Drop-in-dop – ta bort allt krångel och fokusera på det viktiga

Den som vill döpa sitt barn inser ofta att det är mycket praktiskt runt omkring själva dopet som tar både kraft och tid. Ibland finns inte den tiden och då kan drop-in-dop vara ett utmärkt alternativ.
– Det är egentligen ett alldeles vanligt dop, men vi från kyrkan ordnar allt det praktiska, till och med tårta och kaffe är serverat när dopet är över, berättar Anna Geijer Lindgren, präst i Järna-Vårdinge pastorat.

Årets första drop-in-dop blir i Vårdinge kyrka den 22 april.

Många som någon gång har varit involverade i planeringen inför en högtid eller en ceremoni känner nog igen sig: inbjudningar ska skickas, tidsbokning ska kommas ihåg och förtäringen ska både planeras och serveras.

Ibland kan allt det där som omger själva riten ta mer fokus än det där som allt egentligen handlar om. Själva dopet, exempelvis, kan komma i skymundan för alla kakor som ska bakas och alla tider som krockar. Men inte ens för den mest stressade barnfamiljen behöver det vara så längre.

Drop-in-dop i Järna-Vårdinge

Svenska kyrkan i Järna-Vårdinge pastorat har nämligen börjat erbjuda drop-in-dop. Vid en första tanke låter det kanske aningen simpelt och möjligen dyker en liknelse med ett snabbt avklarat giftermål i Elvis-kostym i Las Vegas upp. Ganska långt ifrån den stämningsfulla ritual många önskar sig när ett barn ska döpas in i den kyrkliga gemenskapen. Men tänker man en runda till inser man att det kanske snarare är tvärtom. Ett drop-in-dop låter oss fokusera på det som är centralt, alltså själva riten, dopet.

– Hela poängen med det här är att det praktiska inte ska vara ett hinder. Drop-in-dop innebär att kyrkan tar hand om allt praktiskt, från pappren som ska skrivas till kaffet och tårtan. Familjen behöver bara dyka upp, resten ordnar vi, berättar prästen Anna Geijer Lindgren.

Steget in i den kyrkliga familjen

Att döpa sitt barn är för många en självklarhet, det är en gammal tradition och ett fint tillfälle för släkt och vänner att samlas med det lilla barnet som central punkt. I och med dopet blir barnet välkomnat in i den världsvida kyrkans gemenskap.

— En av sakerna som händer när man döps är att man blir medlem i Svenska kyrkan. Du blir en del av den världsvida kyrkan – en familj som finns över hela världen, säger Anna..

Dopet är inkluderande

En av texterna Anna gärna använder under ett dop kommer från Galaterbrevet  (Gal. 3:27-28).

27 Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus.

28 Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.

– Det är många som brukar uppskatta den texten. Den säger något om vad dopet innebär, att vi alla är jämlika och blir en del av samma helhet i och med dopet, säger Anna..

För alla åldrar

Även om barndop är vanligast så är det även fullt möjligt att bli döpt som vuxen.

– Barndop är vanligast, men självklart kan man komma som vuxen också. Det finns olika anledningar till att någon väljer att bli döpt i vuxen ålder, men ofta handlar det om att det helt enkelt inte blivit av tidigare, säger Anna.

Drop-in-dop
Nästa tillfälle för drop-in-dop är:

  • 22/4 i Vårdinge Kyrka kl 13-15.
  • 3/6 i Överjärna kyrka kl 12-15.

Ingen föranmälan behövs.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Järna-Vårdinge pastorat.

Kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida.