kyrkan och i kyrkovalet röstar man på de nomineringsgrupper och kandidater som man tycker bäst representerar ens egna åsikter. De nomineringsgrupper som får mest uppmärksamhet i massmedier är de fjorton som ställer upp med kandidater till kyrkomötet.
– Det händer att de röstande ber oss valfunktionärer berätta om vad nomineringsgrupperna står för, säger Karl-Olof Pettersson, kamrer i församlingen, och fortsätter:
– Men det kan vi förstås inte säga något om. Vi ger dem rådet att höra sig för med familjemedlemmar och vänner. Och kontakta nomineringsgrupperna direkt och söka information på webben.
På den lokala nivån är det ledamöter i kyrkofullmäktige som väljs. Kyrkofullmäktige utser sedan ett kyrkoråd, som är som församlingens styrelse. Där sitter också kyrkoherden med, som leder församlingens arbete. Kyrkofullmäktige fattar de beslut som påverkar medlemmarna mest.
Läs mer om Kyrkovalet och Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne här.